Rabén & Sjögren storsatsar på nya serier för barn

fredag 19 september 2014


Nya serier i bokform ska locka unga läsare till läslust och mer läsning. Till våren inleder Rabén & Sjögren en ambitiös satsning på serieböcker för barn.

– För att nå barn måste vi möta dem med olika sorters läsupplevelser. För många unga är just serier en bra väg in i läsningen. Därför ger vi nu ut serieböcker med samma höga kvalitet som resten av vår barnboksutgivning, säger Ann Sköld Nilsson, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Åtta nya titlar släpps under 2015 och därefter följer kontinuerlig utgivning under de kommande åren. Med sagor, äventyr och vardagliga berättelser för barn i åldrarna 6-9 hoppas förlaget kunna bidra till en nytändning för svenska barnserier.

– De seriefigurer som våra barn läser idag föddes för mer än femtio år sedan. Vi vill skapa nya karaktärer för dagens unga läsare, säger Fabian Göranson, som håller i satsningen tillsammans med Josefin Svenske.

Scenen för serieromaner och politiska serier för vuxna har vunnit ny mark, men samma utveckling har inte märkts för yngre läsare, trots barnlitteraturens starka historia och ställning i Sverige. Det är något Rabén & Sjögren vill ändra på genom att förena just seriekulturen och barnlitteraturen i sin nya satsning.

 – Vi har en stark tradition i ryggen men också ett smörgåsbord av nya idéer, säger Fabian Göranson.

Barnen får möta helt nyskapade seriekaraktärer så väl som seriebearbetningar av svenska barnbokskaraktärer, men också ett par översättningar av nytecknade europeiska serier.

– Just nu ser vi en otroligt stark rörelse för barnserier runt om i Europa, med satsningar i länder som England, Tyskland och Frankrike. Vi har sedan flera år ett utbyte med andra länder och redan nu finns det intresse för översättningar, säger Josefin Svenske.

Under året har debatten om ungas läsande och läskunnighet fått allt större uppmärksamhet, och Ann Sköld Nilsson hoppas att serieutgivningen ska dra till sig många nya läsare.

Torsdagen den 25 september kl. 14:00 kommer Fabian Göranson och Josefin Svenske att berätta mer om satsningen och svara på frågor på Seriescenen på Bokmässan i Göteborg. Då presenteras också titlarna på serieböckerna för 2015, med utdrag och omslag.

De första fyra titlarna som släpps våren 2015 är: 

Katten och Ekorren på Sommarön av Loka Kanarp

Mamma Mu firar Kråkan av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist (illustration Micaela Favilla och Elin Fahlstedt)

Trollskogen av John Holmvall

Ariol – Jag är en åsna! Av Emmanuel Guibert och Marc Boutavant

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår