Lena Sjöberg: Pulex irritans

onsdag 20 februari 2013

Pulex irritans, så heter människoloppan på latin. Av ungefär 2000 lopparter är människoloppan den som anses vara lättast att tämja. Loppor är oftast sällskapliga, samarbetsvilliga, uthålliga och gillar utmaningar. Likt oss människor kan de ibland, (särskilt om de känner sig allt för hårt pressade) bli nervösa och stingsliga och sätta sig på tvären. En loppa kan också, om man inte ser upp, utveckla divalater, vilket så klart kan bidra till spänningar inom gruppen. Det brukar sägas att lopphonor är mer pålitliga och att de har lättare att ta instruktioner än deras manliga motsvarigheter.

Två gånger om dagen måste en cirkusloppa suga blod, och då gärna från cirkusdirektörens egna arm. En loppa kan lyfta en tyngd 60 gånger sin egen vikt och den kan hoppa 30 000 gånger på raken, 300 gånger sin egen höjd! Ett loppben är tunnare än ett hårstrå från en människa, och långbenta loppor kan nå stora framgångar som jonglörer, fotbollspelare och vagndragare. En tränad loppa kan bli så gammal som 6 månader om den sköts på rätt sätt. Det är mycket att tänka på om man nu skulle råka komma över en liten loppcirkus. Som plötsliga temperaturförändringar, till exempel! Isande kyla eller stark hetta kan över en natt utplåna en hel ensemble.

Vägglusens latinska namn är Cimex. Och det är två vägglöss som är huvudpersoner i min bok Cirkusloppor på luffen. Jag vet inte om vägglöss någonsin har svingat sig i romerska ringar eller fäktats med svärd inför publik, men det spelar ju inte så stor roll. En av de bästa sakerna med att skriva och rita böcker är ju att det är jag själv som bestämmer vad som ska hända på boksidorna. Eller hur är det egentligen med den saken? Ibland kan jag tycka att huvudrollsinnehavarna tar sig väl stora friheter, men om det ska jag berätta någon annan gång.

Det har förresten inte gått att undvika att vägglöss förekommit en hel del i media på sista tiden. På tidningarnas löpsedlar har man kunnat läsa om hur hem invaderats av fripassagerare som hängt med från fjärran resmål. Efter alla solkiga rubriker och hårda ord, känner jag att det äntligen är dags att ge vägglössen upprättelse.

De tecknade vägglössen är skisser till boken Cirkusloppor på luffen. Rubrikerna är exempel på vägglössincidenter, saxade ur olika tidningar. Sista bilden är snodd från skyltat.se.

Pulex irritans, dikt av Nils Ferlin, insjungen av Sven Bertil Taube.

/Lena Sjöberg

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår