Olga och Stefan vid lägerelden

"Det är lätt att älska berättelserna om Olga och Stefan, fint radarpar i svensk bilderboksvärld och i Vilda västern! Helhetsbetyg: 5." /BTJ

Frankensteins katt

"Språket spritter av roliga bilder"

"Modern barnhumor med temperament och starka känslor – 'Jag är inget monster! Tjöt Mini-Damp med sandfyllda tårar' – språket spritter av roliga bilder."

Andreas Palmaer, DN

 

Frankensteins katt

"Humorn är oförutsägbar"

"Språket spritter av lyckade liknelser och fantasifulla vändningar, Mikael Engström fångar 6–7 åringens sinne perfekt. Ika och Ibsen är som två krutdurkar, ständigt nära att explodera i känsloutbrott. Allt är på blodigt allvar, när Ibsen är rädd 'slår hjärtat så hårt att öronen viftar' här finns inget av den distans som lätt smyger sig in i humor­böcker."

Andreas Palmaer, Dagens Nyheter

Frankensteins katt

"Inte väjer för svåra frågor"/VLT

"Det som utmärker Mikael Engström som författare är den drastiska humorn, att han inte väjer för svåra frågor och att det finns något vilt och spretigt i hans böcker som både känns utmanande och uppfriskande. Stort och smått blandas liksom allvar och sorglöshet. /.../

Det är skönt när fantasin får flöda, när allt inte är tillrättalagt, utan att ord som 'metabolisk replikatorhjärna' kan få existera."

Dag Hedberg, VLT

Frankensteins katt

"Humor och allvar blandas på ett mästerligt sätt i Engströms texter"/SvD

"Med utgivningen av Frankensteins katt har Mikael Engström och Helena Willis skänkt oss ytter­ligare en liten pärla att placera bredvid de båda tidigare./.../

Humor och allvar blandas på ett mästerligt sätt i Engströms texter och Willis fångar skickligt denna stilsäkra berättarton i sina medvetet naiva illustrationer. I Bomber och kvantskutt lyckas Engström också behandla ett moraliskt dilemma utan några störande moralkakor. Tvärtom är det berättarglädjen, den goda historien, som får stå i centrum, och då finns det helt naturligt ingen plats för pekpinnar./.../

De tre finslipade pärlorna om Ika och Ibsen förtjänar alltså en hedersplats i barnbokshyllan. Fast ännu mer förtjänar de en stor läsekrets."

David Anthin

Radio Valleby

"Underhållande spinoff från LasseMajas detektivbyrå"

"Johan Ulveson i rollen som Sigge Jansson och Helge Skoog i toppform i merparten av de andra rollerna gör båda ett lysande jobb och det hela varvas med en hoper sånger av hög kvalitet. Som till exempel Marit Bergman i Kakornas Lov, Louise Hoffsten i Rubriker Som Skriker, Pia Johansson i Den Lyckliga Läraren och Robert ”strängen” Dahlqvist i Mumiernas Kör.

Det är inte alltid jag och min dotter delar samma glädje i varken musik eller litteratur, Radio Valleby är ett av undantagen."
Roger Bengtsson

Bomber och kvantskutt

"Härlig läsning där vi får humor och tankeställare" /Aftonbladet Härligt Hemma

Radio Valleby

"Perfekt både för barn som kan läsa och barn som inte har lärt sig än"

Radio Valleby

"här passar trenden med bok och cd i ett alldeles utmärkt"

"... formatändringen känns trots allt som ett fräscht grepp efter arton mysterieböcker i samma form. LasseMaja mådde bra av lite förnyelse. Men vi tackar för att samarbetet med illustratören Helena Willis fortsätter. Faktum är att Willis har blivit lika viktig för LasseMajas värld som Widmark själv."

Onda ögat

"en rolig, sorglig, lättläst och lite crazy bok"

"Mikael Engström har skrivit en rolig, sorglig, lättläst och lite crazy bok om barnen Ika och Ibsen."
Eva-Lotta Hultén

Onda ögat

"En guldgruva som vuxen att prata med barn om!"

"Så är den både spännande och rolig på samma gång."

Onda ögat

”Ika & Ibsen. Onda ögat”, välkommen."

" Nu­mera, när schyst läsning för mellan­åldern blivit en bristvara, är en liten utstickare som ”Ika & Ibsen. Onda ögat”, välkommen."
Pia Huss

Onda ögat

"En riktigt bra bok."

"Den här boken riktar sig till barn i ålder 6-9 år. Den är lättläst och illustrerad med tokiga skissliknande bilder. Ett stort plus till denna bok är att den är skojig och bjuder på många skratt. Men den är även spännande. Samtidigt tar den upp aktuella ämnen som rädslan att bli retad om man sticker ut ur mängden. En riktigt bra bok."

Onda ögat

"en utmärkt högläsningsbok för diskussion, såväl i lärarrum och klassrum som vid köksbord och mellan kompisar"

"Berättelsens inskrivna frågor är både tidlösa och angelägna: ond/god, stark/svag, vad är evigheten och vad kan det innebära att "rubba gängse normer"?
/.../ Karaktärerna som tecknas i text och bild är mycket bra. Inget ämne ältas utan återkommer i stället, ett grepp som författaren använder sig av är kluriga cliffhangers.
/.../ Det finns en bredd och tidlöshet inskriven i berättelsen, den handlar inte bara om Ika, Ibsen, skolan och skolgården utan om livet och tillvaron i stort, precis som de 'klassiska' sagorna.
Onda ögat. Ika & Ibsen 1 är en utmärkt högläsningsbok för diskussion, såväl i lärarrum och klassrum som vid köksbord och mellan kompisar. Men det är ingen bok man måste prata om – man kan bara läsa den, helt enkelt, och låta den ta plats i läsminnet. Två delar till att se fram emot."
Marit Jonsson

Olga och Stefan och indiankällan

Borås Tidning om Helena Willis

"Helena Willis gör ett härligt och överraskande försök att vitalisera en genre som många trodde somnat in."
Borås Tidning

Olga kastar lasso

Silver i 2006 års Kolla-tävling!

Helena Willis fick silver i 2006 års Kolla-tävling för Olga kastar lasso (Bilderböcker, barn- och ungdomsböcker).

Juryns motivering: "Tuffare än traditionellt. Bild och typografi fungerar bra ihop i denna detaljrika bok, sprängfylld med humor, karaktär och girl-power."

 

Tugga på lik och andra hiskliga historier

Pressröster om Tugga på lik

"Det är läskigt underhållande."
Skånska Dagbladet

Den mystiske pissaren och andra historier från skolans värld

Pressröster om Den mystiske pisssaren

"I händerna på ett skolbarn kan boken göra succé."
Laholms Tidning P

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.