Aktuell med: Häng med i trafiken Hemsida: www.jeanettemilde.blogspot.com

Jeanette Milde, illustratör och författare, föddes 1964 i Malmköping, Södermanland. Uppvuxen i Upplands-Väsby, 20 år i Stockholms innerstad och bor nu i Nacka.
Jeanette har gått fyra år på Berghs School of Communications, bl a grafisk formgivning och illustration, samt ett år på handbokbinderilinjen vid Leksands Hantverkskola.
Hon har bland annat arbetat på Runebaren (där hon en gång fick sälja en stekkorv till sångaren Phil Lynott i Thin Lizzy), DHL, au-pair, Pub, avdelningen för handskar och halsdukar, vikarierat som lärare både i vanlig skola och med utvecklingsstörda. Åren efter sin utbildning på RMI-Berghs arbetade hon på reklambyrå som ad-assistent och ad.
Sedan 1994 driver hon sin egen koncern Formilde där alla anställda lustigt nog heter Jeanette Milde. Hon sitter tillsammans med andra bokmänniskor i  centrala Stockholm. Men före en deadline arbetar hon i ateljén hemma i Nacka. Även dagar som är för ljuvliga för att åka hemifrån. "Måste mata min mås "Kompis"!"

Första boken kom till genom att hennes systerdotter Emelie önskade sig en kofamilj i födelsedagspresent. Jeanette löste det genom att göra henne en saga där Emelie fick just det hon önskade – en kofamilj. Rabén hade samtidigt en barnbokstävling och det datumet använde Jeanette som mål för att riktigt sporras att genomföra projektet. Två dagar före lämning visade hon bilderna för Birgitta Westin, då på Alfabeta, som blev mycket intresserad och ville se texten. Dagen efter ringde Birgitta och undrade om Jeanette kunde skippa tävlingen. Alfabeta ville ge ut boken.
Det var startskottet till första boken, men också till att Jeanette började illustrera. "Nu går jag i ständig skola och någon dag ska jag väl lyckas med att rita en cykel".

Jeanette tycker om växter och blommor. Hennes favoritställen är Zetas och Ulriksdals trädgård. Stenar är också en passion. Hon flyttar runt på både växter och stenar tills ryggen skriker: STOPP! Annat kul är skidåkning, rida på islandshästar, långfärdskridskor och fika.

Hösten 2002 tilldelades Jeanette Elsa Beskow-plaketten för När jag mötte Carl-Einar. Priset delas ut av svensk Biblioteksförening och är på 50 000 kronor. Motiveringen lyder: "Boken är en explosion i färger där varje sida bjuder på överraskningar och där format, perspektiv och detaljer förändras. Jeanette Milde har skapat en bok, som trots sina djärva grepp med många uttryckssätt är väl sammanhållen. Inbäddat bland bildbubblor och en interiör som påminner om 1970-tal, finns texten som har en närhet till barnets eget språk. Detta är en bok som tål att läsas om och om igen."

År 2004 hade Rabén tillsammans med tre andra nordiska bokförlag en bilderbokstävling som Jeanette , tillsammans med Grethe Rottböll och boken Hitteboken, vann den svenska deltävlingen. Tävlingsbidraget gjorde Jeanette mellan hulkningarna då hon var nygravid.
Det blev en Noah som kom en aprildag 2005. Han är förstås Jeanettes största passion i livet och en aldrig sinande inspirationskälla.

Läs mer Dölj

SENASTE RECENSIONERNA

Häng med i trafiken
Enkelt och roligt om trafik "Situationerna är skojigt ritade och enkelt förklarade, vilket bidrar till att man inte får ett pekpinneaktigt intryck fast det så tydligt handlar om en regelbok. Ett stort plus är att barnen på sista sidan kan genomgå ett test, en "trafikbana" med frågor, och om de svarar rätt får de ett märke. Sådant gillar de flesta barn och för föräldrarna är det ett smidigt sätt att se att kunskapen sjunkit in."Susanne Holmlund
st.nu
Häng med i trafiken
"En smart bok, pedagogisk men inte alltför tillrättalagd" "Jag kan inte komma ihåg att jag har hittat en enda bra bok om trafikvett sedan Televinkens tid. Men nu har det kommit en riktigt bra bok: Häng med i trafiken, skriven av Grethe Rottböll, illustrerad av Jeanette Milde och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken är upplagd som en bilderbok med spännande text och färgstarka bilder. Man får följa barnen Arvid och Miranda som tar upp olika trafikfrågor."/Carola
blogg.alltombarn.se

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår