Omslagsbild: Ficktjuvens vän

Bokserie: Hittebarnet (del 1)
Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2015-08-19
Recensionsdatum: 2015-09-07
ISBN: 978-91-29-69512-0

Ficktjuvens vän

Måns är äldst. Han är störst också. Han var redan vuxen när jag var ett litet barn. Våra föräldrar ligger begravda vid sidan av gården. Vi har en gård. Eller ett hus, ett skjul närmast. Det är på baksidan av huset far och mor ligger begravda. Jag vet nästan inget om dem. Deras namn vet jag och att de dog av en farsot, men inget mer. Jo, också att far inte var stor utan mager som Grels och jag.

Örn är yngst och minst av bröderna och får krypa in genom fönster och gluggar när det ska rövas skatter. När bröderna blir tillfångatagna och bortförda av sex främlingar, smyger Örn efter in till staden. Där träffar han Marta, ficktjuvarnas drottning, hon som har stulit tjugotvå klockor. Hon kallar sig för Martin när hon ficktjuvar och hon behöver en medhjälpare. Om Örn hjälper Marta kanske Marta kan hjälpa honom att lista ut var bröderna är.

Äventyrsberättelse för 9-12-åringar, lätt att läsa och oavbrutet spännande!

Mer om författaren
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015
101 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2015

SENASTE RECENSIONERNA

"Medryckande och givande läsning från första till sista sidan! Helhetsbetyg: 5." /BTJ "Berättelsen inleds mycket spännande, när Örn debuterar som tjuv. /.../ Spänningen hålls uppe genom hela boken. Vissa avsnitt är direkt rafflande. Detta i kombination med ett lättläst språk, luftigt satt text, korta kapitel och måttligt omfång gör boken lätt att ta till sig. Den levande historiska miljön känns kusligt nära. I jagform tar vi del av den kvicktänkte Örns upplevelser och känslor, inklusive spirande kärlek. Hans håg står inte alls till den kriminella verksamhet, som hans lojalitet med bröderna tvingat honom till. Den här första händelsekedjan avrundas men fortsättning följer. Medryckande och givande läsning från första till sista sidan! Helhetsbetyg: 5."
"Ensamhet, utsatthet och överlevnad på hårda villkor" /Sundsvalls Tidning "Bo R Holmberg målar med mustiga färger; det är dofter och smaker, stilen är kärv och koncis, historien förs framåt på flera plan och underbyggs med tillbakablickar och minnen som gradvis skapar ett större sammanhang, skrivandet som en organisk process. /.../Långt mer än något annat är berättelsen om den föräldralöse pojken Örn en berättelse om medmänsklighet. Bo R Holmberg ställer lika många frågor som han ger svar och det är svårt att inte känna förväntan inför fortsättningen - "Den blodröda manteln"."Katarina Östholm
"... en riktig liten godbit." /Blekinge Läns Tidning "Boken är den första i en serie vilket får mig att jubla lite extra."

Bo R Holmberg är född 1945 i Ådalen. Efter fil. mag-examen i Uppsala arbetade han som lärare på högstadiet i Dorotea och i Bredbyn i Ångermanland. Mellan 1995 och 2010 undervisade han deltid i svenska, engelska och kreativt skrivande vid Hampnäs folkhögskola. Han bor i Örnsköldsvik och Norrfällsviken.
 
Bo R Holmberg har gett ut närmare femtio böcker av olika slag, för barn, ungdomar och vuxna: nutidshistorier och historiska berättelser, grafiska romaner, bilderböcker och kriminalromaner för vuxna.

Priser och utmärkelser

Augustnominerad för När isen gått (1997)
Första pris i Rabén & Sjögrens pristävling för Agnes och ljuset (1997)
Astrid Lindgren-priset (1998)
Första pris i Film i Västernorrlands manustävling (2000)
Första pris i Alfabetas bilderbokstävling för En dag med Johnny, bild: Eva Eriksson (2001)
Flintyxan – pris för bästa historiska thriller för Liemannen (2002)
Augustprisbelönad för Eddie Bolander & jag (2005)

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår