Illustratör: Lena Sjöberg

Lena Sjöbergs finstämda Nattvisa tonsätts av Lars Winnerbäck

I Lena Sjöbergs nya bok, Nattvisa, får vi följa med på en stämningsfull promenad i månskenet, bland hoande ugglor, nyfödda kattungar och glittriga lastbilar.

tisdag 15 september 2020

Natten, det är då det händer.

Mörkret vecklas långsamt ut.

Himlen sina stjärnor tänder.

Dagen sista ljus tar slut.

Lena Sjöberg är författare och illustratör. Hon har givit ut ett flertal titlar, främst för barn. Hon är flerfaldigt prisbelönad och har varit nominerad till Augustpriset två gånger för titlarna: Tänk om… och Cirkusloppor på luffen. Hennes senaste bok, Nattvisaär en finstämd berättelse på rim, om allt dramatiskt som faktiskt händer samtidigt som du ligger och sover lugnt.

– Boken Nattvisa började jag skriva ombord på en buss som i maklig takt slingrade sig genom finska Österbotten och söderut. Resan mellan Närpes och Åbo hamn tog fem timmar. Framme vid terminalen hade textens rytm satt sig i kroppen och jag fortsatte att skriva ombord på färjan och vidare på bussen mot Småland dagen därpå. När jag klev av vid hållplatsen i Blankaholm var texten klar, berättar Lena Sjöberg.

Bokens handling är just en slags slingrande resa, där man som läsare osynligt rör sig förbi stadens upplysta skyltfönster, väktaren och hennes hund på nattens första pass, glittrande långtradare och vägmaskiner som blinkar i mörkret. Fladdermössen vaknar och räven smyger på ängen.

Artisten Lars Winnerbäck har under hösten skapat en tonsättning av Nattvisa.

– Det är så roligt att Lars Winnerbäck ville ta sig an tonsättningen av Nattvisa. Hans vaggvisemelodi och sång rymmer ett slags finstämt vemod som jag tycker mycket om och som adderar flera extra dimensioner till texten, säger Lena.

Sagt om boken:
”Nattvisa är en vacker och poetisk bilderbok med rimmad, vaggande text, säkert lättsjungen om man vill det. [...] Helhetsbetyg 5” /BTJ

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår