Foto: Göran Segeholm

”Det finns värre saker än att vara humorbefriad”

Katarina Wennstam har skrivit Har du ingen humor? – en enkel och rapp snabbguide till jämställdhet.

måndag 10 september 2018

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest kända författare och feminister. I Har du ingen humor? ifrågasätter hon på ett rappt och lättbegripligt sätt ord och uttryck som pojkstreck, kärringstopp och ballar av stål. Boken visar på ett enkelt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft.

- Varje gång en vuxen säger till en tjej som utsatts för trakasserier eller blivit slagen, att killen som gör det egentligen ”är kär i henne” gör vi ett stort misstag, säger Katarina Wennstam. Dels för att killar måste lära sig att tafsningar, hårryck eller slag aldrig är okej och inte får viftas bort av vuxenvärlden. Dels för att vi inte vill lära unga tjejer att våld eller sexuella trakasserier skulle vara uttryck för romantik. Vi måste en gång för alla sluta kalla trakasserier och övergrepp för uttryck för kärlek.

Har du ingen humor? är en snabbguide till jämställdhet. Den är en sammanställning av några av Katarina Wennstams mest uppskattade och delade Instagraminlägg, med fokus på ord som skaver, fördomsfulla uttryck vi använder utan att riktigt tänka på innebörden, om Wennstams egen kamp för jämställdhet och om filmvärldens fixering vid sexualisering av våldtäkt. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare. Den är helt enkelt en praktisk guide att ha med sig i väskan eller sätta i händerna på sin tonåring (eller vuxen, för den delen).

Bokens titel förklarar Wennstam så här:

– När någon säger eller gör något kränkande, taskigt eller fördomsfullt är det en självklarhet att säga ifrån. Annars blir din tystnad ett indirekt godkännande av det personen säger eller gör. Men efter din protest kommer oftast detta ”Meh ... vadå, har du ingen humor eller?” Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad. Till exempel att vara taskig eller fördomsfull.

119 kr Bok - Danskt band
Utgiven: september 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår