bok

Karolins löfte

Cecilia Lidbeck

Författare

Beskrivning

2006-06-01
Svenska
9-12

Författare

Cecilia Lidbeck

Karolin förtsätter med sin dagbok. Nu har hon fått dåligt samvete för att inte alla har det lika kul som hon och hennes kompisar. Karolin och Manda bildar en räddningstjänst som ska rycka ut och vara snälla mot alla som ingen bryr sig om. Karolin skriver också om hur hon ska hitta en egen stil, skolresan, träslöjden och mammas dykningslektioner...

En härligt charmig berättelse som glittrar av humor och värme! En elvaårig tjejs dagbok fångad exakt i tonen. I böckerna om Karolin finns skarpa iakttagelser, bubblande humor och korta lättlästa kapitel som skildrar en dag i taget. Perfekta böcker i 8-12!

"Dagboksformen ger språket ett personligt, direkt tilltal som inger känslan av att få dela hemlisar. Handlingen är skickligt uppbyggd, den roar och väcker nyfikenhet från början till slut."
Margaretha Holstenson i Btj om Karolins lista.

Den här boken är skickligt skriven, och man tror faktiskt att det är en 11-åring som har skrivit detta i sin dagbok. Jag rekomenderar den till 10-12 åringar som gillar att läsa om kärlek, vänskap mm. Grattis till Cecilia Lidbeck som har gjort mig väldigt berörd och glad!
Z(idane)-fan i Kamratposten

"Viktig berättelse om vänskap, utanförskap, och hur man är en bra kompis, skildrat insiktsfullt, trovärdigt och lättläst. En riktig fullträff för killar och tjejer i mellanstadieåldern."
Bibliotekstjänst om Karolins löfte

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2006-06-01

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129664591

Antal Sidor

160

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.241

Bredd (mm)

150

 

Karolins löfte

Om boken

Efterlängtad uppföljare till Karolins lista! Karolin och bästisen Manda bildar en sorts räddningstjänst som ska rycka ut och vara snälla mot alla som ingen bryr sig om. Ibland går det bra. Men inte alltid. En härligt charmig berättelse som glittrar av humor och värme! Karolin har fått dåligt samvete för att inte alla har det lika kul som hon och hennes kompisar. Folk med många vänner lever längre än de som är ensamma. Hon och Manda nästan tävlar om vem som är snällast. Det är kul att vara snäll. Men ibland blir det helt fel, som med ?världens ensammaste? pensionärsgubbe, som visar sig spela boule i parken varje tisdag och har massor med kompisar. Och honom har de fjäskat så för! Men Karolins liv är också fyllt av andra saker: hur hon ska hitta en egen stil, skolresan, träslöjden och mammas dykningslektioner t.ex. Roligt och mitt i prick! Cecilia Lidbeck fångar exakt tonen hos en kul och påhittig elvaåring. Hennes tidigare böcker, Lotten ny i klassen, Kärlek och Småspik, Karolins lista och ungdomsboken Under ytan blev alla lästa och älskade. Liksom de tidigare är den nya boken fylld av skarpa iakttagelser och bubblande humor.

Cecilia Lidbeck

Karolins löfte

Karolins lista

Om boken

Karolin, 11 år, bestämmer sig för att bli modig och säker. Det innebär bl.a. att våga hoppa från femmans trampolin och att säga till drömkillen att hon är kär i honom. Vilket som är värst är svårt att säga. En härlig berättelse med humor och värme. Karolin är en ganska normal femteklassare. Hon har en mysig familj och bra vänner, fast det är förstås några saker som stör. Till exempel är hon nästan den enda i klassen som inte får ta hål i öronen. En annan tråkig sak är att hon inte har någon att vara kär i. Alla andra tjejer i klassen är kära i Joel, men hos Karolin väcker han helt enkelt inte den där speciella känslan som hon längtar efter. Sen har vi ju Inga-Dinga. En riktigt hopplös syslöjdsfröken som förstör alla fredagar med sitt petiga tjatande. Fast det värsta är nog det där med julfesten, där alla i klassen ska uppträda för föräldrarna med sång, teater, dans eller vad som helst de kan hitta på. Uppträda! För minst 50 vuxna! Karolin avlider bara hon tänker på det. En dag tröttnar hon på att vara rädd och feg. I dagboken skriver hon en Modighetslista. Den innehåller fyra punkter som ska avverkas, helst innan jullovet. Strax därefter börjar en ny kille i klassen. Han är svaret på Karolins drömmar. Mörkhårig, dansk och lagom mystisk. Ännu en punkt får läggas till modighetslistan. Terminen går vidare och fylls med korvförsäljning (för att dra ihop pengar till klassens skolresa), övernattningar med kompisar och försök att bli sedd av drömkillen. På något märkligt sätt har Karolin klarat av nästan hela sin lista. Utan att hon riktigt vet hur det gått till. Lundaförfattaren Cecilia Lidbeck fångar exakt tonen hos en kul och påhittig 11-åring. Hennes tidigare böcker, Lotten ny i klassen och Kärlek och Småspik är båda lästa och älskade. Den nya boken kommer också att bli det, den är proppfylld med skarpa iakttagelser och bubblande humor. Perfekt fnissbok för 11-åringar! Cecilia Lidbeck, född 1962, är journalist och bosatt i Hjärup utanför Lund. Hon är prästfru och har tre barn som är hennes skarpaste kritiker.

Cecilia Lidbeck

Karolins lista

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9