En läsande klass

En läsande klass har startats på initiativ av Martin Widmark, barnboksförfattare och mellanstadielärare. Som författare har han gjort mer än tusen klassrumsbesök och slagits av skillnaden mellan klasser där man jobbar aktivt med läsförståelse och klasser där man inte gör det.

 

En läsande klass är en kraftfull satsning som ska att lyfta fram det stora samhällsproblem som bristande läsförståelse innebär och till april 2014 ta fram verktyg som ska underlätta för lärare att jobba med – av forskningen förespråkade – lässtrategier, i sin undervisning.

 

Projektgruppen består, förutom Martin Widmark och projektledare Jenny Helldahl, av representanter från Nypon förlag, Liber förlag, Barnens bokklubb och Rabén & Sjögren.

 

LÄS MER OM PROJEKTET >>

 

Fler länkar:

 

"Läsokunnighet ett hot mot demokratin" >> SR P6  

 

"Ta läsande barn på allvar" >> Lärarnas Nyheter

 

Nu släpps boken som vill vända skolans resultat >> Skolvärlden

 

Jag skäms över hur vi har svikit barnen i skolan >> Martin Widmark i DN

 

Nytt projekt ska lyfta svenska skolbarns läsande >> Martin Widmark och Malin Gonzalez gästar morgonsoffan i TV4 Nyheter

 


"Det är ett stort arbete som ligger framför oss och vi måste som pedagoger brinna för läsningen, inte för att någon annan säger det, utan för att vi själva är övertygade om att det är viktigt.


Varje gång jag kommit in i ett främmande klassrum under mina närmare tusen författarbesök på skolor runt om i landet, och mött en läsande klass, har jag slagits av samma önskan: Här skulle jag vilja att mina egna barn gick – och varför kan inte alla få ha det så här bra?


Nu är mina egna barn för stora tyvärr, men varje år börjar ca 100 000 barn i skolan och tänk om vi tillsammans kan ge dem en riktigt god läsförmåga!"
(ur Martin Widmarks förord till boken En läsande klass