Upptäck våra nya lärarhandledningar

Vill ni arbeta mer kring böckerna ni läser? Då kan lärarhandledningarna som vi tagit fram till flera av våra böcker fungera som ett stöd i klassrummet. Självklart är de gratis att ladda hem!

onsdag 17 februari 2021

Våra omtyckta lärarhandledningar finns för alla åldrar i grundskolan och är fulla med förslag på övningar, värdegrundsfrågor, läsförståelsefrågor och skrivuppgifter. De är framtagna i samråd med författare, pedagoger och lärare – och självklart laddar du ner dem gratis.
Här tipsar vi om flera aktuella lärarhandledningar, sorterade efter rekommenderad årskurs. Till serien "Handbok för superhjältar" finns även ett bildspel att ladda hem.

Lärarhandledning för åk 1-3

Handbok för superhjältar del 6: Utan hopp av Elias och Agnes Våhlund

Den här handledningen innehåller övningar som ska hjälpa dig att få dina elever att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar. ”Handbok för superhjältar” passar också utmärkt att ha som grund och utgångspunkt i värdegrundsarbete. Så här hittar du även konkreta övningar och diskussionsfrågor som har knyter an till elevernas vardag med utgångspunkt i det berättelsen tar upp: mobbing, utanförskap och kamratskap.  

Ladda hem lärarhandledningen här och bildspelet här.

Lärarhandledning för åk 3-6

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner

Nåt trasslig inuti  är en berättelse om barns oro för en svårt sjuk förälder, om den ibland svåra relationen med kompisar och om att hitta de vänner man kan dela sitt innersta med. Den här handledningen innehåller tips och övningar som kan hjälpa dina elever att utveckla sin läsförståelse och läslust. Alla uppgifter är kopplade till läroplanen (Lgr 11) och kursplanen i svenska för åk 4-6.

Ladda hem lärarhandledningen här.

Lärarhandledning för åk 3-8

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén 

Det här fördjupningsmaterialet är tänkt som undervisningsstöd i samband med läsningen av Mitt käraste gyllene barn. Här finns diskussionsunderlag samt tips på hur ni kan arbeta vidare med temat genom skrivövningar, faktafördjupningar, samt bok-, film- och besökstips. Detta lärarmaterial innefattar även en bilaga med foton, brev till och från Kaja, telegram och tidningsklipp.

Ladda hem lärarhandledningen här.

Lärarhandledning för åk 7-9

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen

Romanen Prinsen av Porte de la Chapelle är, med författaren Annelie Drewsens egna ord, en ”fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. Det finns inte en Salar i verkligheten, utan tusentals.” Berättelsen om Salar kan bli utgångspunkt för att tala om faktiska erfarenheter, platser och samhällsstrukturer men romanen är också en fiktiv berättelse där vi som läsare får förhålla oss till karaktärer, dramaturgi och berättartekniska grepp. Här finns teman som identitet, gemenskap och språk att undersöka, och möjlighet att resonera om olika sätt att skriva om och beskriva tankar och känslor.

Ladda hem lärarhandledningen här.

Lärarhandledning för åk 7-9 och gymnasiet

Queera tider av Edward Summanen

Boken Queera tider tar upp hbtqi-personers historia och nutid. Boken skildrar att hbtqi-personer ständigt har funnits. Den tar upp historisk utveckling på en allmän nivå och berättar samtidigt om personers identitet och kamp. Boken bör läsas utifrån perspektivet att frågorna berör alla i klassrummet, att det är en angelägen historieskrivning om mänskliga rättigheter. Samtalen bör också hållas på en generell nivå som inkluderar alla i klassrummet.

Ladda hem lärarhandledningen här.

Lärarhandledning för gymnasiet

Berättelsen om Sverige av Patrik Lundborg (nyligen utgiven i pocket)

Berättelsen om Sverige riktar sig till förstagångsväljare som går på gymnasiet. Du som är lärare och använder boken i undervisningen kan själv välja om ni läser hela boken eller om ni väljer vissa kapitel. Denna lärarhandledning fokuserar på bokens femte, sjunde och nionde kapitel. Handledningen är framtagen av Teskedsorden, med stöd av Moggliden AB.

Ladda hem lärarhandledningen här.


Fler lärarhandledningar – och några fina läsbingon – hittar du HÄR!  

Söker du bilder att färglägga eller pyssel som passar de yngre barnen kan du hitta det HÄR!

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår