Lovisa Lesse

Foto av:

Privat

När jag ritar vill jag förstå hur saker är konstruerade, jag vill rita saker ”inifrån och ut”. Till exempel häromdan när jag ritade en rätt stor klätter-ros började jag med ett lager med stammen och grenarna, sedan nästa lager med alla bladen och till slut ett tredje lager med rosorna. Sen scannade jag in bilderna, färglade och la jag ihop alla lager till en rosenbuske i photoshop, det blev fint. Ett annat exempel är cyklar. Alla har egna upplevelser av cyklar och att cykla men att rita en cykel är nåt helt annat. Prova själv att rita en cykel utan att titta efter hur den är konstruerad så märker du hur trixigt det är. Jag tror att många människor funkar på samma sätt som jag och drivs av samma nyfikenhet av att förstå hur grejer runt omkring oss fungerar.

Under 8 år arbetade jag med tecknad film på Happy Life Animation, inte som animatör utan som designer till Tv-serier som till exempel De Tre Vännerna… och Jerry, Lisa och Da Möb. De senaste fem åren har jag arbetat som illustratör och illustrerat ungefär 35 böcker, många ”Sune”-böcker men även pysselböcker, läromedel (tex en bok om rymden för Rymdstyrelsen) och en del annat. Förutom bok och tidskrifts illustrationer har jag även ritat scenografi och figurer till modellteaterföreställningar som turnerat runt i Sverige och Europa vilket har varit ett väldigt roligt och annorlunda arbete. När jag själv får välja så ritar jag gärna djur och ofta smyger jag in ett par extra djur, några får, en uggla eller något annat djur när jag kan. Vill ni se några av mina ”extra djur” så håll utkik i 2009 års Radiojulkalender som jag illustrerat och som så småningom dyker upp i en livsmedelsbutik när dej.

 

Relaterat

Ärligt talat, Juni

Om boken

"Hela Tristan grejen är hur konstig som helst. Min hjärna går i baklås när jag ska prata med honom. Hans supergulliga leende gör mig jättenervös och så hoppar lögnerna som grodor ur min mun."

För Juni Sandström är det här med sanningen inte så himla lätt. Ibland liksom pratar hon innan hon hinner tänka efter. Och värst blir det när Tristan är i närheten. Så när han frågar om hon vill hänga med och rida på hans mosters hästgård på jullovet, så bara råkar Juni säga att hon är på väg till Bahamas. Det hade ju varit kul om det var sant, men nu blir det istället en riktig ljugsoppa. Och mitt i alltihop blir Alba sur på Juni, helt utan anledning - eller? Det blir mycket att reda ut i stallets sadelkammare.

Lin Hallberg är en av våra mest framstående barn- och ungdomsförfattare. I böckerna om den ofrivilliga ryttaren Juni kombinerar hon två av sina bästa grenar: att berätta om relationer på mellanstadiet och att trovärdigt ge liv åt stallmiljön. En stor portion humor präglar böckerna, och den förstärks av Lovisa Lesses träffsäkra illustrationer. Man behöver inte vara hästintresserad för att gilla böckerna om Juni, det räcker att ha gått på mellanstadiet.

Ärligt talat, Juni! är en fristående fortsättning på Det är jag som är Juni.

"Med glimten i ögat har Lin Hallberg tecknat en ytterst trovärdig bild av någon som med dödsförakt ger sig ut på okänt vatten. Läsare, ung som gammal, kan känna igen sig /.../ Kanhända är denna välskrivna bok, Det är jag som är Juni, första delen i en helt ny serie, om så är fallet ser jag fram emot en fortsättning!" Elisabeth Frank, BTJ

Lin Hallberg, Lovisa Lesse

Ärligt talat, Juni