Här är sommarens nya ljudböcker för barn och unga!

I sommar ger vi ut massor av humoristiska, knasiga, varma, läskiga, tankeväckande och sorgliga ljudböcker som du bl.a. hittar hos Storytel. Sprillans nya titlar blandas med favoriter från förr!

fredag 28 juni 2019

För 3-6 år:

Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore
Inläst av: Charlotta Jonsson

Saltkråkan är tillbaka i ny, fräsch tappning! Här är första bilderboken om Tjorven, Pelle, Melker och alla de andra. En spännande och kul bilderbok full av skärgårdsstämning!

Olle och Bolle är bröder av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman
Inläst av: Tova Magnusson.
Kommer som ljudbok den 7 juli.

Olle vill leka med smålego eller med glaskulorna, bygga tågförbindelser och järnvägsknutar på mattan. Olle vill baka och stå på pallen och hjälpa till. Men det går inte för Olles lillebror Bolle vill bara vara med och han är för liten.

Olle och Bolle handlar av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman 
Inläst av: Tova Magnusson 
Kommer som ljudbok den 7 juli.

Olle och Bolle ska med mamma till affären för att köpa ingredienser till lussebullar. Men det är svårt att inte springa omkring fast de lovat att gå snällt. Alla tar varsin vagn och köper allt som de tycker behövs för bullarna. Kanske kan batterier och bamsetidningar ändå vara bra? Ett härligt, kärleksfullt, svettigt kaos i den andra boken om Olle och Bolle.

Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjam Svab och Saga Bergebo
Inläst av: Ella Schartner 

Hala måste lämna sitt hem. Hennes föräldrars stad bombas sönder och de flyr, flyr på lastbilar och med båt. Hala längtar hem och tittar på stjärnorna, saknar apelsinlundslukten och mormor och morfar men inte bombljuden. Halas familj kommer till Sverige och får nya vänner. 

Vi hittar Smulbert av Emma AdBåge
Inläst av: Paula McManus

Mamma, Bert och jag ska vara på stranden hela dagen. Vi bygger ett jättestort slott och i en sandgrop hittar vi en skalbagge. Han ska heta Smulbert och han ska bo i vårt sandslott. Vi hittar Smulbert handlar om en sommardag fylld av lek och glädje, men också besvikelse och ilska.

För 6-9 år:

Familjen Monstersson: Teaterspöket av Mats Wänblad och Pelle Forshed
Inläst av: Christian Fex

Ebba och Boris leker uppe på vinden hemma hos Boris. Där hittar de en skattkista med en massa kläder och kommer på att de ska göra en teaterpjäs att spela för sina familjer. Det enda som är svårt att bestämma är vem som ska spela spöket, men när de väl löst det kan ju inget gå fel. Eller?

Cykeltjuven av Anna Jansson & Mimmi Tollerup
Inläst av: Jonas Karlsson

Emil Werns klass gör en cykelutflykt till havet, fast för Ubbe går det inget vidare. Hans cykel är rostig och skramlar och har knappt någon luft kvar i däcken. Som tur är fyller han år dagen därpå, och vännerna i detektivbyrån bestämmer sig för att överraska honom med en fest. Dessutom får han en ny cykel! Men redan dagen därpå är cykeln borta och på marken ligger låset uppklippt. Vem kan ha varit så taskig och stulit Ubbes födelsedagspresent?

Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo & Johanna Magoria
Inläst av: Farzad Farzaneh

Äntligen har mamma jobbat klart i Danmark, och nu kommer hon hem till Sverige! Hon ska flytta in i en lägenhet alldeles intill Viggos skola, och Viggo och lillebror Nils ska bo hos henne varannan vecka och i huset hos pappa varannan vecka. Viggo är så otålig, han kan knappt vänta tills mamma flyttar hem. Men kommer mammalivet verkligen att bli sådär fantastiskt som Viggo föreställt sig?

Harry, Gunnar och presenten av Sofia Nordin och Kajsa Gordan
Inläst av: Philomène Grandin

På friluftsdagen i skolan får Harry och Gunnar jordens överraskning; deras mamma är värsta proffset på att klättra i berg! De kan inte glömma hur glad mamma var när hon klättrade så de bestämmer sig för att mamma ska få klätterutrustning - ett klätterpaket för 2 500 kronor - i födelsedagspresent. Killarna ska jobba ihop pengarna: sitta barnvakt, gå hundpromenader, laga cyklar och tvätta bilar. Men två dagar före födelsedagen saknas det ändå tusen kronor. Om de ändå hade en vecka till på sig, då skulle de hinna!

Harry, Gunnar och rymlingen av Sofia Nordin och Kajsa Gordan
Inläst av: Philomène Grandin

Harry och Gunnar är nere i källaren. Det är mörkt som på natten, lampan är trasig. Plötsligt glimmar ett öga till och en snyftning hörs. Det är sjuåriga Sonja. Hon har rymt hemifrån och vill inte bli hittad. Harry och Gunnar måste hjälpa Sonja, men vad gör man med en rymling som vägrar gå hem? En fristående fortsättning på Harry, Gunnar och presenten.

Harry, Gunnar och hemligheten av Sofia Nordin och Kajsa Gordan
Inläst av: Philomène Grandin

Det är sommarlov och Harry och Gunnar och deras mamma ska campa. På campingen bor också Lotten i Gunnars klass. Allt känns härligt till en början. Ända tills Selma och Harry snattar i kiosken.
En fristående fortsättning på Harry, Gunnar och presenten och Harry, Gunnar och rymlingen.

Lilla E ger sig ut på en resa av Charlotta Lannebo 
Inläst av:Ylva Hällen

Lilla E har fått en väska i julklapp av sin mormor. Så hon packar den och ger sig ut på en resa in till stan - alldeles själv - mitt i natten. Det är början på ett äventyr som utspelar sig precis på gränsen mellan dröm och verklighet.

Lilla E på Manhattan av Charlotta Lannebo 
Inläst av: Ylva Hällen

Den här gången har Lilla E fått följa med sin pappa till New York. Pappa ska på en läkarkonferens om sockersjuka första dagen, sen ska han och Lilla E ha semester! Men vad ska Lilla E göra första dagen? Det blir förstås ett äventyr där Lilla E träffar ett spektrum av udda och spännande personer - inte minst Satchmo, som med sin trumpet räddar Lilla E ur en riktig knipa.

Lilla E i Karibien av Charlotta Lannebo 
Inläst av:Ylva Hällen

Den här gången har Lilla E packat sin grönrutiga väska för att åka med sin moster till Karibien. Redan första natten får Lilla E:s moster gula febern så Lilla E får klara sig själv. Men det gör hon så gärna. Orädd som hon är ger hon sig ut på äventyr direkt. 

Judit och tant Harriet av Charlotta Lannebo
Inläst av: Ylva Hällen

Sommaren ser inget vidare ut för Judit. Hon är med pappa på landet men han bara snickrar. Böckerna är utlästa och Mats och Vanja vill leka affär, det är ju dödstrist! Men så möter Judit tant Harriet. Nittiosex år gammal och före detta formel 1-förare i Milano, barpianist i Casablanca, fårklippare i Australien, guldgruvesprängare i Alaska, bergsbestigare, hästinridare i Vilda Västern (med Clark Gable). Bland annat. Att hänga med Harriet slår att leka affär med hästlängder, tycker Judit.

För 9-12 år:

Gastens öde av Kjell Thorsson
Inläst av: Anastasios Soulis 

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner och har känt varandra sedan lågstadiet. Varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och Sjömansgården. En söndagseftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen.  Trion bestämmer sig för att starta en egen utredning. Spåren är många men ledtrådarna svårtolkade. Och plötsligt är de insnärjda i en klurig mordutredning där vad som helst verkar kunna hända.

Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg
Inläst av: Maja Rung

Eva-Lottie ska tillbringa sommaren i ett ödsligt hus på landet. Långt hemifrån och med bara sin mamma som sällskap. För att fördriva tiden bestämmer sig Eva-Lottie för att också hon skriva en bok. Det ska bli en spökhistoria om huset de befinner sig i. Inte för att hon tror på spöken, men varför fortsätter huset att ge Eva-Lottie kalla kårar? Och hur ska hon tolka de mystiska tecken som uppenbarar sig för henne?

Inte säker någonstans av Lena Lilleste
Inläst av: Anastasios Soulis

Ronny och Alex går i samma skola som Tommy och Flisen. De är två obehagliga typer som sätter skräck i sina klasskompisar, och ingen av de vuxna verkar ens bry sig. Allra mest utsatt är Agnes, som de trakasserar varenda dag. Tommy och Flisen måste ingripa, men hur ska de ens få de vuxna i skolan att lyssna på dem? Allting ställs på sin spets den dagen då Agnes inte tänker ta mer skit. Inte säker någonstans är den trettonde delen i serien om Tommy och Flisen

Vi går varvet av Ina Lagerwall
Inläst av: Ella Schartner 
Kommer som ljudbok den 5 juli.

Liv ska börja sjuan men har en stor klump i magen. Hur ska hon vara för att alla andra ska gilla henne? För att kompisarna Jessa och Bella ska vilja vara med henne, för att de ska förstå att hon inte alls är som Lisa, som har gummistövlar på sig i skolan och bara pratar om sina himla hästar? Långsamt börjar Liv hitta sin plats i tillvaron. När hon lär känna nya människor förstår hon att världen kan vara så mycket mer, att hon kan vara så mycket mer!

Förvandlad av Mårten Melin 
Inläst av: Viktor Åkerblom

En morgon vaknar Måns med hår i munnen och smutsiga fötter. Han förstår snart att han har gått i sömnen, men han fattar inte varför alla gör en så stor grej av det. Hans mamma vill till och med att han ska börja på internatskola! Måns förstår ingenting, och inte blir han klokare när han kommer till den nya skolan. Varför låser de in vissa elever på kvällarna och varför vill klasskompisen Felicia så gärna titta på hans tänder? 

Jag är Love av Mårten Melin
Inläst av: Viktor Åkerblom

Love Kristiansson är populär. Väldigt populär. Så populär att lärarna blir kära i honom och tjejerna i klassen klättrar upp på hans balkong på nätterna. Det är som om han har någon mystisk dragningskraft. Till slut bestämmer hans föräldrar att han ska byta skola för att komma bort från allting. Love förstår ganska snart att den nya skolan inte är för vanliga barn. Men det är nog bra, för Love är ingen vanlig kille, och hans pappa är definitivt ingen vanlig pappa ... Jag är Love är andra boken om Monsterskolan.

Pixis bok av Mårten Melin
Inläst av: Viktor Åkerblom

Pixi och hennes föräldrar har dött i en bilolycka. De hamnar i himlen där allt är fridfullt och vackert. Men plötsligt sugs hon bort från himlalivet. Hennes morbror Ola, som är läkare, har återupplivat henne. Hennes skadade ansikte har återställts och blivit väldigt vackert. Men det är inte allt som är annorlunda: Den nya Pixi är superstark, okänslig för kyla, och har långt till känslorna. Pixis bok är tredje boken om Monsterskolan.

Ficktjuvens vän av Bo R Holmberg
Inläst av Christian Fex
Kommer som ljudbok 29 juli.

I sommar släpps flera titlar av prisade författaren Bo R Holmberg, däribland Hittebarnet-trilogin: Ficktjuvens vän, Den blodröda manteln och En tyranns död. Oavbrutet spännande i historisk miljö!

Laura Trenter har länge varit en stor favorit bland barn. Hennes böcker har allt: spänning, realism och fantastiska händelser, händelser som alltid lojalt skildras ur barnens perspektiv. De är fulla av gåtor och spännande trådar, alltid så trovärdigt och realistiskt att det skulle kunnat vara på riktigt. Dessutom är de lätta att läsa. Nu ger vi ut flera av hennes spänningsböcker som ljud. 

Fotoalbumet av Laura Trenter
Inläst av: Laura Trenter

Det är någonting mycket märkligt med vinden. Gilbert har alltid vetat det. Ända sedan pappa dog har den både lockat och skrämt. Han känner på sig att om det är någonstans han kan få veta mer om sin pappa så är det där. En dag börjar konstiga saker att hända, en mystisk katt dyker upp på omöjliga ställen, en gammal gumma tycks kunna läsa hans tankar. Och plötsligt hittar han ett av pappas gamla fotoalbum! Men det är någonting med bilderna som inte stämmer, han kan bara inte komma på vad det är ...

Testamentet av Laura Trenter 
Inläst av: Laura Trenter

Gilbert och Linn åker med Greta till ett slott i Normandie. Slottet har tillhört Vincent, en man som Greta hade en romans med för längesen. Nu har Vincent dött och hon är inbjuden till hans begravning och till att bo en vecka i slottet. Eftersom hon får bjuda med sig två personer frågar hon Linn och Gilbert. Vincents testamente ska läsas upp när veckan har gått, en av alla gästerna på slottet kommer att ärva allt. Men vem och varför avslöjas inte förrän testamentet öppnas ...

Snögrottan av Laura Trenter
Inläst av: Laura Trenter

Äntligen har första snön kommit! Så fort skolklockan ringer ut rusar David och Andreas iväg för att leka i snön. Det har redan hunnit bli snövallar längs vägen, perfekta att bygga grottor i. Pojkarna gräver så djupt att de inte märker när plogen kommer, och plötsligt har det hänt som inte ska kunna hända: de har blivit insnöade!

Dagboken av Laura Trenter
Inläst av: Laura Trenter

Det är någonting mycket märkligt med Micke. Gilbert har alltid vetat det. Det är inte bara det att Mickes förra fru dog under mystiska omständigheter eller att han har en del märkliga jobb - som till exempel att segla lyxjakter till Västindien. Det är något annat också. Någonting som Gilbert inte riktigt kan sätta fingret på. Nu ska de fira jul med Linns familj på en båt på den gamla svenskön St Barth. Gilbert och Linn kommer en skum gåta på spåren och det verkar som om Micke är inblandad! Men hur? Har de mystiska meddelandena de hittade på den öde ön något med gåtan att göra? Och vem är egentligen Fredag? 

Puman av Laura Trenter
Inläst av: Laura Trenter

Puman är en ny slags berättelse av spänningens mästare. Det är ingen deckare den här gången utan det är mystiskt, märkligt och oförklarligt. Men, som vanligt, är det mycket spännande.
På nätterna händer något märkligt. En puma dyker plötsligt upp och hämnas, till exempel attackerar den skolans mobbargäng. Och vad har den med Sanna att göra? Och Sannas döda mamma, inte kan väl hon komma tillbaka?

Hjälp! Rånare! av Laura Trenter
Inläst av: Laura Trenter och Laura Pariani

På vägen hem från skolan går 9-åriga Sebbe och Johanna in på posten för att köpa frimärken. Just då smälls dörren upp och två män med luvor över huvudena och k-pistar i händerna rusar in. Rånarna viftar nervöst med k-pistarna och skriker åt alla att lägga sig ned.
Sebbe och Johanna klarar sig helskinnade genom rånet. Men efteråt kommer skräcken, de vet inte vilka rånarna är men rånarna vet ju vilka de är! Tänk om det är någon de känner? Och Johanna kände ju igen den ene rånarens gympadojor! Och vem är det som står nedanför Sebbes fönster och spanar på kvällarna? 

För 12-15 år:

Sommarplåga av Hanna Jedvik
Inläst av: Maja Rung

Skejtaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i. Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt, istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama. 

Så jävla kallt av Lova Lakso
Inläst av: Charlotta Jonsson

Lova Laksos rosade debut handlar om Karla som längtar bort. Till värmen, till ljuset, till något helt annat. Till någonstans där hunden Hemingway inte är sjuk och måste avlivas. Tillsammans med kompisen Kaja och nästan-pojkvännen Aziz ger hon sig av söderut genom Norrland. De ska helst till Medelhavet. Där väntar ett nytt liv för dem alla. De liftar, åker buss, sover i tält, går på galna fester hos okända människor och när pengarna är på väg att ta slut får de en briljant idé: De ska kapa en buss.

Unga vuxna:

Du, bara av Anna Ahlund
Inläst av: Arvid Sand

Det handlar om John som blir kär i Frank, killen som oturligt nog redan är tingad av Johns syster Caroline. En hjärteknipande historia om otämjbar kärlek, om syskonskap och om vänskap. Och en hel del sex. Stark debut om den otämjbara kärleken. Hyllad av en samstämmig kritikerkör.

Det handlar om dig av Sandra Beijer
Inläst av: Sandra Beijer

Efter ett möte på en fest under en sommarnatt är ingenting längre detsamma. Plötsligt handlar varje fredagsnatt, varenda mörkt dansgolv och varje stulen folköl om honom. Om de tre födelsemärkena över hans kind, om ryska meningar på en parkbänk och om exploderande sms som aldrig besvaras. Om han bara kunde titta lite till, höra av sig lite oftare, komma lite närmare. Om han bara kunde se, om så bara för ett enda ögonblick, att allt handlar om honom. Det handlar om dig är historien om den första, stora kärleken.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.