Cecilia Lidbeck

Media

Pressbilder

Jag föddes i Lund den 14 januari 1962. Började läsa när jag var 4 år, och har sedan dess aldrig slutat… Morgon, middag, kväll – boken fanns där jämt; särskilt i 10-12-årsåldern, då ingen måltid var komplett utan en bok lutad mot mjölkglaset (-Nej, jag vet – man läser inte vid matbordet…eller?!) Astrid Lindgren, Maria Gripe, Gunnel Linde, engelsmännen Nesbit, Lewis och Norton – vilka underbart spännande världar det fanns att utforska!

Själv tog jag efter mina älsklingsförfattare hämningslöst, skrev egna små berättelser och gjorde låtsastidningar som jag tvingade mina föräldrar att köpa. När jag blev stor skulle jag bli journalist, bestämde jag. Journalist blev jag också så småningom, och sedan dess har jag fått ägna dagarna åt det jag gillar allra mest – att skriva. I tidning, då förstås; att skriva en bok kändes länge alldeles för Stort och Svårt och Omöjligt. Tills jag en dag kom på, att det egentligen var som att ta körkort – när man väl börjat, rullar det på av bara farten! Så jag började, använde mina tre barn som inspirationskälla och vann 1995 första pris i Rabén & Sjögrens bilderbokstävling med mitt andra manus – Sagan om Lilla Mi. Nu skriver jag för lite större barn, och det känns spännande, och lite läskigt, att minnas hur det egentligen var…

När blir man egentligen en riktig författare? Med första boken på väg ut i handeln, ett par, tre i datorn och huvudet fullt av ”puppor” känns frågan både aktuell och motiverad.
För 5-åriga Siri, min yngsta dotter, är svaret löjligt självklart.
– Du har ju skrivit en bok, eller hur? frågar hon bestickande.
Jag nickar.
– Men då är du en författare! skrattar hon triumfatoriskt, och fortsätter:
– Författare! Det låter fantastiskt! Som en med kort, mörkt, lockigt hår, glasögon, rutig tröja, jeans och vita skor!
Häpet betraktar jag mig själv i spegeln. Låter blicken vandra över det blonda håret, pagefrisyren, de gröna ögonen, täckta av kontaktlinser sedan 20 år tillbaka.
Rutig tröja? Vita skor? Snudd på smaklöst, skulle jag vilja säga. Å andra sidan – är det dessa attribut som krävs för att slutgiltigt befästa min status som riktig författare, så kör till! Jeansen äger jag ju redan.

Själv trodde jag länge, att min förhållandevis normala, förhållandevis lyckliga barndom (kärleksfulla föräldrar, pedagogiska leksaker och två, tre lagom vanskötta hamstrar) för evigt satt stopp för författarkarriären. Utan några variga sår att slita i, några becksvarta hål att dyka ner i, kändes livet – och pappret – så deprimerande vanligt och innehållslöst. Skriva gjorde jag visserligen (i min egenskap av journalist), men skapa – det kunde jag inte.

Så kom barnen in i mitt liv. Först ett och därefter – två år senare och med fyra minuters mellanrum – två till. Tillvaron blev ett ångande kaos, ett bajsdoftande inferno av blöjberg, illvrål och nerspydda haklappar. Alltid var det någon som var sjuk, alltid var det någon som drack diskmedel, klättrade i gardinerna eller fastnade med huvudet i spälsängen. Och där! Där hade jag ju dramatiken! Variga sår och becksvarta hål i all ära, men de små ordinära vardagstrauman som jag nu genomled dagligen var sannerligen inte att förakta. En kortare periods arbetslöshet resulterade i ett manus, och när detta vann första pris i Rabén & Sjögrens bilderbokstävling sköljdes fiskpinnarna ner med champagne.

Att skriva blir lätt ett behov. För mig har detta behov vuxit sig allt starkare, i takt med att minnen av personer, platser, dofter och ljud gjort sig gällande. Ord är lust och ingen känsla för liten att fästas på papper.

I skrivandet utforskar jag barndomen på nytt. Utsattheten. Leken. Behovet av att höra ihop, att vara som andra. Stundens magi och ögonblickets förtvivlan.
Att vara barn är sannerligen inte lätt, även om man med lite brist på inlevelse kan förledas att tro motsatsen. Rent privat är blöjstadiet numera passerat. Nya utmaningar och frågeställningar väntar en luttrad mamma. Kan kökspallen byggas om till en skateboard, och går det att prata med Gud om man skriker tillräckligt högt? Jag vet inte. Kanske. Det är åtminstone värt att försöka!

Relaterat

Karolins löfte

Om boken

Efterlängtad uppföljare till Karolins lista! Karolin och bästisen Manda bildar en sorts räddningstjänst som ska rycka ut och vara snälla mot alla som ingen bryr sig om. Ibland går det bra. Men inte alltid. En härligt charmig berättelse som glittrar av humor och värme! Karolin har fått dåligt samvete för att inte alla har det lika kul som hon och hennes kompisar. Folk med många vänner lever längre än de som är ensamma. Hon och Manda nästan tävlar om vem som är snällast. Det är kul att vara snäll. Men ibland blir det helt fel, som med ?världens ensammaste? pensionärsgubbe, som visar sig spela boule i parken varje tisdag och har massor med kompisar. Och honom har de fjäskat så för! Men Karolins liv är också fyllt av andra saker: hur hon ska hitta en egen stil, skolresan, träslöjden och mammas dykningslektioner t.ex. Roligt och mitt i prick! Cecilia Lidbeck fångar exakt tonen hos en kul och påhittig elvaåring. Hennes tidigare böcker, Lotten ny i klassen, Kärlek och Småspik, Karolins lista och ungdomsboken Under ytan blev alla lästa och älskade. Liksom de tidigare är den nya boken fylld av skarpa iakttagelser och bubblande humor.

Cecilia Lidbeck

Karolins löfte

Karolins lista

Om boken

Karolin, 11 år, bestämmer sig för att bli modig och säker. Det innebär bl.a. att våga hoppa från femmans trampolin och att säga till drömkillen att hon är kär i honom. Vilket som är värst är svårt att säga. En härlig berättelse med humor och värme. Karolin är en ganska normal femteklassare. Hon har en mysig familj och bra vänner, fast det är förstås några saker som stör. Till exempel är hon nästan den enda i klassen som inte får ta hål i öronen. En annan tråkig sak är att hon inte har någon att vara kär i. Alla andra tjejer i klassen är kära i Joel, men hos Karolin väcker han helt enkelt inte den där speciella känslan som hon längtar efter. Sen har vi ju Inga-Dinga. En riktigt hopplös syslöjdsfröken som förstör alla fredagar med sitt petiga tjatande. Fast det värsta är nog det där med julfesten, där alla i klassen ska uppträda för föräldrarna med sång, teater, dans eller vad som helst de kan hitta på. Uppträda! För minst 50 vuxna! Karolin avlider bara hon tänker på det. En dag tröttnar hon på att vara rädd och feg. I dagboken skriver hon en Modighetslista. Den innehåller fyra punkter som ska avverkas, helst innan jullovet. Strax därefter börjar en ny kille i klassen. Han är svaret på Karolins drömmar. Mörkhårig, dansk och lagom mystisk. Ännu en punkt får läggas till modighetslistan. Terminen går vidare och fylls med korvförsäljning (för att dra ihop pengar till klassens skolresa), övernattningar med kompisar och försök att bli sedd av drömkillen. På något märkligt sätt har Karolin klarat av nästan hela sin lista. Utan att hon riktigt vet hur det gått till. Lundaförfattaren Cecilia Lidbeck fångar exakt tonen hos en kul och påhittig 11-åring. Hennes tidigare böcker, Lotten ny i klassen och Kärlek och Småspik är båda lästa och älskade. Den nya boken kommer också att bli det, den är proppfylld med skarpa iakttagelser och bubblande humor. Perfekt fnissbok för 11-åringar! Cecilia Lidbeck, född 1962, är journalist och bosatt i Hjärup utanför Lund. Hon är prästfru och har tre barn som är hennes skarpaste kritiker.

Cecilia Lidbeck

Karolins lista