Intervju med Sandra Beijer

torsdag 28 mars 2013

Sandra Beijer är debuterande författare, krönikör och har bloggen niotillfem. Nyss lämnade hon New York och sitt jobb på en reklambyrå för att skriva på sin bok i Paris. Sandra läser helst i kollektivtrafiken, gärna på 42:an från Odenplan till Slussen. Vi pratade text, läsminnen och vilken författare hon helst skulle vilja träffa.

Sandra Beijers bok kommer på Rabén & Sjögren 2014.

Vad läser du helst?
Jag läser i princip enbart skönlitteratur, aldrig fackböcker och knappt ens historier som baserar sig på riktiga händelser. Jag tycker om när det är lite vardagsmagiskt, kanske därför jag är så svag för Haruki Murakami. Man gillar ju när katter kan börja tala helt okommenterat och två månar kan dyka upp på himlen en kväll.

Har du något starkt läsminne som betytt lite extra för dig?
Jag lärde mig läsa ganska så tidigt och slukade alla Narnia-böckerna redan som sjuåring. När man går i lågstadiet är det svårt att skilja på verklighet och fantasi och jag kunde gå och lägga mig gråtandes för att Aslan aldrig kom och hämtade mig för att upptäcka världen på andra sidan garderoben.
 
Har du någon bok/böcker som betytt lite extra för dig, och i så fall vilken/vilka?
Jag har läst Alessandra Bariccos korta lilla roman Silke säkert tjugofem gånger. Jag vet inte vad är det som gör att den fångade mig så hårt och fortsätter göra varenda gång jag läser om den. Men historien om Hervé Joncour som reser till Japan för att frakta hem de finaste av silkesmaskar är helt förtrollande och det närmaste perfektion en bok kan komma för mig.

Hur ser din egen relation till text ut?
Text är egentligen allt för mig om jag tänker efter. Det är det jag jobbar med, det jag lever på och det jag lever för. Får jag inte skriva lite varje dag blir jag olycklig. Det spelar ingen roll om vad, bara det är något.

Var eller på vilken plats läser du helst?
I kollektivtrafiken och allra helst på bussar. 42:an från Odenplan till Slussen tar precis fyrtio minuter och var en perfekt lässtund till och från jobbet när jag jobbade i Stockholm.

Har du någon favorittextrad (kan vara ur en låt, ett citat, en film, osv)?
Har så många, men just idag tycker jag extra mycket om den här, från Pappan och havet av Tove Jansson:
"Det fanns så mycket att prata om att ingenting blev sagt. Trappan var varm. Allting kändes riktigt. Nu visslade pappan havsörnsvalsen, den var han fin på.
- Jag ska nog laga kaffe, sa mamman. Jag sitter bara här och känner efter en liten stund."

Om du var en karaktär i en bok (eller film, tv-serie, vilken fiktiv värld som helst), vem skulle du vara då och varför?
När jag var liten önskade jag inget annat än att få vara Roald Dahls Matilda. Så säger väl henne. Får jag någon gång en dotter ska hon få heta just det.

Finns det någon bok (eller film, tv-serie, vilken fiktiv värld som helst) som du önskar att du fick leva i?
Vilken som helst av Wes Andersons filmer hoppar jag gärna in i, kanske allra helst som en i bestättningen på båten i Life Aquatic.

Levande eller död, vilken författare skulle du vilja träffa?
Jag tror att jag skulle vara alldeles för nervös för att säga något vettigt till någon av mina favoritförfattare, men jag vet att Haruki Murakami har föreläsningar ibland, och en sådan skulle jag vilja gå på.

Om du får välja helt fritt, vems självbiografi skulle du vilja läsa?
Min mamma, för att hon är så bra och snäll och vettig och inspirerande.

Ge tips på tre (eller fler) populärkulturella måsten! Vilka tv-serier, filmer, artister, etc ligger dig extra varmt om hjärtat just nu?
Knarkar tv-serier och de som man ABSOLUT måste se är Breaking Bad, Homeland och Lost.

Sist men inte minst: har du något speciellt som du ser fram emot i vår?
Har precis sagt upp mig från ett jobb på en reklambyrå och det ska bli spännande att få bygga upp den här nya verkligheten, där jag har hand om mina egna tider och kan jobba varsomhelst, som till exempel idag när jag sitter på ett café i Saint-Germain i Paris.

Ålder: 28.

Gör: Skriver. En bok, krönikor och andra frilansskrivuppdrag samt bloggen niotillfem.
Gillar: uteserveringar, tryffelsalami, pioner och unga män som luktar gott.
 
Instagram: instagram.com/sandrabeijer
Twitter: twitter.com/niotillfem
Blogg: niotillfem

/Emilia Holmqvist

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår