BTJ

Berättelsen om Sverige

"En välkommen, välbehövlig och hoppfull bok om Sverige och vår demokrati. Helhetsbetyg: 4" – Gunilla Essén, 

Berättelsen om Sverige

”En blivande folkbildningsklassiker. Det här är en typiskt bra bok. Den är informativ, lättläst men problematiserande, politisk men inte skriva på näsan-ig. Berättelsen om Sverige känns genomtänkt och samtidigt som skriven i ett enda svep, direkt ur hjärtat.”

Onanisterna

"Spänstig och humorladdad berättelse om samtiden"

"'Onanisterna' utvecklas till en spänstig, humorladdad nutidsberättelse om vem man är och vad som egentligen hände med alla ens barndomsdrömmar. Det är dessutom en vacker skildring av vänskapsrelationer och vilken oöverträffad räddning kultur kan vara, för Kims del bland annat låttexter av Säkert!, Håkan Hellström och Markus Krunegård och dikter av Karin Boye.

Men framför allt: Trevande försöker Patrik Lundberg bygga en bro mellan de olika världarna, ger inga färdiga svar, men skriver ändå fram en genomarbetad eftervalsanalys."
Lina Kalmteg

Onanisterna

"Tre höjdare från året" /Västerbottens-Kuriren listar årets bästa barn- och ungdomsböcker

"Simon, som menar att Kim har ”dissat sina bästa vänner i Sölvesborg för att bedriva sodomi i Sveriges analöppning Malmö”, ska käka marängswiss tillsammans med Kims nya foträta vegetariankompisar från kollektivet. Två världar möts!"

Onanisterna

"Patrik Lundberg är en grym berättare och jag ställer mig fogligt bakom dem som pekat ut den här boken som en lysande bli-vuxen-skildring."

Onanisterna

"Patrik Lundberg bevisar än en gång sin förmåga att väva in dialog med slutsatser som gör att 'Onanisterna' är en fröjd att läsa."

Onanisterna

"Patrik Lundberg skriver extremt bra dialog och har ett makalöst flyt. Dessutom är det tydligt att han älskade att skriva just den här boken och jag är säker på att han skrattade så att han kluckade medan han skrev. Precis som jag gjorde när jag läste."

Onanisterna

"Bra & intressant!" / Jennies boklista

Onanisterna

"Jag tycker boken är bra på många plan, bland annat skildringen av småstaden (mer om det längre ner) men också i hur Kim är fast i ett samhälle, och ett umgänge, som han inte ogillar men han vill liksom ha mer!"

Onanisterna

"Jag slukade den på en dag, helt omöjlig att lägga ifrån sig och när den var slut var jag helt tagen."

"Den finaste raden i boken är:"Lyckligast är den som har både rötter och vingar". För även om vi (både Patrik, Kim och jag) tog oss vidare så är i alla fall för mig min hemby mina rötter. Även om jag nu bor i storstan och har hittat till ett sammanhang där jag trivs och kan vara mig själv så är min hemort ändå hem och jag skulle inte vara den jag är utan den. Jag är bara så glad att jag fick vingar också. Och att Patrik Lundberg skrev den här fina boken, där jag kan se tillbaka, försonas med och få inblick i det liv jag hade kunnat leva om jag stannat kvar. Tack så mycket för det Patrik!" 

Sincerely Johanna

Onanisterna

"Jag tror att alla kan känna igen sig i någon del av den här boken, oavsett om en kommer från en mindre eller större stad, oavsett om en har drömmar om något större eller bara annorlunda." / AlexBokhylla

Onanisterna

"Onanisterna är en bok om att ha tillgång till två världar och svårigheterna med det. /.../ Jag känner igen så mycket i denna boken från åren runt tjugo. Så mycket förvirring och så mycket veta men inte kunna på samma gång."

Gul utanpå

"Åkesson var min idol"

Patrik Lundberg gäst i P4 Extra

Gul utanpå

"En välskriven, underhållande, insiktsfull, humoristisk och allvarlig historia." / Maria Redström Norrman, Varbergs Posten

Gul utanpå

"Smärtsamt, gripande och väldigt bra gestaltad"

Magnus Utvik ger Gul utanpå betyget 4 i Gomorron Sverige.

Gul utanpå

Patrik Lundberg gäst i TV4 Nyhetsmorgon

Gul utanpå

"Så fint, osentimentalt, men väldigt känslomässigt berörande ..."

Yukiko Duke recenserar "Gul utanpå" i Gomorron Sverige (5 min in i inslaget).

Gul utanpå

"'Gul utanpå' har fullkomligt golvat mig."

"Gul utanpå är en bok som väcker tankar, även för den som inte är adopterad. Det är melankolisk berättelse om att inte höra hemma någonstans, om att vara en främling både i landet man växt upp i och landet man föddes i. Språket är följsamt medryckande, avsnitten smått fragmentariska och jag misstänker att en hel del av texterna fångats upp från den blogg Patrik skrev under den period boken utspelar sig. Den känslan gör läsintrycket än verkligare, än starkare."

Gul utanpå

"Det är rappt, smart och roligt, men också sorgligt, vemodigt och allvarligt." Emilie Sjölund, Norran

Gul utanpå

"en medryckande roman med en ovanlig blandning av svärta och lättsamhet"

”'Gul utanpå' är en medryckande roman med en ovanlig blandning av svärta och lättsamhet, humor och allvar. I korta kapitel, på en effektiv och snärtig prosa, som ligger nära talspråket, beskriver Lundberg den yttre och inre resa som påbörjades 2007, när han efter en blöt natt i Malmö bestämmer sig för att söka upp sin biologiska familj i Sydkorea." 

Oline Stig, Sydsvenskan 

Gul utanpå

"Jag hoppas på fler böcker av Patrik Lundberg." / Ann Heberlein, Dagens Nyheter

"Patrik Lundbergs berättelse är vad man brukar kalla för stark. Det är sorg, smärta och existentiella frågor, och det är hela tiden på riktigt. Lundberg har också något utöver en stark berättelse. Han har ett eget språk, kanske på sina ställen något kantigt, men oftare personligt: som om han viskar sin berättelse i läsarens öra. Jag hoppas på fler böcker av Patrik Lundberg. Han har viktiga saker att berätta och han vet hur han ska berätta."

Ann Heberlein, Dagens Nyheter 

Gul utanpå

"rakt och ärligt skildrat"

"Hans berättelse är medryckande och jag som läsare får en inblick i hur det kan vara att växa upp som utlandsadopterad i Sverige. Utanförskapet och identitetssökandet, rakt och ärligt skildrat."

Malin Backlund, Kristianstadsbladet

 

Gul utanpå

"Jag dras med i Lundbergs historia, han skriver lättsamt, med humor och flyt, är rättfram, självironisk och utlämnande." Eva Dandanelle, Smålandsposten

Gul utanpå

"Lundberg skriver utlämnande om hur omgivningens blick på honom har krupit in och bosatt sig i hans innersta."

”'Gul utanpå' är en vacker och begåvad debut, sorgsen och spännande (håller andan medan jag läser de sista 30 sidorna), och kommer i en tid när vår nationella självbild minst sagt är under omgörning. Lundbergs bok kommer att få många läsare."

Lawen Mohtadi, Expressen

Gul utanpå

"gripande för alla som någon gång har funderat över sin egen existens" / Gabriella Fäldt, Jönköpings-Posten

” Patrik Lundbergs självbiografiska 'Gul utanpå' är tveklöst bland det mest hudlösa och berörande jag har läst. /.../

'Gul utanpå' är en brutalt ärlig skildring av livet, gripande för alla som någon gång har funderat över sin egen existens (vem har inte det?). Och framförallt en viktig bok som bevisar att det absolut inte går att sätta etikett på människor."

Gabriella Fäldt, Jönköpings-Posten

Gul utanpå

"Går det att bli hel genom att bejaka den dubbla tillhörigheten?" / Petter Lindgren, Landskrona Posten

"Författarens verkliga styrka är dock träffsäkerheten, förmågan att med enkla medel ringa in den
känsla av rotlöshet och dubbelt utanförskap som kan följa på vetskapen om att vara adopterad, en gång bortlämnad."

Petter Lindgren, Landskrona Posten

Gul utanpå

"bär helt enkelt på hela färgspektrumet inuti"

"Lundberg bjuder på en fin blandning av undervisning och gestaltning. Det är en genremässig hybrid han skapat, någonstans mellan journalistiskt resereportage och självbiografisk utvecklingsroman."

David Anthin, Svenska Dagbladet

Gul utanpå

"Ett intensivt vittnesmål om en komplicerad livssituation." / Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Ärligt och utan skygglappar beskriver han hur det är att inte veta var han hör hemma, om kärleken till sin svenska mamma och den fantastiska känslan av att befinna sig bland människor där alla ser ut som han själv. Ett intensivt vittnesmål om en komplicerad livssituation."

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Gul utanpå

"Här fylls raderna med en blandning av sorg, längtan och stolthet." / Katarina Sandström Blyme, Östgöta Correspondenten

Gul utanpå är rolig och jag ler brett under läsningen. Många sköna kulturkrockar uppstår när en genusmedveten vegetarian från Sölvesborg möter det könssegregerade och hierarkiska Syd-Korea.
Men mötet med stort M är då Lundberg återförenas med sin biologiska familj. Här bränner boken till, också i beskrivningen av de svenska föräldrarna. Här fylls raderna med en blandning av sorg, längtan och stolthet."

Katarina Sandström Blyme, Östgöta Correspondenten

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.