Lena Kallenberg

Media

Pressbilder

Lena Kallenberg är född 1950 i Stockholm. Hon är utbildad barnavårdslärare och har undervisat i utvecklingspsykologi innan hon blev författare på heltid. Nyfikenhet och experimentlusta har drivit Lena Kallenberg att skriva i olika genrer, t ex bilderboken Skorppoeten från 1991 och den självbiografiska romanen Den röda skålen från 1993.

Hitills har Lena Kallenberg skrivit 11 egna böcker och ett 20-tal faktaböcker för barn tillsammans med Bisse Falk, t ex Urtidsboken och Urdjursboken.

Relaterat

Apelsinflickan

Om boken

Apelsinflickan är en gripande skildring av flickornas situation i 1880-talets Sverige. Skolorna har bytt ut Per Anders Fogelström mot Apelsinflickan. Lena Kallenberg tilldelades LO:s kulturpris 2004. Signe är på rymmen från sin husbonde. Hon tar sig till Stockholm och lever där under usla förhållanden. "Du ska inte bli en apelsinflicka", ekar fars röst inom henne. Nej, hon vill inte sälja sig till män på krogar och bakgator. Så lever hennes väninna Alice, som är statligt prostituerad. Men hur ska en ung flicka klara sig när kvinnorna står i kö för arbete i de nya fabrikerna? Signe kommer till ett hem för förtappade flickor och får lära sig ett yrke. Om hon en dag hittar sin far vill hon att han ska vara stolt över sin dotter. Men det är inte Signes far som ger sig tillkänna, utan Björn, och med honom kommer kärleken. Apelsinflickan är en stark och gripande roman som realistiskt skildrar unga kvinnors liv i Stockholm på 1880-talet. Lena Kallenberg är född 1950 och bosatt i Roslagen. Hon har givit ut en mängd böcker för barn och vuxna, senast Rackarns dotter - Siri Lassesdotters dagbok 1844, på Rabén & Sjögren 2003. Hon tilldelades LO:s kulturpris 2004.

Lena Kallenberg

Apelsinflickan