bok

Häng med i trafiken

Grethe Rottböll

Författare

Jeanette Milde

Illustratör

Beskrivning

2009-08-10
Svenska
3-6

Författare

Grethe Rottböll

Illustratör

Jeanette Milde

Hjälp barnen att bli medvetna om trafiken i sin närmiljö.
Inget kan vara bättre än att få en ökad kunskap om vad man får och bör göra i trafiken.

Så snart du går längs en väg eller över en gata är du i trafiken. När du cyklar eller åker sparkcykel på en trottoar är du också i trafiken. Här lär du dig vad som är farligt och förbjudet och vad du får och bör göra - samtidigt som du har roligt.
Några av bokens frågeställningar:
Hur blir du säkrare när du går i trafiken?
Vad betyder rött och grönt ljus?
Varför är det viktigt att skilja på höger och vänster?
Hur ska en trafiksäker cykel vara utrustad?
När ska du ha hjälm?
Hur syns du i mörker?
Får du åka inlines eller sparkcykel på gatan?

Följ bokens huvudpersoner Arvid och Miranda och få svar på dessa och många andra bra frågor.
Boken visar olika scenarion och situationer som ger barn en ökad förståelse för vad trafik är och hjälper dem att fokusera på viktiga moment i till exempel en promenad till dagis och andra platser i närmiljön som man besöker ofta.
När man läst och förstått bokens innehåll får man "Första trafikmärket" som bonus. Ett dekalark med klistermärken, att sätta på sin tröja, rygga, hjälm eller cykel medföljer boken.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-08-10

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129669909

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

255

Vikt (kg)

0.306

Bredd (mm)

207

Recensioner

st.nu

Enkelt och roligt om trafik

"Situationerna är skojigt ritade och enkelt förklarade, vilket bidrar till att man inte får ett pekpinneaktigt intryck fast det så tydligt handlar om en regelbok. Ett stort plus är att barnen på sista sidan kan genomgå ett test, en "trafikbana" med frågor, och om de svarar rätt får de ett märke. Sådant gillar de flesta barn och för föräldrarna är det ett smidigt sätt att se att kunskapen sjunkit in."Susanne Holmlund

blogg.alltombarn.se

”En smart bok, pedagogisk men inte alltför tillrättalagd”

"Jag kan inte komma ihåg att jag har hittat en enda bra bok om trafikvett sedan Televinkens tid. Men nu har det kommit en riktigt bra bok: Häng med i trafiken, skriven av Grethe Rottböll, illustrerad av Jeanette Milde och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken är upplagd som en bilderbok med spännande text och färgstarka bilder. Man får följa barnen Arvid och Miranda som tar upp olika trafikfrågor."/Carola

 

Apor bananer storm och orkaner

Om boken

En badutflykt för tio apor blir ett äventyr till havs när vågorna går höga i en oväntad storm. Nu gäller det att snabbt ta sig till livbåten, ska alla tio apor klara sig? Följ med när aporna en och en tar sig från sitt sjunkande skepp till den lilla livbåten och till slut i säkerhet.

"Tio apkamrater
såklart att dom är glada!
Dom seglar ju på havet
och snart ska dom få bada.

Då blåser det till storm
och masten bryts itu
Dom slänger i en livbåt
- Apor! Lämna skeppet NU!"

Lekfulla rim och maffiga bilder i sprakande färger gör detta till en riktig bok-karamell.

Grethe Rottböll, som står bakom succén med Tio vilda hästar som älskats på förskolorna, kommer nu med ett nytt våghalsigt äventyr som dessutom visar oss tiokompisarna. Finurliga och fartiga bilder av Anna-Karin Garhamn.

Grethe Rottböll, Anna-Karin Garhamn

Apor bananer storm och orkaner

Häng med på cykel!

Om boken

Att cykla i trafik är mycket svårare än att gå till fots. Här får du ett antal viktiga regler och trafiksituationer att öva på. När du läst boken och provat bokens inbyggda cykelväg, får du "Lilla cykelmärket", och har blivit en säkrare cyklist.

Att cykla är roligt, härligt och bra för miljön. Du tar dig fram snabbt och cyklar gärna runt i området där du bor, till en början inte ute i gatutrafiken. Men den dagen du cyklar ut från garageuppfarten och ner på vägen, eller ut på din gata, är du i trafiken. Frågan är hur många regler för cyklister du känner till.
Häng med på cykel! vänder sig till dig som inte längre har cykeln som lekredskap utan använder den som fordon. Här lär vi dig att cykla så säkert som möjligt! Det betyder att du som vill cykla till skolan, till badet, affären eller till en kompis får öva på olika trafiksituationer för att undvika olyckor.
Cykelbanor och vägar kan se olika ut beroende på om du bor i en stor stad eller i ett litet samhälle. Men det mest grundläggande, som att lära dig släppa fram andra, hålla till höger, veta när du ska ge tecken eller signal, hur du gör en höger- eller vänstersväng, stanna för rött ljus eller att inte cykla fortare än du kan stanna, är lika var du än bor.

Efter genomgången av bokens regler och exempel provkör du bokens inbyggda cykelväg och testar att du känner till vad du ska göra vid olika tillfällen. När det är klart får du "Lilla cykelmärket"! Klistermärken medföljer boken.

Som extrabonus tipsar vi om att du kan fotografera och rita in dig själv i din egen trafikmiljö. Sätt upp bilderna i en utställning på väggen eller gör en liten bok. Det är ett av de smartaste sätten att öva trafik där just du bor, lika roligt att göra hemma, som i skolan eller på fritis.

Roligast är naturligtvis att hoja iväg på riktigt, men kom ihåg, är du under tolv år bör du ha någon vuxen med dig när du cyklar i trafiken!

Grethe Rottböll, Erica Jacobson

Häng med på cykel!

 

Relaterat

Sveriges fantastiska historia - Medeltiden

Om boken

Följ med på en resa genom Sveriges fantastiska historia!
Under medeltiden växer Sverige så det knakar. Det varma vädret ger goda skördar och leder till en större befolkning, samtidigt som landet växer till ytan i alla väderstreck. Sedan slutet av vikingatiden har folket övergett de gamla gudarna, och blivit kristna. Kungarna stärker sin makt och nya städer grundas.Men hur såg livet ut för en vanlig familj på medeltiden? I den här boken möter vi Ulf som bor på en gård i Östergötland, just som kornet ska skördas. Åttaåriga Ingeborg flyttar in hos nunnorna i Riseberga kloster. Hon får lära sig läsa och skriva, men också hjälpa till med arbetet i den stora klosterträdgården. I Visby träffar vi Klara, som älskar att gå ner och titta på de stora handelsskeppen i hamnen. Men en dag kommer ett skepp med en annan sorts last. Det är pesten, den fruktansvärda sjukdom som snart satt klorna i stadens befolkning.Och i en vintrig skog i Västergötland är den unge frälsemannen Arvid ute på rådjursjakt. Han älskar att rida, och till sommaren får han visa vad han går för på i ett tornerspel. Livet som riddare är fullt av spänning, motgångar och kanske en smula kärlek.Sveriges fantastiska historia – Medeltiden är tredje delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt, för alla vetgiriga 5-12-åringar.

Fabian Göranson, Fabian Göranson

Sveriges fantastiska historia - Medeltiden

Skräxikon

Om boken

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! I den här boken har vi samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre - SKRÄCK. Vi tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Vi lär dig hur kroppen reagerar på rädsla och bäst av allt: vi delar med oss av våra bästa tips och skräckupplevelser till dig. Boken är både ett slags uppslagsverk för den som vill veta det allra viktigaste och en blodisande källa till det bästa inom genren. Välkommen ner i avgrunden!
Skräxikon är en best-of-skräck-samling, noggrant utvald och nedtecknad av skräckfantasterna Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött, och illustrerad av Lina Blixt.

Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck, Lina Blixt

Skräxikon

Nyheter

Halsbrytande havsäventyr på rim

Humor möter äventyr i en perfekt symbios när tio apor lider skeppsbrott – på rim. Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamns Apor bananer storm och orkaner erbjuder underbara bilder och roliga rim.

Om alla höll varandra i handen skulle ingen kriga

Grethe Rottböll och Marcus-Gunnar Pettersson har skapat en lekfull bilderbok för en värld i kris. För tänk om alla höll varandra i handen! Tänk om alla är en bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund.