Foto: Tom Wall. Illustration: Saga Bergebo

Marjan Svab kan vinna Slangbellan

Marjan Svab är nominerad till debutantpriset Slangbellan för sin och Saga Bergebos ärliga och hoppfulla bok om ett barns flykt undan krig.

onsdag 13 mars 2019

Bilderboken Stjärnorna ser likadana ut överallt, som skildrar en femårig flickas flykt från sitt krigshärjade hemland, vann tidigare i år Ung Svensk Form 2019 för sina illustrationer av Saga Bergebo.

Nu kan även författaren Marjan Svab vinna pris för boken, nämligen prestigefulla Slangbellan som uppmärksammar bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018. Priset delas ut av BULT– barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund.

Så här lyder motiveringen:

”Stjärnorna ser likadana ut överallt är en gripande berättelse om flykt, från uppbrott till en ny vardag i ett nytt land. Längtan och sorg gestaltas med enkla medel i Marjan Svabs text och orden samarbetar lyhört med Saga Bergebos fantastiska bilder.”

När bilderboken kom ut i höstas berättade Marjan Svab att det var bilden på den drunknade pojken Alan Kurdi som fick honom att skriva boken.

– Jag och min sexåriga dotter läste tidningen ihop och bilden på Alans döda kropp på en strand dök upp, berättade han. Skulle jag gömma eller berätta för min dotter? Jag gjorde på det sätt jag lärt mig redan som barn: Jag berättade för henne från hjärtat och satte mig sedan ner och skrev mig ur det.

Om nomineringen säger han:

 – Halas resa har berört både gamla och unga läsare. Det känns hedrande, magiskt och omtumlande att boken blir rosad med en nominering till Slangbellan. Speciellt med tanke på hur många starka och nödvändiga berättelser från debutanter som ges ut varje år.

De övriga två nominerade till Slangbellan är Helena Hedlund med Det fina med Kerstin (Natur & Kultur) och Melody Farshin med Mizeria (Bonnier Carlsen). Pristagaren offentliggörs den 9 april på barnboksfestivalen Litteralund i Lund under en ceremoni i Lunds konsthall klockan 18.

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.