Storsatsning på serieböcker

 

Tecknade serier om äventyr, sagor och semester för barn att läsa själva! Välkommen till vår seriesatsning för barn i åldrarna 6–9.

 

Barnen får möta helt nyskapade seriekaraktärer så väl som seriebearbetningar av svenska barnbokskaraktärer, men också ett par översättningar av nytecknade europeiska serier. Med sagor, äventyr och vardagliga berättelser hoppas vi bidra till en nytändning för svenska barnserier.

 

Nya titlar hösten 2017:

Katten Nils tar sig ton(fisk)
av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson

Det svänger hos Katten Nils som löser ett mysterium i en parallell verklighet styrd av musik och skaffar vandrande pinnar som husdjur. Knasigt och påhittigt i en salig blandning, alltid kul och spännande.

 

Fjodor
av Pelle Forshed

Hur hittar man nåt gott att äta på vuxenkalas? Kan det vara kul att gå och handla? Är det svårt att åka inlines? Hur kan en slippa högläsa inför klassen? Alla svaren finns i boken om Fjodor som går i lågstadiet.

 

Ronja Rövardotter - Glupafallet
av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

Ronja och Birk lever vildmarksliv i Björngrottan. Tillsammans lyckas de övervinna både vildvittror och Glupafallet. Men vad ska hända när sommaren är slut?

 

Tidigare titlar:

Superdövis
av Cece Bell

Att börja en ny skola är läskigt, men ännu läskigare med en enorm hörapparat fastspänd runt bröstkorgen! Men så gör Cece en fantastisk upptäckt. Hörapparaten gör att hon kan höra vad lärarna gör utanför klassrummet. Denna upptäckt är nästan som en superkraft!


Ronja Rövardotter - Björngrottan
av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

Efter den långa vintern kan Ronja och Birk äntligen träffas igen ute i Mattisskogen. Men en kväll lyckas Mattis ta Birk tillfånga. Han tänker tvinga Borka att lämna borgen i utbyte mot sin son. Ronja kan inte förlåta Mattis, och bestämmer sig för att göra något som hennes pappa inte kommer kunna förlåta.

 

Stackars pappa
av Sissel Gustafsson

Det är så mysigt och roligt hos pappa. Det händer alltid nåt kul. Ibland glömmer han saker men man får alltid vara uppe hur länge man vill. Stackars pappa är en stark debutskildring av att växa upp med en alkoholiserad förälder.

 

Ronja Rövardotter - Vildvittrorna
av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

Vintern har kommit till Mattisskogen. Ronja får ett par egna skidor och medan alla rövarna är insnöade i borgen kan Ronja ge sig ut på upptäcktsfärd. Men skogen kan vara farlig också på vintern, och när Ronja fastnar med foten i ett rumpnisse-bo är det närapå att hon får sätta livet till. Andra serieboken om Ronja utifrån Studio Ghiblis animerade tv-serie. 


Tre feministiska sagor
av Lilian Bäckman

Tre feministiska sagor är en bok för både födda och ofödda feminister. I modern tappning serveras vi tre välkända sagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brr och Rosa rosen. En bok full av humor, kamplust och en och annan groda.


Ronja Rövardotter – Åskvädersbarn
av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

Ronja Rövardotter - Åskvädersbarn är den första serieboken om Ronja utifrån Studio Ghiblis animerade tv-serie. I boken får vi följa Ronja från åsknatten hon föddes och Mattisborgen klövs i två delar. Från den trygga uppväxten i borgen ger hon sig ut på upptäcksfärd i de spännande och farliga skogarna, men hon träffar också Birk, son till den rivaliserande rövarhövdingen Borka.

 

Katten & Ekorren En vintersaga
av Loka Kanarp

Ekorren kan inte längre bo bakom sin glassbar, och kompisarna flyttar ihop precis innan jul. I Kattens källare råder ordning som Ekorren inte förstår, nu måste deras olikheter samsas i julstöket.

 

Blodet isar
av Emelie Östergren och Bengt af Klintberg

Ibland kan en höra nåt riktigt fasansfullt skrik, eller vara med om något så kusligt att håren reser sig på armarna. Här är sex tecknade serier om spöken, lik och blod.

 

Siri och vikingarna
av Patric Nyström och Per Demervall

Vikingen Torkel ska resa till Miklagård med en hemlig låda som ska överlämnas till självaste kejsaren. Men hans dotter Siri har lyckats smyga ombord på båten, och när hon blir upptäckt är det för sent att vända om. Samtidigt har Ivar, den elake hövdingen från grannbyn, fått nys om den mystiska lådan, och gör allt för att få tag på den.

Det dröjer inte länge förrän Siri, Torkel, Ivar och alla de andra vikingarna är indragna i ett storslaget äventyr som leder dem till exotiska städer, glänsande skatter och till och med en hisnande hästkapplöpning.

 

Knas på kalas!
av Fabian Göranson, Johanna Gustafsson, Jan Kustfält, Johan Wanloo

Det är dags för fest - och du är bjuden! Knas på Kalas är den knäppaste partyguiden du aldrig kommer behöva. Lär dig allt om de sämsta skivorna, de äckligaste chipssmakerna, de pinsammaste skämten och de fulaste dekorationerna. Här får du tio nya varianter på ryska posten, här hittar du tjugofem bortförklaringar för att slippa dansa och här släpper vi de topp arton bästa sätten att bli utslängd från en fest.


Katten Nils – Söndagsdisk
av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson

I den nya boken löser Nils sommarmysteriet med juvelkuppen, Morris rör sig snabbare än ljusets hastighet och Kattis lurar gottgrisen Lisa Sylt. Men hur tänker egentligen fiskar, hur kan man fuska med städningen och disken? Elake Morr blir anklagad för att ha snott tv-spelet men vad är det egentligen som hänt?

 

Knas – humor för tokstollar
av Fabian Göranson, Johanna Gustafsson, Johan Wanloo, Nanna Johansson, Stina Hjelm, Siska Humlesjö, Hanna Petersson

Vad är värst av att kasta sten i glashus, spjut i radhus eller orm i badhus? Varför spyr Herr Fågel när han bara försöker förlänga livet med ett gott skratt? Och du vet väl att fina flickor inte fiser, duktiga damer inte dreglar och gosiga gummor inte grisar?
Knas är en seriebok fylld av svart humor för unga läsare, en välbehövlig dos gift för knasbollar och dårfinkar i alla åldrar. 

 

Vilse i trollskogen
av John Holmvall

När Lovisa är ute och plockar tuvull möter hon ett stort troll som lurar ner henne i sin säck. Trollet bär hem henne till trollgrottan och stänger in henne i en mörk skrubb. När föräldrarna hemma i stugan börjar undra vart Lovisa tagit vägen ger sig hennes bröder ut för att leta rätt på henne. Men snart har bröderna försatt sig själva i en strörre knipa än Lovisa, som själv lyckats ta sig ut ur trollens fångenskap. Det är början till ett hisnande och mystiskt serieäventyr i trollens och älvornas värld, men förvandlingar och magi, talande djur och förtrollad natur. 

 

Roller girl
av Victoria Jamieson

En dag drar Astrids mamma med henne och kompisen Nicole på nåt annat än de vanliga tråkiga poesiuppläsningarna, de ser sin första Rollerderbymatch. Ljusen slocknar i hallen och samtidigt tänds gnistan i Astrid, från och med nu blir inget sig likt. "Jag skall bli en Roller girl!"
Astrid börjar på ett sommarläger och lär sig åka skidskor, skaffa en matchdräkt, ramla, ställa sig upp, ramla igen och tacklas rätt. Estetiken och systerskapet går hand i hand  och vid omklädningsskåpen börjar Astrid brevväxla med en äldre mystisk spelare. Hon får råd och pepp i sin kamp för att bli bättre.


Katten Nils - Bästa barnvakten
av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson
Katten Nils är en av de stora läsarfavoriterna i Kamratposten sedan 2007. Nu kommer serien om Nils och hans knasiga kattgäng som bok. I halsbrytande och hutlöst roliga strippar får vi följa den inte så smarta Katten Nils som är kär i Lisa Sylt, och ibland måste vara barnvakt åt Tigris, som äter på allt. Ibland dyker elake Morr upp och då får man passa sig.

 

Mamma Mu och Kråkan på utflykt
av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist
Våren har kommit till gården, men allt Kråkan bryr sig om är wienerbröd. Hur ska man veta om någon är ens riktiga vän, eller bara ute efter något gott att äta? Ett besök i kråkboet ger kanske svar.
Mamma Mu och Kråkan på utflykt är den tredje serieboken om Mamma Mu och Kråkan, två av Sveriges mest älskade barnbokskaraktärer. 

 

Välkommen till Skogsbingelskolan
av Mårten Melin och Joakim Gunnarsson
Det är aldrig lätt att vara ung, men på Skogsbingelskolan har eleverna problem som ingen annanstans. Här går nämligen vampyrer, häxor, spöken och ungdomar med alla tänkbara sorters övernaturliga egenskaper.
Mårten Melin har tidigare skrivit trilogin om Monsterskolan: Förvandlad, Jag är Love och Pixies bok. Tillsammans med Joakim Gunnarsson har han nu skapat serieboken Välkommen till Skogsbingelskolan, där vi för första gången får möta karaktärerna i tecknad form i fem serienoveller fyllda av skräck, humor och en hel del romantik. 

 

Ariol - Superhästen
av Emmanuel Guibert och Marc Boutavant
I tredje boken om åsnan Ariol följer vi med till doktorn för vaccinationsspruta, förbi bageriet efter skolan och Ariol tvingas till slut mot sin vilja att duscha. Livet som barn om du är en åsna!

 

Mamma Mu och Kråkan leker
av
Jujja Wieslander och Sven Nordqvist
Det är höst på Mamma Mus gård, och snart är det vinter också. Alla korna står inne i lagorn och mumsar hö, och tar det lugnt. Men Mamma Mu vill hitta på något roligare än att mumsa hö och vänta på våren. Hon vill åka skridskor, cykla, sjunga rapping och leka hemlig agent eller kanin. Kråkan tycker förstås att det är en jättedålig idé, men han måste ändå vara med för att se hur det går.

 

Lilla Spöket Laban spökar på slottet
av Inger Sandberg
Den första serieboken om Lilla Spöket Laban är full av äventyr och upptåg på slottet Gomorronsol. Monstret Gruffolina kommer på besök, Spökpappan blir sjuk och tavlorna börjar prata. 

 

Ariol - En liten åsna som du och jag
av Emmanuel Guibert
Den andra boken om Ariol och hans klass är en rolig och påhittig skildring av vardagsliv med lustiga figurer, men också en bra lässtart med korta fristående serienoveller med knorr.

 

Sanni & Jonas – Vinternatt
av Kalle Hakkola
Vardagsmagi i sagolikt vinterlandskap. En berättelse om drömmar och syskonkärlek i Tove Janssons anda av finsk, prisbelönt duo.

 

Dinosaga
av Mirjam Löfgren och Tomb Svalborg
Dinosaga
är ett spännande och roligt serieäventyr om mäktiga dinosaurier, kampen för överlevnad och stark vänskap i en värld för länge länge sedan. 

 

 

Provläs våra nya serieböcker – klicka på foldern till vänster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mamma mu firar Kråkan

av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist
Illustrationer MIcaela Favilla och Elin Fahlstedt
Mamma Mu firar Kråkan är den första serieboken om Mamma Mu och Kråkan. Vi får bland annat se hur det gick till när vännerna träffades för allra första gången, på Kråkans födelsedag. Jujja Wieslanders berättelser om Mamma Mu och Kråkan är översatta till 30 språk och har underhållit flera generationer barn, först som radioteater och sedan som bilderböcker, kapitelböcker och film. Nu tar Mamma Mu ett ko-språng in i seriernas värld.

 

Trollskogen
av John Holmvall
Seriedebutanten John Holmvall ger nytt liv åt de väsen vi känner igen från våra folksagor och från John Bauers bildvärld: älvor, troll och häxor.

 

ARIOL - Jag är en åsna!
av Emmanuel Guibert & Marc Boutavant
Fransk barnsuccé om vardagen för en blyg men busig liten åsna, i samma tradition som Sune, Bert och Till alla mina fans.

 

Katten & Ekorren på Sommarön
av Loka Kanarp
En busig och vild ekorre blir kompis med en lugn och försiktig katt. Ett äventyr i gassade sol med nya vänner som inte är som en själv.

Ny seriebok med Mamma Mu och Kråkan – se ett filmklipp