Lena Sjöberg: Pulgas Vestidas

torsdag 21 februari 2013

Utklädda loppor var poppis på 1920-talet. I Mexiko har intresset för dessa pulgas vestidas varit särskilt stort, och det var här de allra första exemplaren av extremt välklädda (men tyvärr väldigt döda) loppor för första gången såg (?) dagens ljus. Det dröjde inte länge förrän trenden med loppor i kostym spreds över världen. Så småningom började man även att skrädda frackjackor och fålla tyllkjolar åt loppcirkusarnas levande akrobater. Kostymbytena kom att tätna i takt med att cirkusnumrena blev allt mer avancerade. En liten plym eller ett enkelt parasoll till lindansösen räckte helt enkelt inte längre när det gällde att konkurrera om den riktigt stora publiken. När cirkusarna var som mest i ropet kunde de entusiastiska åskådarna köpa med sig ett par välklädda och sedan länge avlidna cirkusloppor efter föreställningen, som en liten souvernir.

Någonstans har jag läst att det kan ha varit mexikanska nunnor som redan på 1700-talet började designa de minimala loppdräkterna. Man kan tänka sig hur de satt med förstoringsglas och nål och tråd (eller använde de lim?) i ljuset runt en fotogenlampa och pysslade och pratade. Om de nu pratade i klostren medan de arbetade? Jag får nog ta och googla på det.

Naturhistoriska museet i Tring, Storbritannien, kan man se loppor i en mängd olika kostymer, bland annat i bröllopsutstyrsel och i mexikansk folkdräkt.


Foto av Carmen Loyola, Museo Universitario del Chopo, Mexiko City.


Ur Tim Cockerills samling.


Utklädda loppor från Ye Olde Curiosity Shop, Washington (från boken 1001 Curious Things av Kate C. Duncan).


Modeloppor.

/Lena Sjöberg

Lena Sjöberg är aktuell med boken Cirkusloppor på luffen.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår