Lena Sjöberg: En loppdomptör tackar för sig

fredag 22 februari 2013

Cirkusloppor på luffen heter alltså min bok som handlar om två vägglöss och deras äventyr i den brusande storstaden Madrid. De glasögonprydda vägglössen dök upp första gången på ett uppslag i boken Tänk om... (som kom ut 2010). I Tänk om... får man fantisera om hur livet hade sett ut om man hade varit någon annan än den man faktiskt är.

I Cirkusloppor på luffen ville jag ta fantasin ett steg längre. Jag ville fundera riktigt ordentligt på hur ett liv som pytteliten loppförälder verkligen skulle te sig. Hur hade jag och mitt lilla loppbarn förhållit oss till vassa klackar och avgrundsdjupa schakt? Vad hade vi ätit? Hur hade våra dagar sett ut?

Det roligaste under arbetets gång har varit att leka med perspektiv och proportioner, att bildmässigt zooma in och zooma ut. Att jobba med uppslagen i kronologisk ordning, utan annat skissande än på någon karaktär här och där, har varit  spännande och nytt. Letandet efter inspirationsmaterial har lett till att jag fått upp ögonen för en hel värld som jag tidigare inte visste någonting om. Varje litet sidospår har lett vidare till någonting annat, ännu mer fantastiskt.

Av allt som jag skrivit om på bloggen den här veckan hamnade nästan ingenting i min bok, vilket man ju annars hade kunnat tro. Ibland har jag undrat om det inte är lättare att tämja en samling loppor än det är att tämja en berättelse. Texten och bilderna gör mer än gärna som de vill, och det gäller att hitta balansen mellan strikt planering och tyglar som för länge sedan slitit sig ur ens grepp.

Hur som helst har det varit roligt att få visa en del av allt spännande som dök upp längs vägen. Tack för att ni ville följa med!

/Lena 


Skiss på hur några av bokens karaktärer skulle kunna se ut.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår