Mårten Sandén tilldelas Astrid Lindgren-priset

måndag 16 november 2015

Författaren Mårten Sandén tilldelades idag Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen med motiveringen:

För ett omfattande, rikt och betydelsefullt författarskap inom såväl magisk realism och spänning som vardagsnära utsatthet, väl förankrat hos unga läsare i alla åldrar.


Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Mårten Sandén är född 1962, han växte upp i Lund och bor numera i Stockholm. Han är författare och låtskrivare på heltid, men har psykologexamen och en fil kand. i samhällsvetenskapliga ämnen. Familjen består av hustru och fyra barn.

Mårten Sandén debuterade 1995 med Roy och Perry räddar en varg, en deckare i bilderboksform. Sedan dess har han gett ut en rad bilderböcker, kapitelböcker och ungdomsböcker i olika genrer – bilderboken En stackars liten haj (med illustrationer av Per Gustavsson), kapitelböckerna Sju förtrollade kvällar och Ett hus utan speglar, ungdomsromanerna En plats de kallar lyckan och Anna d'Arc samt sexton delar i den populära serien om Petrinideckarna – för att nämna några! Mårten Sandén är ledamot av Barnboksakademin och Svenska Deckarakademin.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Prissumman är på 50 000 kronor. Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman, Annika Lindgren, Marianne Eriksson samt Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår