Omslagsbild: Ville, Fia och Ziggy

Utgivningsdatum: 2003-09-04
ISBN: 978-91-88879-26-4

Ville, Fia och Ziggy

De vuxna pratar mycket om orättvisorna i världen och att vi som har det bra ska dela med oss till de som har det sämre. Så när Ville och Fia möter Ziggy, en ung hemlös kille, ska de självklart hjälpa honom. Men hur? Och uppskattar verkligen Ziggy deras hjälp? Vad ska Villes mamma säga om hon får reda på att de låter Ziggy sova i deras källare? Det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel...

Mer om författaren

Ingela Magner är utbildad filmregissör och manusförfattare med bland annat långfilmer som Selma och Johanna och Emma och Daniel bakom sig. För närvarande arbetar hon med två större projekt från andra världskriget, långt från barnens värld.
År 2001 kom hon ut med sin första barnbok Ville, valparna och instinkten; en bok om instinkter och insikter hos en pojke som inser att han är förälskad för första gången. Därefter kom Ville och miljonaffären och Ville, Fia och Ziggy. Ingela är uppvuxen och bor i Stockholm, men spenderar mycket tid på Gotland.

Några frågor till Ingela med anledning av nya boken Åskans döttrar:

Hur kom det sig att du började skriva barnböcker?
Min son inspirerade mig en del, att se honom växa upp och vad som pågick i hans värld. Men det var också befriande att få använda språket ordentligt och skriva fritt, något man inte kan tillåta sig i filmsammanhang. Vill jag slänga in en rymdfärd i texten så är det ingen som hindrar mig!

Varför skrev du Åskans döttrar? Det skiljer sig väldigt från det du skrivit tidigare.
Ja, bort från stan! Jag har alltid varit intresserad av historia och ville skriva något som utspelade sig på Gotland, en ö fullproppad med historiska lämningar. En stor silverskatt från vikingatiden drog igång min fantasi. Vilka hade lämnat den och varför? Men jag ville också skriva en historia som utspelade sig över tid och rum.

Hur menar du med ”över tid och rum”?
För det här handlar om två flickor; Tora som levde på 800-talet och Vilda som lever i nutid. Fast det är Vilda som är huvudperson.

Vad har flickorna gemensamt?
De träffas i tankens och drömmens värld, via ett smycke som Vilda hittar, men som Tora en gång i tiden ägde. Det visar sig att flickorna bär på liknande erfarenheter fast i olika tidsepoker.

Det låter lite knepigt. Blir det inte orealistiskt?
Nej då, vår fantasi klarar det här lätt. Vi rymmer så många möjligheter som inte har med logik att göra, som aldrig kommer till uttryck. Livet blir roligare då. Som läsare av min bok kan man faktiskt välja vad man vill tro på! Men Vildas hund Flash har faktiskt funnits på riktigt riktigt och är min nuvarande hund Laikas morfar. Han var en oerhört skicklig vallhund.

Till sist … slutar det lyckligt?
Det är ju en sorts kärlekshistoria, på flera plan, och sådana måste få sluta lyckligt. Det ska löna sig att hoppas på det bästa, åtminstone i barnens värld. Mer tänker jag inte berätta.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår