Fattigdom, vänskap och taskiga vuxna i nya Hjördis-boken

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2019-08-09

Jujja Wieslanders älskade böcker om Hjördis har hämtat inspiration från hennes egen barndom. Nu kommer ett tredje vardagsäventyr i serien, även denna är fint genomillustrerad av Lotta Geffenblad.

Det är verkligen svettigt i klassrummet. Det skrapar och suddar som vanligt. Där ute hör man hejarop och skrik när nån springer frivarv. Ingvar som sitter vid fönstret tittar ut hela tiden. Fröken går och drar för gardinerna. 

– Måste man göra farsdagskort, om man inte vill? säger Birgitta B plötsligt högt i klassen.
Fröken skjuter upp glasögonen och kisar på henne.
– Vill inte Birgitta göra sin pappa glad på söndag?
– Jag har ingen pappa, han är DÖD! säger Birgitta.
Hon hasar ner i stolen så fötterna når ända fram till nästa bänk.
Det går ett sus genom klassen. Alla slutar rita.
– Nu tycker jag inte att du ska krångla, Birgitta, säger fröken, men hon låter lite snällare än vanligt. Jag vet mycket väl att du har en pappa.
– Ja, men han kommer ju aldrig hem, säger Birgitta B argt.

Få personer skildrar barn så mitt i prick som Jujja Hjördis Wieslander, författaren till böckerna om Mamma Mu, Lillebror och Nalle, Dagspöket med flera. I böckerna om Hjördis beskrivs en uppväxt i ett arbetarområde utanför Stockholm och hon har hämtat stoff till berättelserna från sina barndomsår i Solnas Hagalund. Här skildras fattigdom, vänskap, lek och vardag, precis så rysligt, roligt och spännande som det kan vara.

– Det är en ny erfarenhet för mig, att som i böckerna om Hjördis, gestalta skeenden från min egen uppväxt. Oväntade personer och bortglömda händelser dök upp under skrivandet. För att inte tala om starka känslor, säger Jujja Wieslander.

I Hjördis i skolan är det dags att återvända till skollivet efter långa härliga sommardagar hos Farmor. Hjördis kämpar med att våga prata inför hela klassen, läsa högt och att hinna leka med både kompisarna på gården och klasskompisarna. Och hur är det egentligen med Birgitta B? Varför är syfröken så taskig mot henne?

– Det är alltid lika roligt att få Jujjas manus om Hjördis på skrivbordet, säger Lotta Geffenblad. Jag älskar att försöka hitta tidsandan och personerna. Det är alltid så fint beskrivet, har så lätt att känna mig ”där” i Hjördis värld.

Hjördis i skolan är den tredje boken om Hjördis, tidigare har Hjördis (2017) och Hjördis hos farmor (2018) utkommit.

Relaterat

Hjördis i skolan

Om boken

Idag är det upprop, för det är första dagen efter sommarlovet. Alla i klassen verkar vara här. Ylva träffade jag redan på skolgården. Hon är min bästa kompis. Hon är lite olik sig.

- Vad har du gjort med håret, har du klippt dig?
- Näe, vadå? säger hon och skrattar.

Hjördis har haft ett långt skönt sommarlov, men nu börjar skolan igen. Det är pirrigt, spännande och lite vemodigt. Hjördis minns sommardagarna hos Farmor, men snart tar tankarna på skollivet över. Hjördis kämpar med att våga prata inför hela klassen, läsa högt och att hinna leka med både kompisarna på gården och klasskompisarna. Och hur är det egentligen med Birgitta B? Varför är syfröken så taskig mot henne?

Få personer skildrar barn så mitt i prick som Jujja Hjördis Wieslander, författaren till böckerna om Mamma Mu, Lillebror och Nalle, Dagspöket med flera. Perfekt högläsning för 5-9-åringar, genomillustrerad av Lotta Geffenblad. Vardagsäventyr när de är som bäst!

Jujja Wieslander, Lotta Geffenblad

Hjördis i skolan

Relaterade artiklar

”Har man en vän ska man hälsa på den.”

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists radarpar Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Den nya bilderboken Mamma Mu blir ledsen är en varm berättelse om vänskap och försoning.