Lena Sjöberg: Tivoli

tisdag 19 februari 2013

På Tivoli i Köpenhamn fanns fram till och med 1965 Nordens sista loppcirkus. Att den fick stänga var lika sorgligt som oundvikligt. Det gick inte längre att få tag i artister (loppor). Hygienstandarden hade blivit bättre (vilket ju så klart var bra om man var människa), och dammsugaren (en loppas värsta mardröm) blev en allt mer omtyckt pryl i hemmen.

Från 1952 uppträdde Willy och Else Torp med sin loppensemble på Tivoli. Cirkusen låg inrymd under bergbanan och bestod av en rund scen omgärdad av ett stängsel. I taket hängde förstoringsglas, lättåtkomliga för stora och små. Familjen Torp hade tidigare uppträtt i Egypten och i England och visste vilka egenskaper de skulle leta efter hos sina artister. En fiskarfamilj på Jylland visade sig husera de allra tåligaste och mest läraktiga lopporna. Med jämna mellanrum (och mot en överenskommen ersättning) skickade fiskarfamiljen små glasburkar, med noggrant påskruvade lock, till makarna Torp på Tivoli. Jyllandslopporna hann knappt skaka av sig resdammet förrän en hård träningsmånad inleddes och sedan var det var dags att göra premiär inför en förstummad publik. Arbetsvillkoren på Torps Loppecirkus var goda; efter en intensiv månad på scengolvet och i trapetserna väntade en välförtjänt pension. Bland de akrobater som gjort ett särskilt intryck genom åren kan nämnas Mr Chingling Foo (jonglör), miss Babette (lindanserska, bland annat tillägnad ett glassigt bildreportage i Life Magazine) och Felix (dödsföraktande trehjulingsakrobat).

Willy och Elses son John Torp turnerande förresten under många år på egen hand kors och tvärs över USA med sin specialbyggda loppcirkustrailer.

Fotot ovan visar John med nyblivna hustrun Maria. På bilden syns tyvärr inte resten av familjemedlemmarna (de 24 cirkuslopporna) varav två faktiskt gifte sig samma dag som John och Maria!

Idag är loppcirkusar sällsynta, men de finns! I München (på Okterberfest) ska det visst fortfarande gå att se en äkta loppcirkus (med anor från 1948), om man skulle råka ha vägarna förbi.

Och rekvisitan från makarna Torps loppcirkus visas året ut på Cirkusmuseet i utkanten av Köpenhamn.

Samtliga bilder är lånade från familjen Torps eget bildarkiv.


Torps loppcirkus! (Höjdpunkten kommer ca 3:40 minuter in i filmen.) 

/Lena Sjöberg

Lena Sjöberg är aktuell med boken Cirkusloppor på luffen.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår