"Det handlar om vad det är att vara människa"

tisdag 18 mars 2014

När jag var yngre drömde jag om att bli skådespelare och efter gymnasiet valde jag mellan att börja teaterlinje på folkhögskola och att börja läsa på universitetet. Det blev universitet. Intresset fanns dock kvar och jag var med i en studentteatergrupp och i en större uppsättning som amatörskådis. Sedan följde många år när jag inte sysslade med teater alls, annat än som åskådare på läktarplats. Min kreativitet tog sig istället uttryck genom mitt skrivande.

För något år sedan såg jag en annons om teaterkurs för vuxna och jag anmälde mig. De äldsta deltagarna var över sjuttio år och vi hade så roligt. Samtidigt som vi var så seriösa. Nu har jag gått flera olika kurser och har haft turen att ha två fantastiska och erfarna lärare som lärt mig mycket.

Nu till det viktiga: jag har inte bara lärt mig om teater, utan om livet. En av lärarna förklarade för oss elever vad teater går ut på. "Det handlar om vad det är att vara människa". En skådespelare utforskar människan som sådan, försöker förstå människan som sådan.

Varför skriver jag om det här? Är inte jag författare? Borde jag inte skriva om skrivandet. Ja, det är det jag gör. Allt berättande är samma sak, bara på olika sätt. Det handlar om att gestalta och att ha något att säga. Eller snarare att ha något att fråga. Vi betraktar vår omvärld och våra medmänniskor och försöker spegla den. Skådespelaren oftast tillsammans med andra. Författaren som regel ensam.

När jag möter mina unga läsare ställer de ungefär samma frågor varje gång. Senast var det en intresserad flicka i publiken som jag anar har egna författardrömmar. Hon frågade hur man ska göra för att bli bra på att skriva. Mitt svar blir: gå en bra teaterkurs.

/Lina

----------

Lina Stoltz är är lärare i svenska och engelska och debuterade 1998. Imorgon är allt som vanligt är hennes sjätte bok.

 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår