Tove 100!

Tove Jansson (1914-2001) var en finlandssvensk författare, bildkonstnär och illustratör, bosatt i Helsingfors. Mest känd är hon för sina berättelser om Mumintrollen, som har utkommit på mer än 30 språk och lästs av miljontals människor. Under 2014 firar vi 100-årsjubileet av Tove Janssons födelse. 

 

 

 

 

För att hylla Tove Jansson ger Rabén & Sjögren ut flera av hennes klassiska originalböcker i nyutgåva under jubileumsåret. Först ut är bilderboksklassikerna Vem ska trösta Knyttet? och Hur gick det sen? (mars).

 

 

Till sommaren påbörjas också återutgivningen av Tove Janssons världsberömda Muminböcker. Dessa geniala romaner är numera klassiker, älskade av såväl barn som vuxna. Under 2014 ger vi ut fyra av Muminböckerna: Kometen kommer och Trollkarlens hatt (juli) och Muminpappans memoarer och Trollvinter (september).

 

 


Vi firar också Tove Janssons 100-årsjubileum med ett oemotståndligt hus – det blå Mumintornet – som rymmer både en lekdel och tre klassiska Mumin-bilderböcker i läckert miniformat (september). Se hela jubileumsårets utgivning >>

 


Under 2014 kommer många evenemang och andra aktiviteter att äga rum för att hylla Tove Jansson och hennes älskade karaktärer. Själva 100-årsdagen infaller den 9 augusti och kommer att firas med födelsedagskalas i bokhandeln, på förskolor och bibliotek. I oktober premiärvisas dessutom biofilmen Mumin på Rivieran, som bygger på Tove och Lars Janssons seriestrippar.

 

Kalendarium >>