Jan Lööf tilldelas Astrid Lindgren-priset 2011

måndag 14 november 2011

Författaren Jan Lööf tilldelades idag Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen med motiveringen:

”Ett författar- och konstnärskap med ett eget detaljrikt universum befolkat av originella karaktärer och där uppfinningsrikedom och äventyr går hand i hand med teknik och funktion. Jan Lööfs magiska värld smälter samman fantasi och realism och utgör en oemotståndlig lockelse för såväl stora som små läsare”.


Foto: Stefan Tell

Jan Lööf, född 1940 i Trollhättan, är konstnär, författare, serietecknare och jazzmusiker. De numera klassiska serierna Felix (1967-1973) och Ville (1975-1976) har inspirerat en hel generation serieskapare. Men det är kanske framförallt genom sina barnböcker som han blivit välkänd för den breda publiken. Jan Lööf debuterade 1966 med två böcker på olika förlag, En trollkarl i Stockholm och Morfar är sjörövare. Dessa har följts av ett flertal uppskattade och prisbelönta barnböcker, däribland bilderboken Sagan om det röda äpplet (1974) som också blivit en stor internationell framgång. Jan Lööf är aktuell med en utställning på Göteborgs konstmuseum, 17 september-22 januari 2012.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Prissumman är på 50 000 kronor.

Juryn för Astrid Lindgren-priset består av består av Karin Nyman, Annika Lindgren, Marianne Eriksson samt Ann Sköld Nilsson, förlagschef på Rabén & Sjögren.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår