Omslagsbild: Lenis Olle


Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2012-03-27
Recensionsdatum: 2012-04-16
ISBN: 978-91-29-68084-3

Lenis Olle

Nu är det slut på bebislekar och sockerhjärtan. Lenis Olle handlar om svartsjuka, om hur svårt det är att leka tre.  

Det ska bli en jätterolig dag, Leni ska leka med Olle och slajmet. Bara hon och Olle hela dagen, de ska skratta och ha roligt. Som alltid när hon och Olle leker. Men när Leni äntligen kommer hem till Olle står det några okända skor i hallen, några skor som Leni inte känner igen. Det är snygga skor med glitter på!
Plötsligt känns allt väldigt jobbigt, allt det glada är borta. Skorna tillhör Olles granne Kiran. Leni vill inte leka med Kiran, hon vill BARA leka med Olle. 

"Leni bestämmer att hon inte ska vara glad på hela dagen, ingenting ska hon skratta! Inte ens när Olle gör grimaser skrattar Leni. Fast hon alltid brukar. Jo, en gång kan hon skratta förresten. Det är när Kiran sätter saft i halsen. Hon hostar och ser alldeles rolig ut. Då skrattar Leni lite i smyg."

Det är tur att Leni har med sig slajmet. För det är slajmet som hjälper henne ur den här dumma situationen. Och kanske är Kiran inte så dum i alla fall? Hon gillar ju också slajm.
Lenis Olle är den tredje boken om Leni. En bestämd, envis och ganska kavat tjej. Men också helt oemotståndlig, underbart sur och trotsig, och väldigt väldigt charmig. 

Mer om författaren
65 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
"Årets bästa för barn och ung" "Kul och hög igenkänningsfaktor." Sebastian Johans, UNT under rubriken "Årets bästa för barn och ung" 
www.unt.se
"Den charmiga, lite truliga flickan får gärna fortsätta att gestalta livet och känslorna ur barnets perspektiv." / Hallandsposten Saker ligger här och där, det är inte perfekt utan levande, precis som berättelsen i sin helhet är livfull. /.../ Svartsjuka, avund, säkert ilska och sorgsenhet, skadeglädje och till sist också öppenhet och glädje skildras med enkla men uttrycksfulla medel." Dalila Dorai, Hallandsposten   
"Det är vardagsdramer ur barnkammarperspektiv, lojala med barnet och barnets förmåga att själv bemästra svåra situationer." IngrId Bosseldal
"Perspektiven är fantastiska och överraskande kreativa." "Adbåges vardagsberättelser är alltid fyllda av dramatik. Hon tar barns känslor på allvar och med respekt. Det är både enkelt och komplicerat, roligt och läskigt.Lika viktiga som texten är bilderna. Perspektiven är fantastiska och överraskande kreativa. Barnperspektiv. /.../ Adbåge sätter fingret på det som är speciellt i vardagen. Hon skriver underhållande och tänkvärt om svåra saker och utan att skriva på näsan sätter hon ord på det som får Leni att stoppa slajm i Kirans skor och bestämma sig för att inte skratta på hela dagen."Anna Nygren, Folkbladet
www.folkbladet.se

Som barn var jag ganska tyst, men hade inte desto mindre att säga. Tecknandet och bildberättandet fanns liksom inbakat i min familj och blev snabbt även mitt uttryckssätt. Jag är en ständig iakttagare och hämtar mycket från min absoluta närhet, från miljöer, dialoger och personer, på tåget eller i matkön. Det gäller både i mitt skrivande och i bilderna när jag arbetar. Det är ofta detaljerna som gör det – ett ordval, en jacka, en ny typ av frisyr, ett missförstånd, en dum regel, en sked, en idé, eller en lek. Att betrakta beteenden, detaljer och interagerande mellan människor är det bästa jag vet. Helst när jag själv inte är inblandad.

----------

Emma AdBåge, född 1982, är en av de mest uppmärksammade illustratörerna i den unga generationen av tecknare. Hon är född i Linköping, uppvuxen på Östgötaslätten och nu bosatt på den småländska landsbygden tillsammans med man och bonusdotter. Emma AdBåge debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter.

Priser och utmärkelser:
Silver i Föreningen Svenska Tecknares tävling Kolla! 2011 för Leni är ett sockerhjärta i kategorin Illustration: Böcker. Samma år prisades hon av Sven Rydénfonden.

Elsa Beskow-plaketten 2013 för Lenis Olle och sin samlade produktion av bilderböcker för barn.

Nominerad till Augustpriset 2014, tillsammans med Eva Staaf, för Tilly som trodde att…

Nominerad till Augustpriset 2015 för Nu är det sent!

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår