[...] ”Det här är en bok som lämpar sig för såväl högläsning för barn i lägre skolåldrar som för egenläsning av lite äldre barn. Som vuxen ska man heller inte tveka att ta boken till sig. Jag läste den med stor behållning utan ett enda barn i sikte.”
”Handlingen är spännande och tar barnläsarna på allvar genom att låta vissa ämnen bara antydas, med möjlighet att öppna upp till samtal mellan den som läser ihop. Ämnen som mod, ilska, sorg och kärlek behandlas i berättelsen.”
”'Älvsommar' är en sommarsaga för den som vill drömma, en högläsningssaga om sommarnattsmagin som döljer sig i alla gäckande skuggor även i stadens gränder och prång.”
”Det hela är tungt laddat av grekiskt drama, med en vanvettig moderskärlek i centrum. Ja, det finns så många detaljer i den här historien att jag skulle vilja tapetsera ett rum med den.”
Stina Nylén
”Det är ju sen gammalt att Mårten Sandén hittat nån slags direktlänk till mina tårkanaler - jag blir alltid helt otroligt berörd av hans berättelser. Han SER sina karaktärer, tycker jag. När ingen annan ser dem. Och det finns nästan alltid ett stråk av ensamhet, sorg och längtan med i hans texter. Så ja, jag lipar även när jag läser "Älvsommar". Men mest är den (precis som "Skorstensjul") en saga, med tät stämning, spännande cliffhangers och magiska Stockholmsmiljöer (Lina Bodéns alla hustak mot sommarhimlen! Ja, jädrar).”
”Missa inte denna magiska läsupplevelse - som gjord för högläsning vid sängdags eller mysiga fikastunder och med oemotståndliga bilder att sjunka in i.
Spana efter den gömda lilla älvan som finns i bokantikvariatet eller fundera över den magiska koltrasten som dyker upp i bild men inte i text. Vem vet vad den har för hemligheter på gång?
Älvsommar tål att läsas om många gånger! En helt sagolik, underbar upplevelse!”
"Mårten Sandén prickar exakt in sagotonen i sin text, den ton som ytterst få barnboksförfattare hittar fram till och som kan förena en outhärdlig verklighet med en skimrande saga. /.../
Lina Bodén bildsätter sagan i exakt rätt tonläge, i mjukt skymningsblå toner. Barnen är vemodigt storögda i en anmärkningsvärt exakt återgiven miljö, gediget detaljrik utan att bli överlastad. /.../
Det är en så vacker bok att jag inte kan sluta läsa, om och om igen går jag i Gamla stans snöiga gränder med Stella och Lille Haj, drömmer framför Miriams dockskåp och smyger med barnen in på det tysta, nattliga Skansen.
”Skorstensjul” är en jul utöver det vanliga: en jul som handlar om mänsklighet och lite, lite om mystik. Och till och med mystiken kan Mårten Sandén och Lina Bodén hantera så att man lystrar alldeles extra."
Lotta Olsson
"'Skorstensjul' är en tankeväckande julsaga, berättad med en kittlande gåtfullhet. Lina Bodéns detaljerade bilder av snöiga gator, vidsträckta takvyer, renar och gröt tar läsaren rakt in i både äventyret och julstämningen."
"Varje kapitel är spännande, men inte bara det. Berättelsen andas lagom mycket julmys, fast i centrum står utsatthet och människovärde - svåra ämnen som behandlas på ett fint sätt."
"Med den får du nämligen garanterad julkänsla samtidigt som du och barnen får fundera på vem Niklasson egentligen är. /.../ Berättelsen har sagans och julens tidlöshet, såväl igenkänningen – jag tänker Oliver Twist men också flera av Astrid Lindgrens mindre kända sagor som Peter och Petra och I Skymningslandet – som något nytt och eget."
Eva Emmelin
"Detta är en magisk, vindlande och helt oförutsägbar berättelse i 24 kapitel. Lina Bodéns underbart fina illustrationer i blandteknik lockar fram den rätta julstämningen med tunga snöflingor och granrisdekorationer samtidigt som den parallella tomtevärlden på ett fantasieggande sätt avbildas mitt i vardagen. Denna berättelse, där varje ord och varenda bild är på sin rätta plats, passar allra bäst för stämningsfull högläsning i adventstid. Helhetsbetyg: 5."
"Mårten Sandén skriver för barn, men hans böcker om sorg griper mig som få andra. Från 10 år ungefär, och uppåt!"
"Mycket filmiskt kommer upplösningen, uppe på skiffertaken på Allhelgonakyrkan, bland spiror och demoniska vattenutkastare i mörkaste natten?"
Karin Anderberg, Laholms Tidning
"Det här var en jättespännande bok! Jag gillar böcker där man får klura lite för att komma på hur allting hänger ihop!"
Elvira Fredriksson, KP
"I sin nya bok, Ett hus utan speglar visar Mårten Sandén upp några av sina finaste kvaliteter som författare för riktigt unga läsare. Han bjuder in oss till en klassisk historia som i sina
stunder både påminner om delar av C S Lewis Häxan och Lejonet och Neil Gaimans Coraline. /.../
Mårten Sandén har i Ett hus utan speglar både modet och förmågan att lyfta fram viktiga ämnen som skilsmässor, tonåringars självbild, psykisk sjukdom, sorg efter döda syskon och dysfunktionella vuxna på ett osentimentalt sätt i en kapitelbok för 9–12-åringar. /.../
Det är riktigt bra gjort det."
Steven Ekholm, Dagens Nyheter
"I Mårten Sandéns berättelse har speglarna den dubbla funktionen att leda personerna bakåt
i tiden och att låta dem se sitt rätta och riktiga jag. Den ena efter den andra blir löst ur de
trauman som bundit och tyngt ner dem.
Moa Schulmans tuschlaveringar i gråskala fångar den lite gammaldags, drömska stämningen i boken. Mårten Sandén har ett vackert språk som gör läsningen njutbar."
Hervor Svenonius / Ulla Wentzel, Värmlands Folkblad
"Ett hus utan speglar rör sig mellan verklighet och fantasi, vad är verkligt i boken och vad är egentligen fantasier som pågår i bokkaraktärernas huvud? Detta funderar man på långt efter det att man läst sista sidan och slagit igen boken."
Biblioteksbubbel
"Det är en spännande historia. /.../ Men det är en bra utvecklingsroman som har sina tänkvärda poänger, och jag känner mig väldigt hemma i miljön och familjerna som trängs där. Varje kapitel inleds med en illustration av Moa Schulman, vilka går mycket väl ihop med berättelsen."
Boktradition
”De vuxnas själsliga slutenhet blir en kontrast mot barnens öppenhet för husets magi. För
detta hus visar sig vara magiskt. /.../ Ett hus utan speglar handlar om vuxnas girighet, sorg och död, på både ett konkret och ett metaforiskt plan."
Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet
"Ett hus utan speglar är enkelt skriven, men bitvis vacker och med en fin blandning av spökerier och psykologisk känslosamhet."
Björn Gustavsson, Helsingborgs Dagblad
"Spännande och så bra. Moa Schulmans illustrationerna som inleder varje kapitel höjer boken till ytterligare en nivå."
Pricken
"Berättelsen påminner om C.S. Lewis Narnia, när de förflyttar sig till en annan värld via en garderob. Det är också lite Maria Gripe över det hela. Men det är en bra berättelse, spännande och lite läskig."
Bookis
"Ett hus utan speglar (2012) är en mystisk och spöklik historia. Den påminner mig om känslan jag fick när jag läste Ingelin Angerborns Sorgfjäril. Henriettas barn (Thomasines pappa och faster) påverkas olika av att hon är döende./.../ Det är intressant att se hur olika människor reagerar när något viktigt händer."
Drömbiblan
"Och i slutet gråter jag. Det kommer oväntat men texten och allt jag läst tidigare blir väldigt begripligt och jag förstår att jag blivit lurad in i ett äventyr, kanske inte i ett storslaget sagoäventyr utan om att födas, leva och dö. Och det är mycket vackert. Jag torkar tårarna med ett milt leende när jag slår igen boken."
Sanna Juhlin, Barnboksprat
"Vill du läsa en riktig bladvändare, som är full av pinsamheter? Då är det här boken för dig! Någons hjälte är en bok med hög igenkänningsfaktor. Som läsare kan man riktigt känna Viktors längtan efter att vara någon som räknas, och samtidigt hans rädsla för att inte kunna leva upp till andras förväntningar. Boken passar både för egenläsning och för högläsning."
Jessica, Södermörebibblo
"Jag småskrattade boken igenom och blev helt betagen av huvudpersonen Victor Stenhammar alias mr Vic. /.../
Det är alltid svårt att hitta roliga böcker när någon frågar efter det. Det är ju Bertböckerna såklart, och några till, men de är inte många. Nu har jag en till som jag lugnt kan plocka fram."
Bibliotekskatten
"Trogna läsare kommer att känna igen sig och kanske avundas Hemliga ögats omväxlande vardagsliv och avslappnade föräldrar. Så har de förstås tillbringat flera år i New York innan familjen flyttade till Lund."
Sydsvenskan
"En bok full av missförstånd som får oväntade konsekvenser och leder till många skratt."
Maria Redström, Varbergs Posten
”Någons hjälte är en spännande och rörande historia om en pojke som känner sig osynlig och vågar ta plats – och blir Youtubestjärna på köpet. Mårten Sandén lyckas skämta med superhjältar och ta dem på allvar på samma gång."
Andreas Palmaer, Dagens Nyheter
"Någons hjälte är en härligt underhållande bok där man fnissar mycket både åt Viktors förvecklingar och åt hans härligt, röriga familj. Samtidigt är det här också en bok som gör övertygande nerslag i en 12-13-årings verklighet. Här finns allt från syskonbråk och kärlek på avstånd till drömmar om att vara någon annan än den man är. Att blanda det riktigt dråpliga med vanlig vardag är inte helt lätt men när Mårten Sandéns gör det blir resultatet suveränt."
Gunilla Wedding
"I vindglasögon, silverdräkt och med en trollkonstmantel runt halsen åker han nedför en backe på sin systers inlines, krockar med en man och lyckas förhindra en våldtäkt. Ändå hävdar Viktor Stenmark, 12, att han bara är en vanlig kille. En rolig, för att inte säga bedårande bok om superhjältar, drömmar, trolleri och lite kärlek."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Mårten Sandén, mannen bakom Petrinideckarna, har fångat exakt hur det är att vara ung och konflikten mellan att synas och vara osynlig. Samhällsanalysen är skarp och visar hur snabbt allt kan dras igång med mediedrev och sociala medier."
Heidi Silvander
"Sandén länkar skickligt och inkännande, utan att hemfalla åt onödiga genremanér eller övernaturliga berättartricks, den romantiska tonårsberättelsen till superhjältens identitets- och synlighetsproblematik. /.../
På ett moraliskt plan blir det en berättelse om den hemliga identitetens omöjlighet, om seendets ansvar. För saken är ju just den, att hur mycket vi än inbillar och anstränger oss, så kan vi inte bli osynliga. Inte ens superhjältar. Eller trollkarlar."
Per Israelson, Svenska Dagbladet
"I sin trilogi har Sandén förenat element från tv-serier som ”Arkiv X” med såväl svenska folksägner som klassisk hjältefantasy. En genreblandning som kan låta avskräckande men som känns helt självklar när man börjar läsa.
Precis som sina föregångare är ”De dödas imperium” välskriven, lättläst och originell. Men framför allt är den fantastiskt underhållande. Sandén har ett starkt driv i sin berättelse och handlingen är väl genomtänkt. Som läsare bör man vara observant även på små detaljer, vilka ger välplacerade ledtrådar.
Jannike Faltin är dessutom en tilltalande hjältinna, mycket kaxig men också godhjärtad, och en mästare på att både försätta sig i och klara sig ur knepiga situationer. Lite som en fantasylitteraturens svar på Lisbeth Salander."
"Det blir en riktig pusseldeckare som avslutas i bästa Agatha Christie-stil med alla församlade i slottsbiblioteket där Petra avslöjar detalj efter detalj tills den verklige brottslingen avslöjar sig själv i ett dramatiskt ögonblick."
Karin Anderberg
"Berättelsen känns trovärdig och det är spännande ända från början till det överraskande slutet."
"Historien om Jannike Faltin fortsätter. Förra boken, "Den femte systern", nominerades till Augustpriset. Frågan är om inte andra delen till och med är starkare. /.../
Mårten Sandén har förfinat uttrycken. Storstilat är vad det är. Och förbannat bra."
Svenska Dagbladet
"Det är kort sagt en originell bok som om den läses med ett visst mått av överseende för logiska kullerbyttor är oemotståndlig."
Anne-Marie Karlsson
"Jannike är helt klart en hjälte som jag verkligen ser fram emot att läsa mer om. Helst idag skulle jag vilja ha uppföljaren till Den femte systern och Det viskande barnet i min hand. Men icke – antar att jag får vänta ungefär ett år till. Fast det är ok, det kommer att kännas som att Jannike lever vidare i en värld som är parallell med min."
"En barndeckare som man gärna unnar ungarna att försjunka i."
SVD
"Tionde Petrinideckaren och jag kan inte hjälpa det, jag slänger mig över varenda en."
Lotta Olsson, DN
"En historia som står sig väl i jämförelse med Dan Brown."
Kristin Hallberg, SVD
"Deras populäritet vilar på solid kvalitet. Välskrivet, varierat och utan att stryka mossiga konventioner medhårs."
Expressen
"Här finns vardagsbilderna att känna igen sig i, men också spänningen. Det är en utmärkt debut som deckarförfattare Mårten Sandén gör här."
Trelleborgs Allehanda
"Ett välkommet och lovande tillskott på den svenska fantasyhimlen!"
DN
"Ett starkt och nervpirrande tillskott till den svenska skräckfloran. Sandén blandar vardagligt med övernaturligt på ett sätt som känns självklart. Stämningen är mörk och fin med väl utvecklade karaktärer och intriger. Härligt läsvärd!"
Västerbottens folkblad
"Sandéns fängslande genrehybrid blandar humor, skräck, science fiction, socialrealism med en rad andra uttryck i en berättelse som gång efter gång bjuder hisnande glädjeskutt och oväntade vändningar."
SvD