Vårt miljö och hållbarhetsarbete Rabén & Sjögren bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete inom miljö, läsförståelse och yttrandefrihet.

Vår miljö- och hållbarhetsstrategi

Vårt miljö- och hållbarhetsarbete fokuserar på två områden: miljöpåverkan och yttrandefrihet. Det är två områden där vårt aktiva arbete kan ge stor effekt. Det är också ett arbete som ligger i linje med vårt affärsmål att vara det mest attraktiva förlagshuset genom att leda utvecklingen.

Ett bokförlag påverkar miljön eftersom vi trycker böcker och andra produkter på papper. Vi vill minska påverkan på hur vi som företag påverkar miljön.

Fundamentet för ett bokförlag är läsförståelse och yttrandefrihet. Att säkra och utveckla läsförståelse och yttrandefrihet är grundläggande för både demokratin och bokindustrin.

Våra riktlinjer

Miljöpåverkan. Vi ska ge ut och distribuera böcker och andra produkter på ett sätt som skapar minimal miljöpåverkan. Vi ska leda marknaden genom att tidigt implementera standarder och regler. Vi ska skapa en modern arbetsplats med minimal miljöpåverkan.

Läsförståelse. Vi ska öka läsförståelsen bland barn och unga. Vi ska  arbeta med lärare, bibliotekarier och andra som ser till att läsningen ökar i Sverige.

Yttrandefrihet. Vi ska publicera författare som är kritiserade och förtryckta i olika delar av världen. Vi ska stödja nationella och internationella nätverk som stärker yttrandefrihet. Vi ska vara ett öppet förlagshus genom att stödja och uppmuntra initiativ och organisationer som arbetar för yttrandefrihet.

Våra initiativ

  • Vi trycker alla våra böcker på FSC­-certifierat papper och alla våra non books (t ex pekböcker, boardbooks, dagböcker, anteckningsböcker, spel och pussel) är CE-certifierade, enligt europeiska regleringar.
  • Vi har en branschledande Code of Conduct för alla våra leverantörer i hela världen.
  • Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra för arbetsmiljö med sopsortering, återvinning och minskad energiförbrukning.
  • Vi har en kontorsbyggnad från 1882 som nu är certifierad som ”Green Building” vilket innebär att byggnaden är moderniserad för att uppfylla dagens högt ställda miljökrav vid nybyggnationer.
  • Vi publicerar författare och böcker för att sprida nya och utmanande berättelser och idéer. Vi har under senare tid t ex publicerat arbeten av den ryska aktivistgruppen Pussy Riot och dödshotade mexikanska författare men även äldre författare som Anne Frank och Victor Klemperer.
  • Vi stödjer PEN och är medlem av PEN International Publishers Circle. PEN är en organisation som arbetar för yttrandefrihet och är en viktig röst för att skydda det fria ordet och förföljda och trakasserade författare. Vi stödjer även flera andra organisationer som arbetar för yttrandefrihet.
  • Vi arbetar med att öka läsandet bland barn. Vi samarbetar med bland annat Rädda Barnen och McDonalds i olika projekt för att nå ut till eftersatta grupper.
  • Vi delar ut små och stora stipendier och priser till svenska författare, samt till internationella författare som arbetar mot extremism i olika former
  • Vi upplåter våra lokaler på Riddarholmen till organisationer som arbetar för yttrandefrihet och ger dem en plats och arena i vårt förlagshus.

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.