Foto: Lars Bjurman

”Små föl kan vara både gulliga och jobbiga”

Vi intervjuar Ingrid Flygare som är aktuell med ett nytt hästäventyr, Vilket gulligt föl, Pytte!

onsdag 11 april 2018

Nu kommer Ingrid Flygare med en ny bok om shetlandsponnyn Pytte. I det här äventyret får vi följa med när det föds ett nytt föl på gården. Pytte märker att små föl både kan vara väldigt gulliga – och väldigt jobbiga.

Ingrid Flygares böcker om Pytte har charmat både stora och små. Böckerna passar lika bra för dem som älskar hästar, och för dem som inte kan så mycket. För Ingrid själv har relationen till hästar förändrats sen hon började skriva böckerna om Pytte. När hon var liten föll hon från en häst vilket gjorde att hon utvecklade en rädsla för att rida, men när hennes dotter började intressera sig för hästar blev hon tvungen att överkomma sin rädsla.

- Min relation till hästar är mycket förändrad i dag. Från att ha kallsvettats när jag såg en häst på avstånd till att fullständigt lugn rykta ett helt gotlandsruss. Jag har till och med själv tagit en ridlektion för att prova på att sitta på hästrygg igen, säger Ingrid.

Ingrid tillägger att hon fortfarande tycker det är lite läskigt att rida, men att det är minst lika härligt att bara vara med hästarna. Att mocka och rykta. Att umgås med hästar och på så sätt lära sig om deras beteende är en stor inspiration för Ingrid. När hon skulle skriva den nya boken om Pytte observerade hon hur nyfödda små föl beter sig.

- Jag lärde mig mycket av att träffa föl, och det har jag vävt in i historien. Till exempel att föl lär sig snabbt att springa, men inte att bromsa. En gång såg jag ett litet föl springa rakt in i mamma-stoet med full fart. Det gick bra som tur var. Mamman var stor och stark, men hon såg lite irriterad ut. Det var då jag kom på att det kan kännas likadant för människor och djur när man får ungar.

I boken så tycker Pytte först att det är väldigt roligt när det föds ett nytt litet föl till gården, men han upptäcker snart att föl också kan vara rätt så besvärliga. Precis som det kan kännas för människor när det kommer en ny liten familjemedlem.

- Pytte lär sig att små föl kan, precis som småsyskon, vara både gulliga och jobbiga. Och att man får göra det bästa av situationen istället för att vara arg på förändringen, tillägger Ingrid.

Eftersom Ingrid själv har varit rädd för hästar men börjat våga rida igen frågar vi henne om hon har något bra tips till den som ska rida för första gången.

- Börja med små hästar! Det funkade för mig. Även om de kan ibland vara mer envisa så tycker jag det känns bra att kunna sadla själv och kunna knuffa till ponnyn med kroppen när den busar. Det är också lättare att gosa med dem än med stora hästar.

65 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.