Omslagsbild: Aisopos fabler


Läsålder: 3-6

Översättare: Birgitta Gahrton
Utgivningsdatum: 2011-03-11
Recensionsdatum: 2011-03-28
ISBN: 978-91-29-67750-8

Aisopos fabler

En liten ynklig mus räddar livet på ett stort lejon. En schakal lyckas överlista savannens konung. En bonde ruvar på en gruvlig hämnd, men hans ondskefulla planer drabbar i slutänden mest honom själv. Sexton fabler i afrikansk miljö!

I dramatiska bilder och koncentrerade texter får läsaren här ta del av en samling fabler som är fulla av underfundig visdom, och skönt befriade från sentimentalitet. Här är livet fint för dem som förtjänar det, men saker och ting kan gå riktigt illa för den som inte tänker sig för!

Aisopos fabler utspelar sig i Afrika, och det är viktigt. Den välkände fabeldiktaren Aisopos, som ligger bakom ursprungsberättelserna, levde nämligen i Grekland på 600-talet före Kristus. Hans fabler har återberättats gång på gång, och tryckts i många versioner. Den här gången är det den prisbelönta författaren Beverly Naidoos tur att skriva sin variant - och hon har en alldeles egen teori om vem Aisopos var. Kanske var han inte grek, som alla tror? Kanske var han faktiskt afrikan? Det är den tanken som sätter sin prägel på den här fina bilderboken.

Här kan man läsa om den lilla musen som råkar väcka ett lejon och desperat försöker övertyga lejonet om att låta honom leva. Ett lejon kan faktiskt ha nytta av en mus vänskap, fast musen är liten! Man får också träffa den lata och dryga gräshoppan, som hellre sjunger än samlar mat. Och här berättas om myggan, som först lyckas besegra ett lejon, men sedan trillar dit på sitt eget högmod.

Piet Groblers färgstarka bilder andas ökenhetta och savannvindar och förflyttar läsaren till rätt miljö på ett ögonblick. Tillsammans med de koncentrerade och spännande berättelserna om lejon, schakaler, ormar och åsnor bildar de en helhet som känns klockren.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Tänkvärt, roligt och med vackra bilder" "Mysig sagobok med separata fabler som kan läsas oberoende av varandra. Fablernas sensmoral är inte nödvändigtvis positiv."VT  
www.vt.se
"Fablerna är klassiska och välberättade" "Sensmoraler som ”i nöden prövas vännen”, ”tänk först och handla sen” och ”det är bättre att vara vänner än fiender” staplas på varandra men utan att bli klyschiga och anpassade. /.../Och till sist. Piet Groblers bilder är inget mindre än fantastiska."Daniel Lagerqvist 
meny.nu
"Piet Groblers illustrationer har en fin känsla."/Folkbladet
"En perfekt högläsningsbok"/Ingalill Mosander "En perfekt högläsningsbok. Bonus: de underbart roliga, färgstarka teckningarna. 3-6 år."Ingalill Mosander, Aftonbladet
Photo

Beverly Naidoo är en populär och prisbelönt barnboksförfattare från Sydafrika. Hon växte upp under apartheid och engagerade sig tidigt i motståndsrörelsen.
Sedan 1965 har hon bott i England, men hennes böcker utspelar sig fortfarande i Afrika, där hon växte upp.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår