Foto: Sima Korenivski

Palak paneer enligt Linnea ”Killmaterskan” Wikblad

”Det kan anses hädiskt att kalla det här receptet för palak paneer men det är ändå så många gemensamma nämnare att jag känner mig fräck och vild och redo att ta risken!”

fredag 12 maj 2017

”Alla gillar korvstroganoff, am I right? Svårt att värja sig mot snaskigt rosa gräddsås med lök och körv, alltihopa ihopmosat med ris. Det här receptet har en aura liknande korvstroganoff, samma snarrighet fast mer sofistikerat.

”Det kan anses hädiskt att kalla det här receptet för palak paneer men det är ändå så många gemensamma nämnare att jag känner mig fräck och vild och redo att ta risken!”
Linnea Wikblad

 

Recept 4 personer
2 stora gula lökar, hackade
smör
1 stor tumme ingefära, finriven
2 vitlöksklyftor, fint hackade
ca 1 msk garam masala
ca 2 tsk gurkmeja
några stänk chiliflakes
en rejäl klutt tomatpuré
400 g färsk spenat
2 normalstora tomater, grovt hackade
2–3 dl grädde
2 halloumiostar (à 200 g), tärnade
2 limefrukter
1 kruka koriander, hackad
salt och peppar

Till servering
ris och/eller bröd

Instruktioner
Fräs löken i smör i en gryta tills den blivit blank och slappnat av. Tillsätt ingefära och vitlök och sedan i med garam masala, gurkmeja och chiliflakes.
Tryck ut en bra klutt tomatpuré och fräs runt en stund, typ under kanske en låt? I med spenat och tomater. Stek tills spenaten krympt till den provocerande pyttelilla mängd den alltid gör.
Nu gräddtajm, i med 2–3 dl. Beroende på den typ av grädde du använder är den olika tjock. Vissa laktosfria sorter är ganska tjocka i konsistensen medan matlagningsgrädde och vanlig vispgrädde kan vara ganska tunn.
Koka ihop en stund och när du är nöjd med såsens konsistens ska du i med osten. Låt såsen bubbla på låg värme tills osten är helt mjuk. Smaka av med salt, peppar, rejält med limesaft och koriander. Servera med ris och/eller bröd.
Man kan naturligtvis använda kokosmjölk istället för grädde, jag råkar bara tycka att just kokosmjölk är fullständigt oätligt.

----------

Linnea Wikblad är journalist och programledare i Sveriges Radio P3. Utöver det publicerar hon regelbundet bild och text om mer eller mindre lyckad matlagning på Instagramkontot Killmaterskan.

Nu kommer boken Killmaterskan: en kokbok för dig som har ett kök som samlar många av recepten!

185 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår