Sjörövarhöst

”Bilderna är stämningsfulla små impressionistiska tavlor som understryker den redan starka sagokänslan.”

Sjörövarhöst

”Det är ett praktverk rakt i genom! Den har allt.”

[...] ”Det här är en bok som lämpar sig för såväl högläsning för barn i lägre skolåldrar som för egenläsning av lite äldre barn. Som vuxen ska man heller inte tveka att ta boken till sig. Jag läste den med stor behållning utan ett enda barn i sikte.” 

BTJ

Sjörövarhöst

”I denna bok, som är ett mellanting mellan bilderbok och kapitelbok i generöst format, är varje ord och varenda bild på sin rätta plats. Sjörövarhöst är en underbart vacker bok för alla åldrar! Helhetsbetyg: 5.” Helene Ehriander
BTJ

Mera sagor, hyss & äventyr

"I denna mycket vackra samling får vi träffa gamla bekanta såsom Lotta på Bråkmakargatan, Emil i Lönneberga, Nils Karlsson Pyssling och Pippi Långstrump. De kanske inte lika ofta berättade historierna om Stig och Albin i Hoppa högst och Peter och Mimmi i Ingen rövare finns i skogen liksom Prinsessan som inte ville leka är starka fantasifulla och roliga berättelser som också finns med. Helhetsbetyg: 5" – Annika Övermyr.

BTJ

Systrarna av Silverdalen

"En välskriven historia. En lågmäld och finstämd historia, befriad från action men inte från spänning och dramatik. Helhetsbetyg: 4" - Nils Åhnland.

Älvsommar

”Stämningen i "Älvsommar" består av en tidlös, magisk realism full av Stockholmsromantik.” /DagensETC

”Handlingen är spännande och tar barnläsarna på allvar genom att låta vissa ämnen bara antydas, med möjlighet att öppna upp till samtal mellan den som läser ihop. Ämnen som mod, ilska, sorg och kärlek behandlas i berättelsen.”

Älvsommar

”Det blir precis lagom farligt, och sagoformen är i sig en trygghet när man vet att det kommer att sluta lyckligt.” Lotta Olsson

”'Älvsommar' är en sommarsaga för den som vill drömma, en högläsningssaga om sommarnattsmagin som döljer sig i alla gäckande skuggor även i stadens gränder och prång.”

Älvsommar

”Detta är en rik, vimlande, händelsetät bok, men med ett lugnt berättartempo och en spänning som byggs upp underifrån. Det finns något i Sandéns ton som så oerhört väl samspelar med Bodéns bilder.” /GP

”Det hela är tungt laddat av grekiskt drama, med en vanvettig moderskärlek i centrum. Ja, det finns så många detaljer i den här historien att jag skulle vilja tapetsera ett rum med den.”
Stina Nylén

Älvsommar

”... en saga, med tät stämning, spännande cliffhangers och magiska Stockholmsmiljöer” /Bladen Brinner

Det är ju sen gammalt att Mårten Sandén hittat nån slags direktlänk till mina tårkanaler - jag blir alltid helt otroligt berörd av hans berättelser. Han SER sina karaktärer, tycker jag. När ingen annan ser dem. Och det finns nästan alltid ett stråk av ensamhet, sorg och längtan med i hans texter. Så ja, jag lipar även när jag läser "Älvsommar". Men mest är den (precis som "Skorstensjul") en saga, med tät stämning, spännande cliffhangers och magiska Stockholmsmiljöer (Lina Bodéns alla hustak mot sommarhimlen! Ja, jädrar).”

Älvsommar

”I denna bok, som är ett mellanting mellan bilderbok och kapitelbok i generöst format, är varje ord och varenda bild på sin rätta plats. Läsare i alla åldrar kan njuta av Älvsommar! Helhetsbetyg: 5.” /BTJ

Älvsommar

”'Älvsommar' är gripande och vacker läsning som fungerar på så många plan!”

”Missa inte denna magiska läsupplevelse - som gjord för högläsning vid sängdags eller mysiga fikastunder och med oemotståndliga bilder att sjunka in i.

Spana efter den gömda lilla älvan som finns i bokantikvariatet eller fundera över den magiska koltrasten som dyker upp i bild men inte i text. Vem vet vad den har för hemligheter på gång?

Älvsommar tål att läsas om många gånger! En helt sagolik, underbar upplevelse!”

Skorstensjul

"Att läsa den här boken är som tomtebloss för ögonen och julmust för själen. Man vill bara ha mer."

Skorstensjul

"Det är en så vacker bok att jag inte kan sluta läsa ..."

"Mårten Sandén prickar exakt in sagotonen i sin text, den ton som ytterst få barnboksförfattare hittar fram till och som kan förena en outhärdlig verklighet med en skimrande saga. /.../

Lina Bodén bildsätter sagan i exakt rätt tonläge, i mjukt skymningsblå toner. Barnen är vemodigt storögda i en anmärkningsvärt exakt återgiven miljö, gediget detaljrik utan att bli överlastad. /.../

Det är en så vacker bok att jag inte kan sluta läsa, om och om igen går jag i Gamla stans snöiga gränder med Stella och Lille Haj, drömmer framför Miriams dockskåp och smyger med barnen in på det tysta, nattliga Skansen.

”Skorstensjul” är en jul utöver det vanliga: en jul som handlar om mänsklighet och lite, lite om mystik. Och till och med mystiken kan Mårten Sandén och Lina Bodén hantera så att man lystrar alldeles extra."
Lotta Olsson

Skorstensjul

"En finstämd och äventyrlig julsaga om vänskap och en längtan efter att höra hemma. De ljuvligt vackra illustrationerna är lätta att fantisera sig bort i." /Arbetarbladet

Skorstensjul

"... en tankeväckande julsaga, berättad med en kittlande gåtfullhet." /Kristianstadsbladet

"'Skorstensjul' är en tankeväckande julsaga, berättad med en kittlande gåtfullhet. Lina Bodéns detaljerade bilder av snöiga gator, vidsträckta takvyer, renar och gröt tar läsaren rakt in i både äventyret och julstämningen."

Skorstensjul

"Min absoluta favorit är adventsboken "Skorstensjul" ..." /Piteå-Tidningen

"Varje kapitel är spännande, men inte bara det. Berättelsen andas lagom mycket julmys, fast i centrum står utsatthet och människovärde - svåra ämnen som behandlas på ett fint sätt."

Skorstensjul

"Spännande och charmigt om jakten på en pappa." /Kristianstadsbladet

Skorstensjul

"Min nya favorit julberättelse. Fantastiskt fin!"

Skorstensjul

"Stämningsfulla bilder och en lite spännande historia ökar risken för att barnen tjatar om utökad lästid i stället för tomte men låt det vara värt risken." /Blekinge Läns Tidning

Skorstensjul

"Mårten Sandéns text har ett magiskt, mystiskt, skimmer över sig som förstärks av Lina Bodéns mjuka penndrag."

"Med den får du nämligen garanterad julkänsla samtidigt som du och barnen får fundera på vem Niklasson egentligen är. /.../ Berättelsen har sagans och julens tidlöshet, såväl igenkänningen – jag tänker Oliver Twist men också flera av Astrid Lindgrens mindre kända sagor som Peter och Petra och I Skymningslandet – som något nytt och eget."
Eva Emmelin

Skorstensjul

"Detta är en magisk, vindlande och helt oförutsägbar berättelse i 24 kapitel. Helhetsbetyg: 5." /BTJ

"Detta är en magisk, vindlande och helt oförutsägbar berättelse i 24 kapitel. Lina Bodéns underbart fina illustrationer i blandteknik lockar fram den rätta julstämningen med tunga snöflingor och granrisdekorationer samtidigt som den parallella tomtevärlden på ett fantasieggande sätt avbildas mitt i vardagen. Denna berättelse, där varje ord och varenda bild är på sin rätta plats, passar allra bäst för stämningsfull högläsning i adventstid. Helhetsbetyg: 5."

Skorstensjul

"... en helt förtjusande, stämningsfull och allvarsam berättelse i saftigt, stort format, indelad i 24 kapitel med en liten cliffhanger i varje. Så smart! Och så underbara bilder." /GP

Flickornas historia - Världen

"Det är en bok som bör passa fint i grundskolan för att väga upp den oftast väldigt manliga historien som presenteras där."

Flickornas historia - Världen

"Det är facklitteratur när den är som skönast ..." /Nerikes Allehanda

"Författaren närmar sig människorna i boken med ett målande och poetiskt språk. Det är facklitteratur när den är som skönast och blandningen mellan fakta och fiction tror jag passar den primära målgruppen, unga människor, bra. Lina Bodén har avbildat alla sjutton huvudpersonerna på ett utmärkt sätt."
Dag Hedberg

Flickornas historia - Världen

"Att berätta flickornas historia är både originellt och föredömligt"

Flickornas historia - Världen

"Viktig skildring om kvinnor nu och då" /Blekinge Läns Tidning

Flickornas historia - Världen

"Serien om flickornas historia utgör en motvikt till den dominerande historieskrivningen."

"Sällan har en bok legat mer rätt i tiden. Här möter man flicka efter flicka, totalt 17 stycken från världens alla hörn och från olika tidsepoker. Historiska gestalter blandas med fiktiva. Vad de alla har gemensamt är att de oftast lever under svåra förhållanden. Könet sätter tydliga gränser för deras handlingsutrymme."
Lena Kåreland

Flickornas historia - Världen

"Bra tajmning för flickornas historia" /DN

"Det blir som bäst när hon närmar sig vår egen tid och källorna är fler, kapitlet om banditdrottningen Phoolan Devi är andlöst spännande."
Andreas Palmaer

Flickornas historia - Världen

"Man tackar!" /UNT

"Vår historiebeskrivning har ju som alla vet präglats av män. Och åter män. Det är något som författaren Kristina Lindström glädjande nog vill ändra på. /.../ Här berättas om sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, som Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen och Michiko i bombens Hiroshima. Man tackar!"
Maria Nyström

Flickornas historia - Världen

"Gudaoffer och bandittjejer när flickornas historia skrivs"

"För några veckor sedan rapporterade Dagens Nyheter om att det fortfarande är få kvinnor i svenska läroböcker för historia, trots år av debatter och insatser för att lyfta fram kvinnor. Och det är konstigt att så lite har förändrats. Det anser Kristina Lindström, författare och journalist känd för att ha skildrat historiska ikoner som Astrid Lindgren och Olof Palme i hyllade dokumentärer."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.