Fotograf: Kajsa Göransson

”Den här boken är motmedicin!”

Jordgubbsbarn kallas de barn som blir lämnade hemma när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar. Illustratören och författaren Sara Olausson har skrivit en viktig och tankeväckande bok för lågstadiet om två sådana barn och om deras vardag.

måndag 13 maj 2019

I Jordgubbsbarnen får vi möta Maria och hennes bror Gabriel som bor i ett helt vanligt hus i en helt vanlig by. De har sommarlov och en ny hund, och Iulia håller på att lära dem simma. Familjen är fattig, men allt har varit ganska bra ändå. Ända tills torkan slår till och den ena olyckan följer på den andra. Till slut har familjen inget val. Marias och Gabriels föräldrar måste lämna sina barn och bege sig till Sverige, ett konstigt land i norr. Där ska de plocka jordgubbar stora som äpplen och tjäna pengar så familjen aldrig mer ska behöva oroa sig för någonting.

I oktober 2013 lärde Sara Olausson känna Felicia Iosif. Felicia kommer från Rumänien och satt och tiggde i närheten av där Sara bor. De blev snart nära vänner och tillsammans gjorde de boken Det kunde varit jag, om en kvinna som tigger skildrat ur ett inifrånperspektiv.

Jordgubbsbarnen är en sorts fortsättning på Det kunde varit jagBöckerna hör inte ihop men precis som med Det kunde varit jag vill den skapa större förståelse för människor i Felicias situation, säger Sara Olausson. Men det här är en berättelse helt ur barnens perspektiv.

Många av episoderna i boken bygger erfarenheter ur Felicias och hennes familjs liv. Sara Olausson har också gjort flera resor till Rumänien.

– Rumänien för mig är väldigt dubbelt. Där finns svindlande vacker natur och människor som lever i stor misär. Där finns en ingrodd rasism, korruption och orättvisor. Jag älskar landet men det gör mig väldigt trött och besviken. Jag har bara sett en smula av Rumänien och kan egentligen inte uttala mig på ett rättvist sätt men det har varit av yttersta vikt att ha varit där för att kunna skriva den här boken och min förra.

– I mitt arbete har det varit viktigt att det inte blir för mörkt. Det är ett så tungt ämne så jag ville göra en bok man kan känna igen sig i. Jag vill att man ska känna att det där kan vara ens kompisar, för det är ju två helt vanliga barn. Man ska vilja vända blad och läsa mer!

På frågan varför Sara skriver om det här ämnet för barn och inte för vuxna, svarar hon:

– Därför att barnen behöver höra det här. Redan när jag skrev den förra boken fanns starka krafter som förfrämligade och misstänkliggjorde personer som tigger, och nu har tonen hårdnat ytterligare. Barnen är ofta de som ser tiggarna och som har frågor.

Efter den tidigare boken har Sara Olausson varit ute mycket i skolor och pratat och då märker hon ofta tydligt vilka barn som har föräldrar som inte tycker om tiggarna som kommer till Sverige.

– Jag har pratat lite extra med de barnen och det har varit bra att kunna svara på deras frågor. Jag har tänkt mycket på att jag skriver boken för dem. För det händer farliga grejer i samhället nu. Den här boken är motmedicin!

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.