Vill inte, vill

”Oavsett hur Nilsson närmar sig sitt ämne blir det alltid väldigt, väldigt bra.” Stina Nylén
BTJ

Vill inte, vill

"Vill inte, vill är en stilistiskt säker, brännande aktuell och mycket angelägen ungdomsroman. Helhetsbetyg: 4" – Helene Ehriander

Jag hatar kaniner och blommor och barn

”Det är roligt och fart och fläkt i Adbåges bilder och berättelsen har en överraskande knorr!”
BTJ

Svenne

"Svenne är en ytterst viktig bok om lögn och sanning." – Karin Engvén. 

Jag hatar kaniner och blommor och barn

"Bilderbok om att hata barn får dem att skratta. Det är befriande på alla sätt och vis, inte minst i bilderbokssammanhang, med någon som uttrycker en aversion mot barn. Och katter också för den delen. Och gamla gummor. Och sen tar denna någon dessutom ställning för kiss och bajs och döda djur. Den unga läsaren fnissar förtjust."

Jag hatar kaniner och blommor och barn

"En halsbrytande, rolig historia med färgstarka, oemotståndliga teckningar." - Ingalill Mosander

Jag hatar kaniner och blommor och barn

"Charmad av hösten suraste huvudperson. Hunden som är jaget i den här humoristiska bilderboken säger bu till ganska mycket. Ändå känns det varmt och finurligt och kärleksfullt att få stiga in i hans värld när man läser."

BTJ

Jag hatar kaniner och blommor och barn

"Läsaren bjuds på ständiga små överraskningar i denna medryckande och konstnärligt njutbara bildberättelse. Helhetsbetyg: 4" – Gunnar Åberg,

Damaskus Sölvesborg

”Damaskus Sölvesborg är en fin berättelse, uppbyggd av människokännedom, empati samt Per Nilssons goda känsla för stil och språk. Helhetsbetyg: 4.” Maria Wolff Gripfelt, BTJ

Som hund som katt

"Fint förmedlat om ofrivillig tvåsamhet i rörelse" /DN

"Tät, tät och fullkomligt trygg, är närheten mellan berättelsens tu. Och tätt, tätt lägger sig Per Nilssons språk och gestaltande intill skeendet. Det är en alldeles särskild nilssonsk förmåga detta att vara så nära utan att kladda fast eller uppträda likt en peeping Tom."
Pia Huss

Som hund som katt

"Nilsson är skicklig på att balansera hemligheter i den stramt hållna texten och överraskar flera gånger på många olika plan."

Som hund som katt

"Jag förstår inte hur han lyckas vara så jäkla bra."

"Rykande färsk bok från Sveriges bästa nu levande ungdomsboksförfattare. Poetisk och koncentrerad, spännande och lättläst samtidigt. Jag förstår inte hur han lyckas vara så jäkla bra."
Alice Eggers

Otopia

"Tankeväckande och angeläget." /Smålandsposten

I det här trädet

"min nya favorit"

I det här trädet

"Upplyftande mörkt" /Helsingborgs Dagblad

"Just så här mörkt kan ett tonårsliv se ut, inifrån. Kieri och Nilsson blundar inte för det, tvärtom, med de har åstadkommit en så övertygande roman, med sådan tonsäkerhet och samtidsäkthet, att man bara inte kan släppa den. /.../
"I det här trädet" innehåller mycket både rolig och intelligent dialog. Den lyckas gå på existentiellt djup och samtidigt hålla sig kvar i en odramatisk vardag."
Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

I det här trädet

"Det är helt enkelt en dunderroman" Smålandsposten

"I det här trädet är en laddad ungdomsroman som inte ryggar för de svåra frågorna. /.../ I grunden för romanen ligger det inte bara ett unikt författarsamarbete mellan Augustprisvinnarna Katarina Kieri och Per Nilsson, utan också ett delikat hantverk." 
Jonna Fries 

I det här trädet

"Ingalill Mosander tipsar" /Aftonbldet

"Med exakt tonträff skildrar de Siri och Jakob, två sårbara tonåringar med tungt bagage från vuxenvärlden."

I det här trädet

"En dunderduo" /Sydsvenskan

""I det här trädet" är lättläst och den välskrivna texten fångar tonårens berg-och-dal-banefärd utan att fastna i schablonerna. Även om den yttre dramatiken oftast är återhållen är den inre så stark att det snabbt blir omöjligt att lägga ifrån sig boken."
Ingrid Pärssinen, Sydsvenskan

I det här trädet

"Betryggande fullträff"

"En betryggande välskriven roman, av två garvade författare som får läsaren att känna sig införstådd och hemmastadd. För visst är det som Jakob säger: "kanske är livet som en ungdomsroman ibland".
Östgöta Correspondenten

I det här trädet

"Osviklig känsla för relationer"

"Kieri och Nilsson är båda författare med en osviklig känsla för relationer och det är i persongalleriet I det här trädets styrka ligger."
Alice Egger, Aftonbladet

I det här trädet

"Den är riktigt, riktigt bra!"

"Jag tycker att det är väldigt bra och väldigt häftigt hur två författare kan skriva så likt, så att det känns som om det är en författare som skrivit alltsammans.
Jag rekommenderar verkligen I det här trädet! Den är riktigt, riktigt bra!"

I det här trädet

"Helgjutet samarbete"

"Jag kan känna igen Kieri och Nilssons röster i de olika kapitlen, men I det här trädet är ändå märkvärdigt hel och väl sammansatt. Per Nilsson har dessutom lämnat sina ständigt återkommande karaktärer, och många av sina tendenser att leka med fiktionen och sina karaktärer, vilket i det här fallet är lite befriande. Om jag inte hade varit så pass inläst på båda författarnas tidigare böcker tror jag inte att jag hade kunnat skilja ut vem som skrivit vad utan bara läst en helgjuten, bra bok."
Stina Sigurdsson

I det här trädet

"Sune Johannesson tror att den kommer vara med i Augustprisets final."

"I all sin enkelhet är det här en berättelse med stark närvaro och närhet, glädje och sorg, små och stora tankar och två övertygande porträtt av Siri och Jakob, två tonåringar som inte tillhör sin generations mittfåra. /.../ I utvecklingen följer vi förändringen, aldrig enkel eller smärtfri, men steg för steg ser vi hur nya lärdomar tar plats i deras kroppar. Det är vackert och effektfullt berättat.
Men bäst? Ointressant. Bra räcker länge."
Sune Johannesson

I det här trädet

"ovanligt inkännande skildring"

"Handlingen rör sig hit och dit, sällan särskilt mycket framåt, ibland stannar den nästan helt. Men det gör ingenting. Ofta är det i själva stillaståendet, i de frusna ögonblicken, som gestalterna blir som mest konturskarpa och får sin starkaste lyskraft.
Vid ett tillfälle säger Jakob att han är trött på alla gåtfullheter och hemligheter, alla jävla konstiga berättelser. I det här trädet är ingen konstig berättelse, däremot en ovanligt inkännande skildring av två ungdomars vardagliga och gåtfulla liv."
Johan Werkmäster

I det här trädet

"en stimulerande och gåtfull historia"

"Ytligt sett är "I det här trädet" en ganska vanlig realistisk skol­roman av den typ som författarna smått illojalt ironiserar över. Men den som går på djupet med de relationer som beskrivs märker att det är livstolkning författarna strävar efter och existentiella frågor som berörs. Och där finns inga lätta lösningar. Läsaren får själv grubbla vidare över symboler - alla dessa fåglar - och gåtor. Så brukar de här båda författarna skriva och det fungerar också denna gång."
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

I det här trädet

Den är fruktansvärt bra

"Vartefter Siris och Jacobs berättelser utvecklas blir jag alltmer förvånad över att ”I det här trädet” är så lite experimentell. Den är ju en vanlig ungdomsbok, ett vanligt berättande om en vanlig vardag, med vanliga problem och ett vanligt optimistiskt slut.

Men den är fruktansvärt bra. Det är det som gör den annorlunda. Språket tar andan ur läsaren, berättelsen har en nerv och en närvaro som gör personerna trovärdiga. Författarna har den skärva i ögat som lyfter det vardagliga till att bli universellt.

Och då sitter jag där, märkligt tacksam för att dessa formmedvetna författare inte förlorade sig i ett formexperiment. Man kan tala sig blå i ansiktet om form, men det är inte formen som gör en bok bra"
Lotta Olsson, DN

I det här trädet

"svensk ungdomsbok när den är som bäst"

"Som helhet, ja, tipptopp! Fin stil, karaktärer och handling. ”I det här trädet” känns som svensk ungdomsbok när den är som bäst. Lyhört, välskrivet, bra gehör, bra problem, lyckat hantverk i hur plotten lagts ihop."
Johanna L, Bokhora

I det här trädet

"Boken lämnar läsaren med hopp" /Norrtelje Tidning

"Båda författarna skriver med en väldig respekt för sina figurer. Även om det bara handlar om att sitta hemma och snurra på stolen eller något så dramatiskt som att torka upp efter sveket från en alkoholiserad pappa så tar författarna dem på största allvar. Det känns uppfriskande med riktiga människor i en tid av ytliga dokusåpor som Paradise Hotel."
Malin Ottosson, Norrtelje Tidning

I det här trädet

"Ungdomsbok även för vuxna" /BLT

"I det här trädet tar upp vardagstragik aktuell för alla åldersgrupper. Att målgruppen är ungdomar framgår däremot av den hoppfullhet boken utmynnar i. Men att se att det ordnar sig kan ju kännas förlösande också för vuxna läsare."
Inger Dahlman, Blekinge Läns Tidning

I det här trädet

"fängslande läsning"

"Katarina Kieri, som skrivit så vackert och lyhört om kärleken mellan mycket unga, skapar tillsammans med Per Nilssons säkra kompositionsteknik en roman som är både rebus och pussel, både fiktion och nästandokumentär.
Tillsammans frilägger författarna en tonårskilles monumentala enslighet och tystnad. /.../ Men det som gör att I det här trädet blir så fängslande läsning är de små, små guldkornen som glimrar till av nya möjligheter, nya band, nya insikter."
/Margareta Sörenson

Absolut Per Nilsson

Pressröster om Absolut Per Nilsson

"Jag visste det förut: Per Nilsson är en av vår tids allra intressantaste svenska författare. Fast nu vet jag det bestämt. En genial författare har skrivit ännu en genial bok."
Magnus Haglund, Expressen

""Absolut Per Nilsson" är alltså en metaroman som beskriver sig själv. Men författaren tillåter sig också en sorts brasklapp. Ett vykort från Hannah bryter in i den riktiga verkligheten, just när han står i begrepp att skicka boken till förlaget. Det finns beröringspunkter mellan fantasin och vardagen. Budskapet fungerar i båda."
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

"Denna sammanfattande berättelse har så många öppna och tydliga hänvisningar till de tidigare böckerna att den också kan fungera som en introduktion till hela författarskapet."
Nisse Larsson, Dagens Nyheter


Twingly blog searchBlog about this article
If you comment and link to this article in your blog, your post will be linked from here.

Ping your blog at Twingly for us to find it.

Vill inte, vill

"Det kan nog ha bidragit till Per Nilsson speciella stil. Som i den här boken är vass, rakt på sak och granskande som tonårsögon är när man går genom en skolkorridor."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.