BTJ

Klättra uppåt

”Författaren lyckas skildra förvirringen och känslorna kring relationer och att hitta sig själv under tonåren på ett fint och realistiskt sätt, och som läsare vill man inte släppa boken. Helhetsbetyg: 4” Anna Wilner

Tappa greppet

”Texten känns så nära framför allt Hampus att varje sms, varje stängd dörr och varje steg i skolkorridoren känns sanna.”

”Katarina von Bredow är dock mästerlig på att undvika varje tillstymmelse till sedelärande inslag för att i stället peka på det som faktiskt är, i högt och lågt. Texten känns så nära framför allt Hampus att varje sms, varje stängd dörr och varje steg i skolkorridoren känns sanna.”

Tappa greppet

”Träffsäkert och lyhört berättar Katarina von Bredow om hur det kan vara sista terminen på högstadiet.” /GP

Tappa greppet

"Boken har så mycket vardag så det är svårt att förstå hur den faktiskt blir så spännande som den är, men boken är full av scener som kommer en riktigt nära." /Kulturnytt i P4

Tappa greppet

"Von Bredows alla fans kommer inte att bli besvikna på denna utmärkta kärleksroman. Helhetsbetyg: 4." /BTJ

Släppa taget

Katarina von Bredow: "Pippi åker skridsko inuti mig"

Släppa taget

"... en psykologisk thriller."

"Med Katarina von Bredows sedvanligt skickliga handlag skulle Släppa taget hur som helst blivit en engagerande historia, lätt att leva sig in i. Men nu märker jag en bit in i boken att den alltmer ter sig som en psykologisk thriller."
Stina Nylén

Släppa taget

"Det hela är intrikat uppbyggt." GP

"Med Katarina von Bredows sedvanligt skickliga handlag skulle Släppa taget hur som helst blivit en engagerande historia, lätt att leva sig in i. Men nu märker jag en bit in i boken att den alltmer ter sig som en psykologisk thriller. Med subtila språkliga medel byggs en obehaglig stämning upp där en känslomässig katastrof dallrar i luften, osynlig för alla utom för Elsa."
Stina Nylén

Släppa taget

"Rekommenderas till er som vill ha en lätt, bra ungdomsbok om hur det är att vara kär och finna sig själv."

Släppa taget

"Von Bredow gestaltar lätt det svåra med att vara sig själv" /Jönköpings-Posten

Släppa taget

"Katarina von Bredow träffar mitt i prick"

"Utan vidare omsvep: jag gillade verkligen den här boken och slukade den direkt."

Släppa taget

"Det är en av de senaste månadernas absolut bästa ungdomsbok." /Magnus Utvik

"Hon är så skicklig Bredow, hon lägger örat mot den unga människans hjärta och lyssnar vad är det som finns på insidan ... Jag gillar den här. Det är en av de senaste månadernas absolut bästa ungdomsbok. Det blir en 4:a"
Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

Släppa taget

"Ännu en utmärkt ungdomsbok av Katarina von Bredow om den svåra vägen att hitta sin egen identitet." /BTJ

"Författaren lyckas med briljans skildra Elsas frustration över att stå i skuggan av sin syster och hur hon hanterar sitt sökande efter sig själv. Språket flyter lätt och får läsaren att ständigt vilja läsa vidare. Ännu en utmärkt ungdomsbok av Katarina von Bredow om den svåra vägen att hitta sin egen identitet. Helhetsbetyg: 4." 

Släppa taget

"Här är höstens bästa barnböcker"

"De går att räkna på ena handens fingrar, men visst fanns det lärare som kunde ställa allt på ända. En sådan är Vincent, tvillingsystrarna Elsa och Stellas nya dramalärare. Men medan Stella älskar honom har Elsa inte alls någon lust att vältra ut sitt inre. Inte för någon annan än för klasskompisen Elliot, han som ser ut som ett sagoväsen."

Han & dom

"Katarina von Bredow beskriver ungt liv med en sådan insikt, respekt och rikedom ..." /DN

"Trilogin rullar ut en myllrande fresk, men det är ingen okomplicerad bild vi möter, snarare skuggor, dagrar och skikt vilka sällan annars friläggs. Katarina von Bredow beskriver ungt liv med en sådan insikt, respekt och rikedom i texten att skulle dessa romaner i stället ha kretsat kring tre vuxna individer, hade vi förmodligen hört henne presentera trilogin ur varenda tv-soffa och bokmagasin. /.../

Fingertoppslätt och skälvande drar berättelsen också över det mest såriga i livet. Perspektivet är jämlikt, författaren står i bredd med huvudpersonerna. Katarina von Bredows trilogi är en konstlös betraktelse över livet på mellanstadiet, men allra mest avslöjar böckerna något väsentligt om vilket märkligt äventyr det innebär att vara människa."
Pia Huss

Hon & han

"Katarina von Bredow har skrivit en riktig bladvändare, som skärskådar tabun och samtidsföreteelser." / Jonna Fries, Smålandsposten

"Det är ett svårt och angeläget ämne, men Katarina von Bredow hanterar det med bravur. Hennes prosa stänker av syrlig skoljargong och gestaltar tankeväckande hur sociala medier allt mer styr steg och samtalsämnen i verkliga livet. Alicia får nämligen kontakt med en drömkille på Facebook, han är äldre och pratar så smart på chatten."

Jonna Fries, Smålandsposten

Ska vi va?

Magnus Utvik och Yukiko Duke delar med sig av sina bästa hårda klappar att lägga under granen

Du & jag

Katarina von Bredow berättar om "Du & jag"

Du & jag

"Det måste vara bra samtal, för det här känns precis rätt. Elvaårige Andreas, huvudpersonen i Du & jag, har förstås delvis andra problem än von Bredows tidigare huvudkaraktärer, men de är precis lika nyansrikt skildrade, precis lika tagna på allvar."

Du & jag

"Texten antar bitvis formen av psykologisk thriller där det är väldigt synd om människorna." / Eva Wahlström, Borås Tidning

"von Bredow har skrivit en relationsroman, där barnen visserligen står i centrum men där föräldrar och andra vuxna också skildras och tack och lov inte så endimensionellt som tyvärr sker ganska ofta när författaren bestämt sig för att ta barnens perspektiv. Det är både trovärdigare och hederligare mot barnen att skildra även föräldrar som livskamrater med både bra och mindre kloka egenskaper."

Eva Wahlström, Borås Tidning

Du & jag

"Jag håller tummen för projektet eftersom 'Du & Jag' är ett lysande prov på Katarina von Bredows uppenbara känsla för stilistik och tolvårsemotioner." / Pia Huss, Dagens Nyheter

Du & jag

"Läsvärd både för unga och vuxna."

Du & jag

"Läsvärd både för unga och vuxna." / Malin Backlund. Ystads Allehanda

"Det är en tänkande och analyserande kille som Katarina von Bredow låter oss komma nära, fokus ligger hela tiden på Andreas och hans känslor. Det blir dock aldrig långsamt, det
händer mycket i Andreas liv under den tid vi får följa honom. Han är en bra förebild
då han kommer till  insikt att det viktigaste är att vara sig själv. Läsvärd både för unga och vuxna."

Malin Backlund. Ystads Allehanda

 

Du & jag

"Det är en läsupplevelse skriven av en författare som vill förstå och ta sin målgrupps mysterium på allvar." / Cecilia Fridén, Jönköping-posten

"Texten närmar sig varsamt barntonåringarna och Bredow porträtterar realistiska och mångbottnade porträtt av ungas klokskap, funderingar och deras ständiga sökande efter en plats i tillvaron. /.../ Det är en läsupplevelse skriven av en författare som vill förstå och ta sin målgrupps mysterium på allvar. Du & Jag handlar om vem man vill vara och vad man är beredd att göra avkall på för att få behålla sin plats i solen. En allmänmänsklig fråga utan givet
svar."

Cecilia Fridén, Jönköping-posten

Du & jag

"... en väldigt känslomässigt stark historia ... perfekt både för killar och tjejer på mellanstadiet."

Magnus Utvik ger "Du & jag" betyget fyra. (5.30 in i klipppet)

Du & jag

"Boken är bra. Man får använda fantasin och fylla i de luckor som blir." / Valentin Unger, KP

Flyga högt

"Ett starkt relationsdrama"

"Utan att ta till större yttre dramatik skapar Katarina von Bredow ett starkt relationsdrama, där hon skickligt och trovärdigt utrustar sina spelare och bara låter dem spela. Läsaren är under huden på Vendela och upplever allt som hon: lyckokänslan nära Nils, vänskapen där hon plötsligt upptäcker att hon nog är 'Toves lilla satellit' - och så längtan efter att uppleva mer, att flyga högre."

Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

Flyga högt

"Skickligt gjort!" / Staffan Engstrand, Norrtelje Tidning

"Med Flyga högt känns Katarina von Bredow igen, fast hon vrider infallsvinklara ett kvarts varv, så att besrättelsen känns som ny. Skickligt gjort!"

Staffan Engstrand, Norrtelje Tidning

Flyga högt

"Det är snyggt gjort." / Södermanlands Nyheter

"Katarina von Bredows överlägsenhet ligger i att hon har en helt annan framåtrörelse i sin berättelse om Vendelas väg till ett lite modigare och friare jag.
Klassrummets intriger har sällan belysts så tydligt som i 'Flyga högt', och ändå är
det många av personerna på listan som faktiskt får ett riktigt ansikte bakom masken. Det är snyggt gjort."

Maria Store, Södermanlands Nyheter

Flyga högt

"Starkt och bra skrivet" / Anna Hällgren, Norra Västerbotten

"Starkt och bra skrivet om kärlek och känslor men också om att våga vara sig själv, stå upp för andra och inte låta andra styra."

Anna Hällgren, Norra Västerbotten 

Flyga högt

"Igenkänningsfaktorn är hög" / Tjejliv

"Katarina von Bredows bok 'Flyga högt' är så bra på många sätt. Hennes sätt att skriva får en att aldrig vilja sluta läsa. /.../ Igenkänningsfaktorn är hög."

Tjejliv

Flyga högt

"För vem minns inte högstadietiden och hur det var?"

"Men även som vuxen kan man läsa denna bok och ha en viss behållning av den. För vem minns inte högstadietiden och hur det var? Första kyssen, den hemliga kärleken, oroliga föräldrar och osäkerheten."

Viktoria, Vickes boklåda

 

Flyga högt

"Kan konsten att växla mellan högt och lågt" /SvD

"Framförallt skildrar hon unga flickors vardag med hög igenkänningsfaktor. /.../ 

Till synes obetydliga detaljer ger liv åt skildringen, till exempel diskussioner om vilken färg på linnet som är snyggast och vilken ögonskugga som passar bäst. Men även triviala frågor blir del i ett större spel, som handlar om modet att försvara det man anser rätt och stå emot grupptrycket. Bredow kan konsten att växla mellan högt och lågt, mellan det allvarliga och det lättsamma."

Lena Kåreland, SvD

Flyga högt

"En bladvändare, författaren smyger tätt tätt på sina personer" /Värmlands Folkblad

"Det är en oavbrutet spännande historia om förändring. Och gripande. Vendelas familj bär på en stor sorg. Hon förlorade en lillebror när hon var sex och han var tre. Katarina von Bredow fångar skickligt in vad som kan ske med en familj efter en svår förlust.
Det är en bladvändare, författaren smyger tätt tätt på sina personer.
Ändå lyckas hon lämna det där spännande luftrummet kring dem så att vi inte säkert vet."

Ulla Wentzel / Hervor Svenonius, Värmlands Folkblad 

Flyga högt

"Bredows språk är riktigt bra" /Recenzion

"Bredows språk är riktigt bra, det var det som fångade mig sida efter sida. /.../

Jag läste ut den på 5 dagar och det betyder att det har gått fort, och det är ju bra :)"

Recenzion

 

Flyga högt

En hisnande, fullkomligt absorberande läsupplevelse" /Bohuslänningen

"Katarina von Bredow är fenomenal på att beskiva vänskapsrelationer. Hon har en fingertoppskänslighet och en lyhördhet för nyanser och använder sig av ett
förtroendefullt tilltal, som gör att läsaren mycket lätt kan föreställa sig hur hennes huvudpersoner är och kan leva med. Språket skimrar. /.../

En hisnande, fullkomligt absorberande läsupplevelse!"

Eva Bejhed, Bohuslänningen

Flyga högt

"Den var jättebra" /Värnamo Nyheter

"Att min egen femtonåring, som helst inte läser annat än Kalle Anka, sträckläste Flyga högt och efteråt konstaterade att den var jättebra, är nog ändå den bästa beskrivningen."

Monica Karlsson, Värnamo Nyheter

Flyga högt

"Drar iväg i ett halsbrytande tempo" /Hallandsposten

"Genom Silja ställer von Bredow de där knepiga frågorna om vad det egentligen är som vi bygger vår uppfattning om andra människor på och om hur vanans makt kan begränsa vårt synfält tills vi bara ser det vi vill se. En nyttig läxa för alla, vare sig det handlar om klassrummet eller arbetsplatsen."

Camilla Jönsson, Hallandsposten

Flyga högt

"En härligt omtumlande roman"

"Flyga högt är en härligt omtumlande roman om en hårt grubblande tonåring, som slits mellan lusten och kraven och rädslan att leva fullt ut efter lillebroderns död. Inte minst är den ett bevis på att vad som helst kan hända – om man vågar satsa lite."

Jonna Fries

Flyga högt

"Det här absolut är en av favoriterna av Bredow"

"Det här är en Katarina von Bredow bok, en riktigt bra sådan. Och sådana böcker fastnar jag i!"

Bokgläntan

Syskonkärlek

"Väldigt gripande" /Karlshamns Allehanda

"Katarina von Bredow skriver på ett mycket inlevelsefullt sätt om den värsta typen av förbjuden kärlek. Hennes totala avsaknad för rädslan att skriva om detta tabubelagda ämne gör att boken blir väldigt gripande. Trots ett enkelt språk så dras man verkligen med in karaktärernas livssituationer."

Karlshamns Allehanda

Flyga högt

"Språket känns äkta"

"Inte vet jag, men det känns som om Bredow har gjort sin research grundligt. Språket känns äkta och man får en känsla av att hon granskat olika roller i klasser hon besökt riktigt ordentligt. /.../

Flyga högt har hög igenkänningsfaktor och kommer säkert att hitta många, många läsare som de flesta av Bredows böcker. Unga läsare såklart, men jag skulle önska att även föräldrar, pedagoger och andra som dagligen träffar unga hemma eller i sitt arbete skulle läsa den."

Bibliotekskatten

Bara inte du

"ungdomsromanens okrönta drottning"

"Katarina von Bredow är ungdomsromanens okrönta drottning. Få kan som hon beskriva de livsval vi ställs inför i ungdomsåren. Hon skildrar känslor på ett varmt och trovärdigt sätt och handlingen driver hon framåt i alldeles lagom tempo."
Paula Hjelm-Jimmefors, boktipset från Lysekils Stadsbibliotek

Bara inte du

"En riktigt bra ungdomsroman"

"Bara inte du är enkelt berättad i sitt händelseförlopp och känslostark i sin karaktärsbeskrivning. Den är trovärdig. Precis som en bra ungdomsroman ska vara."
Sara Andersson, Jönköpings-Posten

Bara inte du

"en mästare på att skildra den omöjliga kärleken"

"Katrina von Bredow skriver böcker om livet, om hur det till synes enkla blir svårt och komplicerat. Om vänner, om syskon och om kärlek. Hon har många fans som kommer att kasta sig över denna bok. De kommer inte att bli besvikna!"

Bara inte du

"en välskriven relationsroman"

"Detta är en välskriven relationsroman med många svåra dilemman och även en hel del action i slutfasen. Åldersöverskridande - god läsning för både unga och vuxna." /Malin

Bara inte du

"riktigt svår att lägga ifrån sig."

"Från att ha varit en småtråkig skildring av en 20-årings vardag utvecklas Bara inte du till rena rama thrillern och von Bredow visar att hon inte bara har koll på kaféliv, myskvällar, komplicerad vänskap och passion som inte går att hålla tillbaka utan dessutom kan leva sig in i en småstads gangsterliv utan att berättelsen tappar trovärdighet. Den halvtrista berättelsen blir i stället riktigt svår att lägga ifrån sig."
Eva-Lotta Hultén, Göteborgs-Posten

Bara inte du

"En bok att rekommendera!"

"Den här boken är väldigt lättläst och bra. Perfekt om man är less på tyngre böcker och vill bara ha något, ja, lättläst. En viktig mening med boken är vänskap, att den aldrig är värd att slösa bort.
En bok att rekommendera!"
Emma Marklund

 

Bara inte du

"ett sanslöst driv"

"Med ett sanslöst driv målas bilden av Emmas motstridiga känslor upp och man sugs  verkligen in i handlingen. Där och då lyckas Bredow att ge en lusten att läsa ytterligare en sida och det gör att jag rekommenderar boken."
Katarina Sandberg, Kristianstadsbladet

Bara inte du

"ett modernt lättflödande språk"

"Allt berättat på ett modernt lättflödande språk, där jagform och presens ger stark närvarokänsla. Chatt-citat och mycket sex placerar berättelsen i nutid."
HERVOR SVENONIUS/ULLA WENTZEL, Värmlands Folkblad

Bara inte du

Heleneholmsbibblans blogg tipsar om Bara inte du

"Katarina von Bredow har skrivit många bra böcker för ungdomar om kärlek och kanske framförallt förbjuden eller omöjlig kärlek. Den här boken är inget undantag."

Bara inte du

"en författare vars ungdomsböcker jag älskar"

"Olycklig eller förbjuden kärlek är det troligen många ungdomar som upplevt. Kärlek kan göra människor blinda för vad som är rätt och fel när känslorna tar över. Att undanhålla sanningen är väl inte samma sak som att ljuga om ingen frågar?"
Ellinor Rosengren

 

Bara inte du

"Den är Bredowsk"

"Gillar man hennes böcker, förlåt mig, älskar man hennes böcker så blir man inte besviken när man läser Bara inte du. Den är Bredowsk, om jag får skriva så. Det innehåller en dos vanlighet, en dos spänning, förbjuden lust och åtrå och en stor dos vänskap, lojalitet och att göra det rätta. Nu kan det här tolkas som något dåligt, vilket jag faktiskt inte tycker att det är. Det är bra. Hon har ett bra språk, en bra berättelse och man upptäcker sig själv med att prioritera bort sömntimmar för att få läsa klart. Så, gillade du hennes böcker innan kommer du garanterat gilla den här boken med."

Bara inte du

"Komplexa känslor har i Katarina von Bredow en lyhörd uttolkare."

"Romanen behöver inte alls hottas upp. Den står stadigt i den förbjudna kärleken. Ingen som står i början av sitt vuxenliv, eventuellt med moraliska tankar om kärlek, går oberörd ur det här mötet."
Marianne Ekenbjörn

Bara inte du

"helt otroligt bra!"

"Katarina von Bredows nya bok är helt otroligt bra!"

Som jag vill vara

Pressröster om Som jag vill vara

”Om jag vore högstadielärare skulle jag sätta den här boken i händerna på varenda tonåring -  och deras föräldrar. … Katarina von Bredow har skrivit en skimrande romantisk historia som samtidigt är ett djupt störande debattinlägg. När kom det senast ut en så provocerande ungdomsbok?”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Precis som i sina tidigare ungdomsböcker skildrar författaren en ung flickas tankar och känslor på ett suveränt sätt. Det nya i ”Som jag vill vara” är utsattheten och det svåra val som huvudpersonen tvingas göra. Detta är skildrat med sådan intensitet att det är omöjligt för läsaren att hålla sig utanför. Med andan i halsen, med stor vånda över vad som är rätt och fel och med en stark önskan om att det måtte gå huvudpersonen väl drivs man igenom boken.”
Yvonne Pålsson, Kristianstadsbladet

Räcker det om jag älskar dig?

Pressröster om Räcker det om jag älskar dig?

"Katarina von Bredow har nog allt man kan önska sig av en ungdomsbokförfattare. Jag har aldrig blivit besviken på hennes böcker. Hon driver mig till att läsa som jag gjorde i tonåren - glupskt, inlevelsefullt, andlöst"
Göteborgs-Posten

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår