Foto: Göran Segeholm

Handbok för superhjältar blir Årets Barndeckare!

Superhjältefebern fortsätter! På lördagen mottog Elias och Agnes Våhlund pris för Årets Barndeckare under Crimetime Specsavers Award. 

lördag 29 september 2018

I juni förra året kom den första delen av Handbok för Superhjältar och sedan dess är inget sig likt i barnboks-Sverige! De fartfyllda böckerna om hur en liten tjej som tar saken i egna händer har hittills sålt i över 150 000 exemplar – och nu får upphovsmakarna dessutom pris för Årets barndeckare. Priset är både för Handbok för Superhjältar Del 2: Röda masken och Handbok för Superhjältar Del 3: Ensam.

Årets Barndeckare delades ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och ska gå till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. 

Juryns motivering:

För en fantasieggande och gränslöst fint tecknad barnboksserie som i grunden behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi i juryn imponeras av det nyskapande sättet att berätta historien i bild och text, och att kvaliteten och spänningen håller så fint genom de tre första delarna, som får oss att längta efter mer. Vi förstår verkligen varför läsarna har tagit huvudpersonen Lisa till sina hjärtan och är övertygade om att serien bidrar till att skapa nya små bokslukare. Vi älskar också idén att man inte föds till superhjälte, utan att det är något man kan bli – genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket!

– Det är så oerhört roligt att priset Årets barndeckare går till Agnes och Elias! Visst trodde vi att serien skulle kunna bli något stort, men att det skulle gå så fort hade vi inte vågat drömma om, säger Sofia Hahr, parets förläggare på Rabén och Sjögren. Agnes och Elias har jobbat extremt hårt, och det känns fantastiskt att de får det här erkännandet, särskilt med tanke på att de andra nominerade också har skrivit väldigt bra böcker. Hurra!

De andra nominerade författarna var Martin Widmark och Helena Willis (LasseMajas Detektivbyrå – Slottsmysteriet), Camilla och Viveca Sten (Sjörök), Karin och Albin Alvtegen (Hinsides väktare, del 3) och Christina Wahldén (Falafelflickorna).

Vinnaren har utsetts av en jury i kombination av läsarröster. Resultatet av läsarnas röster har vägt lika tungt som en juryröst. Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartnern Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Nästa del av Handbok för Superhjältar kommer ut i slutet av november.

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår