Omslagsbild: Vi springer


Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2014-05-16
ISBN: 978-91-29-69143-6

Vi springer

"Här är jag och min kompis Åke. Det är jag till höger, Åke står till vänster om mig. Inatt var vi ute och sprang."

Det är inledningen till den magiska och äventyrliga upptäcktsresa ett par pojkar gör i Joar Tibergs och Sara Lundbergs bok Vi springer.

Pojkarna springer sig bort från sin vanliga tillvaro och sin vardag. Springer och tar vägen runt jorden. Iakttar, tänker och tar in mäktiga intryck. Länder, platser, minnen passerar revy under den gåtfulla resan. På ett plan är det en färd från barnets värld in i ett annat land, mot mognad och frihet. Men det är också en berättelse som, trots mörka stråk, uttrycker glädje över själva varandet, och förmedlar den upphöjda känslan vi känner när vi upplever att vi finns till och är ett med allt.

"Vi gick ut igen. Det var kallt nu. Vi sprang ett par varv runt jorden för att vi kände att vi ville. Tre varv blev det. Innan vi gick in." Så slutar boken.

Vi springer nominerades till Augustpriset 2014.

Mer om författaren
55 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2014
Joar Tiberg och Sara Lundberg i samtal med Lars Lerin
soundcloud.com
Kort intervju med Joar Tiberg och Sara Lundberg på Augustprisets presskonferens Joar Tiberg och Sara Lundberg är nominerade till Augustpriset för Vi springer.
youtu.be
"Joar Tiberg och Sara Lundberg har fångat något essentiellt i mötet mellan ord och bild, bortom idén om illustration." / Tove Jonstolj, Dagens Nyheter "Joar Tiberg och Sara Lundberg har fångat något essentiellt i mötet mellan ord och bild, bortom idén om illustration. Det handlar om det ögonblick i ordbildandet då orden får sina utseenden och om den språkförmåga som gör att barn bygger ordförråd med ett inrebildskapande." Tove Jonstolj, Dagens Nyheter
"Associationerna leker tafatt, fantasin har inga hinder och världen är både ljus, mörk och obegriplig. Men om man springer hinner man uppleva mycket!" / Britt Jakobsson, Länstidningen Östersund

Joar Tiberg, född 1967, är poet, journalist, översättare och barnboksförfattare. Han är uppvuxen i Oxelösund och Luleå, numera bosatt i Hägersten och Ransby i norra Värmland.

Joar Tiberg mottog av Svenska Akademien 2008 stipendium ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse. Samma år tilldelades han Rubus arcticus, Norrbottens Läns Landstings kulturstipendium.

Joar Tiberg nominerades till Slangbellan 2010 för Månen blev rädd och till Kolla 2011 för Hej rädd!. 2014 nominerades Joar Tiberg och Sara Lundberg (ill.) till Augustpriset för Vi springer med motiveringen: 

"Två barn springer. De springer över berg och genom städer. Passerar Grönland och Grötland, Villa Villekulla och Mumindalen. Bort från vardagen och trapphuset därhemma, ut i världen. Frihet och rörelse står i centrum i denna bilderbok, men här finns också ett mörkt och ödsligt stråk. Joar Tibergs poetiska text drivs av associationer och lekfullhet, Sara Lundbergs bilder av framåtrörelse och en ström av färgaccenter som framhäver det lustfyllda. Detta är en hyllning till glädjen att finnas till."

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår