Fotograf: Hans Alm

Aktuell med: Modiga Millan

"En astrolog ställde mitt horoskop för några år sedan. Han sa: 'Du ska skriva en bok och du har två år på dig.' Jäklar, tänkte jag när jag gick därifrån. Vad i himmelens namn ska jag skriva om? Det blev 'Millans äventyr', den första i en trilogi om sexåriga Millan."

Millan är en upprorisk frihetsidol som vågar allt. Ibland blir det inte riktigt som hon tänkt och ibland har hon överhuvudtaget inte tänkt, men det gör inte så mycket  – det är okej att misslyckas och Millan reser sig alltid igen. Med träffsäker ton och mycket humor skildrar Milena Bergquist en sexårings universum.

Milena Bergquist, född 1958, arbetar som författare och frilansjournalist och bor vid Vasaparken och på Bjärehalvön.
Hon har jämförts med Selma Lagerlöf, Barbro Lindgren och Agnes von Krusenstjerna och belönades med Katrineholms Kurirens kulturpris 2006.

Läs mer Dölj

SENASTE RECENSIONERNA

Millans äventyr
"en glad bok, full med skratt och dråplig humor." Pressröster om Millans äventyr "Det är inte bara en fin barndomsskildring, utan också en berättelse om konflikter och äventyr som inte alltid slutar så bra. Det är genomgående skrivet med en stor och djup respekt för det enskilda barnet, för känslorna hos den som trasslar in sig och hamnar fel. Och ändå är detta en glad bok, full med skratt och dråplig humor."Magnus Haglund, Expressen"Millans äventyr är en småflickskildring, som även om den utspelas i 1960-talets Fagersta i sin litterära gestaltning och tematik har ett tydligt systerskap med klassiska flickskildringar av författare som Selma Lagerlöf, Agnes von Krusenstjerna, Barbro Lindgren och Margareta Strömstedt. Millan, som själv är berättaren, har likt sina litterära systrar en god förmåga att betrakta sig själv och hitta det som är spännande att berätta från de vardagliga småtingens värld./.../Millans äventyr fungerar som högläsning för små barn och som minnesbok för dem som själva var små på 60-talet. Dessutom har Millans äventyr den kvalitet som en god barndomsskildring bör ha nämligen allmängiltigheten i det privata. Jag ser med spänning fram emot de utlovade fortsättningarna."Kristin Hallberg, SvD

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår