Välkommen till vår höstutgivning 2015!

måndag 11 maj 2015

Sedan flera år har utgivningen för barn och unga ökat för att 2014 landa på 1865 nya titlar. En del är återutgivning av äldre titlar i befintliga och nya format men merparten är helt nya böcker. Parallellt har läsningen och försäljningen av böcker för barn och unga minskat – förutom under 2014 då det vände. Bokförsäljningen ökade och gissningsvis läsningen också.

Allt fler inser att barns läsförståelse är en samhällsfråga som berör oss alla och projekt som stödjer barns läsning dyker upp betydligt tätare än för några år sedan. Det behövs och det är dags. Får inte våra barn och unga läsning med sig tidigt får vi inga vuxna läsare, ett torftigare språkbruk och ett mer fantasi­löst samhälle.

Ett tidigt projekt för att få unga att läsa mer och som bidragit är Läsborgarmärket hos Akademibokhandeln. Tydligt, åtkomligt och belönande för alla, oavsett nivå på läsning. Ett annat viktigt projekt som blev en stiftelse som blev en riksomfattande skolangelägenhet är En läsande klass som författaren Martin Widmark, tillika lärare, tog initiativ till. Vi på Rabén & Sjögren har varit och är engagerade på flera olika sätt i det initiativet (se www.enlasandeklass.se).

Inget kan vara viktigare för oss som dagligen arbetar och lever med litteratur för unga än att barnen förstår vad de läser, att de bibehåller förmågan att förundras och fantisera utifrån berättelser och bilder, att de utvecklar sin inlevelseförmåga och får ett rikare språk. I en bra bok hittar barn, liksom vuxna, otaliga små och stora universum som är likt och olikt det egna. Igenkänning, tillflykt, begriplighet, utmaning och många stunder av ren läsglädje.

Sist men inte minst vill jag komma med en uppmaning – fortsätt läsa högt för barnen även långt efter att de knäckt läskoden själva! Det finns få saker som ger lika mycket odelat nöje som nytta som högläsning. Läs mer om vår satsning på högläsningsböcker på sida 9.

Välkommen till vår höstutgivning 2015!

Ann Sköld Nilsson, Förlagschef


NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår