Gul utanpå

"Åkesson var min idol"

Patrik Lundberg gäst i P4 Extra

"En välskriven, underhållande, insiktsfull, humoristisk och allvarlig historia." / Maria Redström Norrman, Varbergs Posten
"Smärtsamt, gripande och väldigt bra gestaltad"

Magnus Utvik ger Gul utanpå betyget 4 i Gomorron Sverige.

Patrik Lundberg gäst i TV4 Nyhetsmorgon
"Så fint, osentimentalt, men väldigt känslomässigt berörande ..."

Yukiko Duke recenserar "Gul utanpå" i Gomorron Sverige (5 min in i inslaget).

"'Gul utanpå' har fullkomligt golvat mig."

"Gul utanpå är en bok som väcker tankar, även för den som inte är adopterad. Det är melankolisk berättelse om att inte höra hemma någonstans, om att vara en främling både i landet man växt upp i och landet man föddes i. Språket är följsamt medryckande, avsnitten smått fragmentariska och jag misstänker att en hel del av texterna fångats upp från den blogg Patrik skrev under den period boken utspelar sig. Den känslan gör läsintrycket än verkligare, än starkare."

"Det är rappt, smart och roligt, men också sorgligt, vemodigt och allvarligt." Emilie Sjölund, Norran
"en medryckande roman med en ovanlig blandning av svärta och lättsamhet"

”'Gul utanpå' är en medryckande roman med en ovanlig blandning av svärta och lättsamhet, humor och allvar. I korta kapitel, på en effektiv och snärtig prosa, som ligger nära talspråket, beskriver Lundberg den yttre och inre resa som påbörjades 2007, när han efter en blöt natt i Malmö bestämmer sig för att söka upp sin biologiska familj i Sydkorea." 

Oline Stig, Sydsvenskan 

"Jag hoppas på fler böcker av Patrik Lundberg." / Ann Heberlein, Dagens Nyheter

"Patrik Lundbergs berättelse är vad man brukar kalla för stark. Det är sorg, smärta och existentiella frågor, och det är hela tiden på riktigt. Lundberg har också något utöver en stark berättelse. Han har ett eget språk, kanske på sina ställen något kantigt, men oftare personligt: som om han viskar sin berättelse i läsarens öra. Jag hoppas på fler böcker av Patrik Lundberg. Han har viktiga saker att berätta och han vet hur han ska berätta."

Ann Heberlein, Dagens Nyheter 

"rakt och ärligt skildrat"

"Hans berättelse är medryckande och jag som läsare får en inblick i hur det kan vara att växa upp som utlandsadopterad i Sverige. Utanförskapet och identitetssökandet, rakt och ärligt skildrat."

Malin Backlund, Kristianstadsbladet

 

"Jag dras med i Lundbergs historia, han skriver lättsamt, med humor och flyt, är rättfram, självironisk och utlämnande." Eva Dandanelle, Smålandsposten
"Lundberg skriver utlämnande om hur omgivningens blick på honom har krupit in och bosatt sig i hans innersta."

”'Gul utanpå' är en vacker och begåvad debut, sorgsen och spännande (håller andan medan jag läser de sista 30 sidorna), och kommer i en tid när vår nationella självbild minst sagt är under omgörning. Lundbergs bok kommer att få många läsare."

Lawen Mohtadi, Expressen

"gripande för alla som någon gång har funderat över sin egen existens" / Gabriella Fäldt, Jönköpings-Posten

” Patrik Lundbergs självbiografiska 'Gul utanpå' är tveklöst bland det mest hudlösa och berörande jag har läst. /.../

'Gul utanpå' är en brutalt ärlig skildring av livet, gripande för alla som någon gång har funderat över sin egen existens (vem har inte det?). Och framförallt en viktig bok som bevisar att det absolut inte går att sätta etikett på människor."

Gabriella Fäldt, Jönköpings-Posten

"Går det att bli hel genom att bejaka den dubbla tillhörigheten?" / Petter Lindgren, Landskrona Posten

"Författarens verkliga styrka är dock träffsäkerheten, förmågan att med enkla medel ringa in den
känsla av rotlöshet och dubbelt utanförskap som kan följa på vetskapen om att vara adopterad, en gång bortlämnad."

Petter Lindgren, Landskrona Posten

"bär helt enkelt på hela färgspektrumet inuti"

"Lundberg bjuder på en fin blandning av undervisning och gestaltning. Det är en genremässig hybrid han skapat, någonstans mellan journalistiskt resereportage och självbiografisk utvecklingsroman."

David Anthin, Svenska Dagbladet

"Ett intensivt vittnesmål om en komplicerad livssituation." / Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Ärligt och utan skygglappar beskriver han hur det är att inte veta var han hör hemma, om kärleken till sin svenska mamma och den fantastiska känslan av att befinna sig bland människor där alla ser ut som han själv. Ett intensivt vittnesmål om en komplicerad livssituation."

Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Här fylls raderna med en blandning av sorg, längtan och stolthet." / Katarina Sandström Blyme, Östgöta Correspondenten

Gul utanpå är rolig och jag ler brett under läsningen. Många sköna kulturkrockar uppstår när en genusmedveten vegetarian från Sölvesborg möter det könssegregerade och hierarkiska Syd-Korea.
Men mötet med stort M är då Lundberg återförenas med sin biologiska familj. Här bränner boken till, också i beskrivningen av de svenska föräldrarna. Här fylls raderna med en blandning av sorg, längtan och stolthet."

Katarina Sandström Blyme, Östgöta Correspondenten

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår