Boktips på Internationella kvinnodagen

onsdag 08 mars 2017

8 mars = Internationella kvinnodagen! Här tipsar vi om böcker för små och stora där tjejerna tar plats.

Ur Lilian Bäckmans bok Tre feministiska sagor


Läsålder 3-6:


Boken om Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren (ill. Ilon Wikland)

När Lotta nyss hade fyllt fem år bestämde hon sig en dag för att flytta hemifrån. När mamma kommer in i barnkammaren är där tomt, där ligger bara en lapp som Lotta har skrivit. På den står det: JA HA FLÖTAT TITA I PAPERSKORJEN.

 

Madicken av Astrid Lindgren (ill. Ilon Wikland)

Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta.

 

Snart blir det roligt! av Emma Adbåge

Träffsäkert och med en stor portion humor berättas om förberedelser, förväntningar och kalasrus. Och inte minst den totala besvikelsen när det inte blir precis som man tänkt sig. Uppföljare till Augustnominerade Nu är det sent!

PS. Missa inte heller Emma Adbåges klockrena böcker om Leni: Leni är ett sockerhjärta, Leni blir en bebis och Lenis Olle.

 

Den fantastiska rufsitufsen av Beatrice Alemagna

Edith är fem år och vill hitta den optimala födelsedagspresenten till sin mamma. En tufs? En rufsjacka? Nej, en liten rufsitufs! Men det tar tid att hitta en sån ... Edith är en fransk korsning av Lotta på Bråkmakargatan och Eloise – en liten tjej att beundra för hennes mod och påhittighet!

Läsålder 6-9:


Boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren (ill. Ingrid Vang Nyman)

Pippi läses som en feministisk ikon, en anti-auktoritär frihetshjälte, en aktivist för barns rättigheter, en pacifist, en kämpe för de svaga och utsatta, en lekfull livsnjutare i ett teknifierat samhälle och mycket, mycket mer.

Astrid Lindgren själv, som aldrig var särskilt intresserad av att tolka sina egna böcker, sa i en text till professorn och vännen Olle Holmberg: "Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren, utöver att roa mina späda läsare så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det allra svåraste. Överallt missbrukas makt." 

 


Ronja Rövardotter - Åskvädersbarn av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgrens sista stora verk, kom ut 1981. Boken har översatts till 41 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar världen över, och filmatiserades i mitten av 80-talet av Tage Danielsson. Nu har den kommit i en helt ny tappning, signerad Goro Miyazaki på legendariska Studio Ghibli i Japan.
PS. Missa inte heller Ronja Rövardotter - Vildvittrorna

 

Nina och snöleoparden av Emi Gunér (ill. Loka Kanarp)

Nina är fem och ett halvt år och har en bästa kompis som heter Nour. Nina har långt, rakt, mörkt hår, starka armar och hennes bästa färg är röd. Om Nina själv fick välja skulle hon mycket hellre vara världens farligaste snöleopard än en flicka på fem och ett halvt. För snöleoparder har tänder vassa som knivar och de ser och hör bättre än någon människa på jorden.
PS. Missa inte den andra boken om Nina, Nina börjar skolan!

 

Sigrid & Affe räddar djuren av Moa Eriksson Sandberg (ill. Eva Björkstrand)

Sigrid är nio år och bor i den lilla byn Grönbetet. Hon tycker att djur och hemliga klubbar är det bästa som finns. Det tycker hennes bästis Affe också. Därför bildar de den hemliga klubben DAR, Djurens Arbetsrätt.
PS. Missa inte uppföljaren, Sigrid och Affe öppnar restaurang.

 

Handboken av Elias Våhlund och Agnes Våhlund

Förhandstips – boken släpps i maj! En dag när Lisa i vanlig ordning blir jagad av killgänget, rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet Handbok för superhjältar – en bok som kommer att förändra Lisas liv! 

 

Modiga Millan av Milena Bergquist (ill. Annika Huett)

Millan har väntat i hela sitt liv på att få börja i skolan. Nu är det äntligen dags. Lite läbbigt känns det, men mest roligt. Med sitt röda hår och sitt humör sticker hon ut redan från början. Och hon är inte rädd för att ingripa när något är fel.

Läsålder 9-12:

Till häxornas försvar av Peter Arrhenius

I andra boken om Fanny Falk har organisationen VAO, vän av ordning, ett nytt uppdrag åt henne, men Stickan är inte säker på att hon kommer att klara av det, kanske är det för farligt. Hon måste resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676.
PS. Läs även första delen om Fanny Falk, I kungens spår.

 

Ängeln utan vingar av Maud Mangold (ill. Alexander Jansson)

Teas bästa vän Gabriel är försvunnen. Veckorna går och han kommer inte tillbaka. I stället dyker en underlig flicka upp. Hon erbjuder sig att hjälpa Tea att hitta sin vän. Men för att göra det måste Tea följa med flickan, djupt in i skogen.
PS. Läs också den andra delen i serien, Dimmornas dal.

 

Siri och vikingarna av Patric Nyström (ill. Per Demervall)

Vikingen Torkel ska resa till Miklagård med en hemlig låda som ska överlämnas till självaste kejsaren. Men hans dotter Siri har lyckats smyga ombord på båten, och när hon blir upptäckt är det för sent att vända om. Samtidigt har Ivar, den elake hövdingen från grannbyn, fått nys om den mystiska lådan, och gör allt för att få tag på den ... En modern äventyrsserie!

 

Roller girl av Victoria Jamieson

En dag drar Astrids mamma med henne och kompisen Nicole på nåt annat än de vanliga tråkiga poesiuppläsningarna, de ser sin första Rollerderbymatch. Ljusen slocknar i hallen, samtidigt tänds gnistan i Astrid, från och med nu blir inget sig likt. "Jag skall bli en Roller girl!"

 

Flickornas historia: Världen av Kristina Lindström (ill. Lina Bodén)

Historia handlar vanligtvis om krig och kungar, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Här möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker. Några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. En kort faktatext avslutar varje kapitel.

Unga vuxna:


Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt – förutom att en uråldrig ondska jagar dem. Utan varandra kommer de inte att överleva. Cirkeln är första delen i den rosade och älskade Engelsforstrilogin, och följs av Eld och Nyckeln!

 

Tre feministiska sagor av Lilian Bäckman

Tre feministiska sagor (om Brudarna Brrr, Rosa rosen och Curl-Lock) är en bok för både födda och ofödda feminister, full av humor, kamplust och en och annan groda.

 


M varken varken mer eller mindre av Petra Backström

19-åriga Maj har trasslat in sig i fyra kärlekshistorier – samtidigt. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment som ska reda ut allt. En smart, rolig och drastisk debut, med en huvudperson som är omöjlig att värja sig för och ett språk som slår knockout.

 

Röd som blod av Salla Simukka 

Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling.
PS. Fortsätt följa Lumikki Andersson, Finlands svar på Lisbeth Salander, i de fristående delarna, Vit som snö och Svart som ebenholts.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår