Omslagsbild: Välkommen hem

Läsålder: 12-15

Utgivningsdatum: 2011-08-18
Recensionsdatum: 2011-09-05
ISBN: 978-91-29-67654-9

Välkommen hem

Kan inte allting bara vara som vanligt? Sara kraschlandar i vardagen efter ett utbytesår i London. Hon vill inget hellre än att få tillbaka "sitt riktiga liv", det vill säga hennes fina vänner och allt roligt de brukade göra ihop.

Sara är tillbaka hemma i Luleå. Tillbaka till allt hon lämnat och saknat. Vännerna, familjen och, inte minst, Mattias. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg. Mattias som är tvillingbror med Bella, en av Saras bästa vänner. Hon hade hoppats på att allt skulle vara glömt och förlåtet när hon kom tillbaka. Att de lagom tills skolan börjar igen ska vara tillbaka i sina gamla roller. Men både Bella och Mattias verkar göra sitt bästa för att undvika henne.

För att göra något nytt börjar Sara på jujutsu. Där lär hon känna Adrian. Adrian är sjukt irriterande, ändå blir allting roligare när han är med. Sara har svårt att släppa Mattias, allt med honom är så välbekant, hon vet tusentals saker om honom. Om Adrian vet hon nästan ingenting. Men när Sara måste välja mellan dem, är inte valet så enkelt som hon först trodde …

Om att slitas mellan välbekant och nytt. Om att förändras och gå vidare. Och om att halka in på saker som först känns jobbiga, men som kan visa sig vara det bästa man har gjort.
Johanna Lindbäck visar återigen att hon är en mästare på feel good-realism. Väl avlyssnade karaktärer som man inte kan annat än gilla, och såklart är igenkänningsfaktorn skyhög.

Mer om författaren
"Lindbäck skriver angelägen tonårsvardag utan att gräva ner sig i misär och effektsökeri." /Sanna Ulfsparre, Västerbottens Folkblad
"Lindbäck skriver angelägen tonårsvardag utan att gräva ner sig i misär och effektsökeri." /Sanna Ulfsparre, Västerbottens Folkblad
"Tar upp allt som en tonåring funderar på" / Olivia Jawad Osunde, Piteå-Tidningen "Jag tycker att det är extra roligt att boken utspelar sig i Luleå, jag känner igen alla platser författaren beskriver och även händelser som Max-branden på Midgård. Boken är perfekt för ungdomar från 16 års ålder då den tar upp allt som en tonåring funderar på."Olivia Jawad Osunde, Piteå-Tidningen 
"Tar upp allt som en tonåring funderar på" / Olivia Jawad Osunde, Piteå-Tidningen "Jag tycker att det är extra roligt att boken utspelar sig i Luleå, jag känner igen alla platser författaren beskriver och även händelser som Max-branden på Midgård. Boken är perfekt för ungdomar från 16 års ålder då den tar upp allt som en tonåring funderar på."Olivia Jawad Osunde, Piteå-Tidningen 
44 kr Bok - Pocket
Utgiven: juli 2012
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2011

Johanna Lindbäck
Kommer från: Luleå
Bor: Stockholm
Jobbar som: Gymnasielärare i svenska och engelska
Gillar att: läsa, springa i skogen, fika goda saker, blogga om böcker på www.bokhora.se, drömma om att vara i New York eller allra helst åka dit såklart.
Har skrivit: En liten chock, Min typ brorsa, Tänk om det där är jag, Album tillsammans med bokhora, Saker som aldrig händer, Välkommen hem.

Varifrån får du inspiration till böckerna?
Låtar, filmer, saker jag hör på tunnelbanan, andras böcker, det jag är med om själv, saker som folk berättar för mig. Allt i en salig röra.

Skriver du om ditt eget liv?
Nej, inte så att jag tar direkta episoder, döper om människorna lite och stoppar in dem i en bok. Har t.ex. inget låtsassyskon och jag har inte bott i Björsbyn eller varit och fikat med någon lärare. Men allt som händer i böckerna är ju ändå liksom jag, för man måste kunna leva sig in i något ordentligt för att berätta det bra.

Varför utspelar sig dina böcker i Umeå och Luleå?
Hallå, varför inte? (Det är garanterat aldrig någon som frågar varför böcker utspelas i Stockholm.)

Varför valde du att skriva för ungdomar?
Bra fråga, men jag vet inte riktigt svaret. Den första boken "En liten chock" passade så bra som just ungdomsbok, så det blev så. Och sen fick jag ännu fler idéer som var så bra som ungdomsböcker. Men jag kanske kommer att skriva för vuxna också nån gång, vi får se. Jag har en vuxenbok liggande, den är skriven ungefär samtidigt som “En liten chock” så om jag får tid att arbeta igenom den någon gång …

Varför blev du författare?
Från det att jag började skolan så har jag alltid skrivit. Det är verkligen min grej. Det finns alltså inget tillfälle när jag vaknade upp en dag och tänkte “nu ska jag bli författare!” utan så har jag känt från allra första stunden.

Vad är roligt och svårt med att skriva böcker?
Roligt: När man får flyt och allt rullar på superbra och man förstår själv att det blir ett himla fint avsnitt, det är fantastiskt roligt. Och när jag har kommit in i en historia så mycket att den är allt jag tänker på, att jag vaknar mitt i natten och måste klottra ner idéer, det är också skitkul.
Svårt: Att det tar sån TID. Det är väldigt många timmar av datorsittande bakom en historia. Man måste ha mycket tålamod och uthållighet, och man måste gilla vara ensam och tänka och tänka. De dagarna där man ägnar flera timmar åt att skriva fem ord, radera tre, skriva åtta nya, radera sex, är ju också sega som tusan. Men de brukar följas av dagar med bättre flyt.

Har du några ritualer när du ska börja skriva?
Nej. Jag bara sätter mig och börjar. Jo, jag dricker en kopp te under tiden, men förutom det är det bara att tuta och köra. Jag stiger upp tidigt på morgonen och kommer igång. Och jag sitter inte och väntar på inspiration!! Jag är, precis som de flesta författare jag pratat med, en varm anhängare av att bara sätta mig och jobba fram inspirationen.

Vilken av dina böcker tycker du bäst om?
Måste ju svara alla. Det är sant. Kan inte välja en, för alla är så speciella på sitt sätt.

Äh, så där säger ju alla. Välj en nu.
Men JAG KAN INTE. Alla är bäst!

Vad är lättast att skriva om, en tjej eller en kille?
Mmm... det är nog roligast att skriva om killar faktiskt, men jag tycker kanske att det är lite, lite enklare att skriva om tjejer - av uppenbara skäl.

Vilken av dina figurer gillar du då?
Kan inte riktigt välja där heller, men jag gillar Daniel i “Min typ brorsa”, och Erik i “Saker som aldrig händer” väldigt mycket. Plus alla andra. Jack i “En liten chock” är kul också. Och Nina i Brorsan är tuff. Och Adam! Gud, Adam är liksom en drömkille. (Var det någon kvar nu?)

Gud, vad jobbig du är.
Sorry.

Har du några tips om man vill bli författare?
1) Läs massa böcker själv. 2) Skriv massor. Var beredd på att lägga ner massa tid. Var envis. Skriv på. Ge inte upp. Skriv lite till. 3) Bilda en skrivargrupp med kompisar eller gå en skrivarkurs så att andra får läsa och kan komma med synpunkter. Det är väldigt värdefullt.

Vilka är dina favoritböcker?
Har ungefär tusen favoriter. Kolla på bokhora.se, jag skriver om såna jag gillar hela tiden där.

--------------------------------------------

Priser och utmärkelser:
Nominerad till Nordiska barnbokspriset för Saker som aldrig händer (2011)

Johanna Lindbäck är Sveriges läsambassadör 2013–2015.

Mer om Läsambassadören >> 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår