Foto: Henric Lindsten

I höst kommer Mats Strandbergs nya roman ”Slutet”

Om vi människor hade fått veta exakt när jorden skulle gå under, hur hade vi reagerat?

torsdag 12 april 2018

I höst kommer Mats Strandbergs nya ungdomsroman Slutet, en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas? Vi haffar honom för att ställa några frågor.

Hej Mats! Varifrån fick du idén till boken?

- Jag har alltid varit fascinerad av tanken på vad som skulle hända om vi människor visste exakt vilken dag och vilket klockslag vi skulle dö. Där nånstans började idén. Jag är också en sucker för katastroffilmer, men jag vill alltid veta hur det egentligen skulle gå till, långt från actionhjältar och orealistiska spektakel. Jag ville berätta en historia om hela världen, men i det lilla formatet. Det handlar om hur två unga personer i en mellanstor svensk stad försöker handskas med en undergång som kommer närmare för varje sekund.

Slutet är Mats Strandbergs första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin
(Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Är det stor skillnad på att skriva för barn, ungdom och vuxna?

- Jag tänker aldrig riktigt på det på det sättet. I första hand skriver jag om karaktärer, som råkar vara i olika åldrar. Men i Slutet kändes det givet att det skulle handla om tonåringar. Allt är så stort i den åldern. Allt är nytt. Du håller fortfarande på att lära känna dig själv. I den här situationen blir den första kärleken också den sista. Det finns så mycket du vill uppleva och plötsligt har inget några långtgående konsekvenser. Och vill du vara med dina föräldrar eller dina vänner den sista dagen?

 

 

 

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.