Illustratör: Pija Lindenbaum

”En tragikomisk fullträff”

Pija Lindenbaum hyllas för sin nytolkning av sagan om Mäster skräddare – i både bok och opera! 

måndag 04 februari 2019

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer. I bilderbokan Bidde det då? har Pija Lindenbaum tagit sig an den älskade folksagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Såväl läsare som kritiker är lyriska! 

Vid sidan av boken skapade Pija barnoperan När då då på samma tema. Nu har föreställningen fått Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2018. Pija Lindenbaum står för libretto, scenografi och kostym. Niklas Brommare har skrivit musiken och för regi står Kajsa Giertz. 
När då då handlar om den upptagna pappan, som inte har tid att se och vara med sitt barn, som lovar och lovar, men inget håller. Till slut är gränsen nådd, barnet sätter stopp och pappan blir den pappa hon behöver. 

– Jaså, bidde det inte månen? Vad bidde det då?
– Det bidde Bollnäs.
– Jaha, bidde det Bollnäs. När då då?
– Om lördag.

(Bobo och pappa Papsen i När då då.)

Här är några recensioner av bilderboken:

”Pija Lindenbaums återskapande av klassikern Mäster Skräddare är en tragikomisk fullträff, där den lille mannen med det glatt blommiga tyget ödmjukt tar emot de allt sämre beskeden varje vecka.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"Gammal saga i lycklig nytolkning. Pija Lindenbaum återberättar sagan om ­Mäster Skräddare så att den blir både ­inkännande och hoppfull. Här lämnas ingen i sticket."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”En underbar sagopärla från Pija Lindenbaum”
Fredrik Björkman, Arbetarbladet

”Underbar tolkning av en älskad klassiker där illustrationerna ger en ny berättelse om förhoppningar, drömmar och egen kraft.”
Anna Falk och Nina Olsson, Metro

”Det är både dåtid och nutid, och vartannat uppslag är helt ordlöst. Och den sparsamma texten är just så som jag minns den från den gamla sagan, inte moderniserad alls – jag och lyssnande barn bara älskar det!”
Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren

 

122 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: augusti 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.