Erica Jacobson

Foto av:

Andreas Lind

Erica Jacobson bor och jobbar på Södermalm i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack, linjen för Grafisk Design & Illustration, där hon gick mellan 1995 och 1999.

Erica gör illustrationer och form för förlag, tidningar och reklambyråer. Bland annat jobbar hon med Unga Klara på Stadsteatern, Dagens Nyheter, Utbildningsradion och Rädda barnen. Erica gjorde 2003 års radiojulkalender. Hon vann illustrationstävlingen Kolla! både 2003 med illustrationerna i en bok för Rädda Barnen och 2004 med en affisch för Unga Klara och en vinjett till Utbildningsradion. Dessutom nominerades hon till Stora svenska Illustratörspriset 2005.

Till Ericas hemsida

Relaterat

Häng med på cykel!

Om boken

Att cykla i trafik är mycket svårare än att gå till fots. Här får du ett antal viktiga regler och trafiksituationer att öva på. När du läst boken och provat bokens inbyggda cykelväg, får du "Lilla cykelmärket", och har blivit en säkrare cyklist.

Att cykla är roligt, härligt och bra för miljön. Du tar dig fram snabbt och cyklar gärna runt i området där du bor, till en början inte ute i gatutrafiken. Men den dagen du cyklar ut från garageuppfarten och ner på vägen, eller ut på din gata, är du i trafiken. Frågan är hur många regler för cyklister du känner till.
Häng med på cykel! vänder sig till dig som inte längre har cykeln som lekredskap utan använder den som fordon. Här lär vi dig att cykla så säkert som möjligt! Det betyder att du som vill cykla till skolan, till badet, affären eller till en kompis får öva på olika trafiksituationer för att undvika olyckor.
Cykelbanor och vägar kan se olika ut beroende på om du bor i en stor stad eller i ett litet samhälle. Men det mest grundläggande, som att lära dig släppa fram andra, hålla till höger, veta när du ska ge tecken eller signal, hur du gör en höger- eller vänstersväng, stanna för rött ljus eller att inte cykla fortare än du kan stanna, är lika var du än bor.

Efter genomgången av bokens regler och exempel provkör du bokens inbyggda cykelväg och testar att du känner till vad du ska göra vid olika tillfällen. När det är klart får du "Lilla cykelmärket"! Klistermärken medföljer boken.

Som extrabonus tipsar vi om att du kan fotografera och rita in dig själv i din egen trafikmiljö. Sätt upp bilderna i en utställning på väggen eller gör en liten bok. Det är ett av de smartaste sätten att öva trafik där just du bor, lika roligt att göra hemma, som i skolan eller på fritis.

Roligast är naturligtvis att hoja iväg på riktigt, men kom ihåg, är du under tolv år bör du ha någon vuxen med dig när du cyklar i trafiken!

Grethe Rottböll, Erica Jacobson

Häng med på cykel!