Imorgon är allt som vanligt

torsdag 20 mars 2014

Imorgon är allt som vanligt inleds med att huvudpersonen Lilian går på vernissage. Det bjuds på cider, och Lilian ser snabbt till att servera sin mamma av det alkoholfria alternativet. Även om hon inte kan kontrollera sin mammas drickande så försöker hon.

För ett par veckor sedan hade jag bokreleasefest för familj och vänner. Precis som i boken fanns det genomskinliga och vita plastglas för att kunna skilja den alkoholfria drycken från den alkoholhaltiga. Skillnaden var dock att den ena sortens muggar var tomma på min fest. Att ställa fram tomma glas var så klart för att poängtera att alla endast bjöds på nollprocentig cider.

Många tycker att alla människor är ansvariga enbart för sig själva och att alkoholister väljer sitt missbruk. Det är visserligen sant. Men samtidigt: om jag som inte har ett beroende inte kan avstå alkohol, hur kan jag då kräva att den som har ett beroende gör detsamma. Jag tänker att färre tillfällen där alkohol erbjuds ger fler barn fler tillfällen med nyktra föräldrar. 

Jag kan inte bestämma över någon annans alkoholintag, men jag kan i alla fall se till att jag inte bidrar. Alltså bjuder jag ingen på alkohol. Inte heller ger jag bort flaskor i present. Om jag själv ska dricka vin gör jag det bara med personer jag känner så väl att jag vet alldeles säkert att de inte har alkoholproblem – alltså i princip min egen man. Anledningen är enkel. Jag vill inte vara delaktig i något enda barns mammas eller pappas missbruk. Hur skulle jag med gott samvete kunna sitta och skåla med Lilians mamma? Eller skicka henne en flaska som julklapp.

Jag önskar alla barn ett hem utan missbruk. Lika lite som Lilian kan jag kontrollera någon annans drickande. Men jag väljer att styra mitt eget och att inte aktivt bidra till någon annans.

/Lina

----------

Lina Stoltz är är lärare i svenska och engelska och debuterade 1998. Imorgon är allt som vanligt är hennes sjätte bok.

 

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår