Rabén & Sjögrenbloggen

 1. Palak paneer enligt Linnea ”Killmaterskan” Wikblad

  2017-05-12 14:55

  ”Alla gillar korvstroganoff, am I right? Svårt att värja sig mot snaskigt rosa gräddsås med lök och körv, alltihopa ihopmosat med ris. Det här receptet har en aura liknande korvstroganoff, samma snarrighet fast mer sofistikerat.

  Det kan anses hädiskt att kalla det här receptet för palak paneer men det är ändå så många gemensamma nämnare att jag känner mig fräck och vild och redo att ta risken!”
  Linnea Wikblad


  Foto: Sima Korenivski

  Recept 4 personer
  2 stora gula lökar, hackade
  smör
  1 stor tumme ingefära, finriven
  2 vitlöksklyftor, fint hackade
  ca 1 msk garam masala
  ca 2 tsk gurkmeja
  några stänk chiliflakes
  en rejäl klutt tomatpuré
  400 g färsk spenat
  2 normalstora tomater, grovt hackade
  2–3 dl grädde
  2 halloumiostar (à 200 g), tärnade
  2 limefrukter
  1 kruka koriander, hackad
  salt och peppar

  Till servering
  ris och/eller bröd

  Instruktioner
  Fräs löken i smör i en gryta tills den blivit blank och slappnat av. Tillsätt ingefära och vitlök och sedan i med garam masala, gurkmeja och chiliflakes.
  Tryck ut en bra klutt tomatpuré och fräs runt en stund, typ under kanske en låt? I med spenat och tomater. Stek tills spenaten krympt till den provocerande pyttelilla mängd den alltid gör.
  Nu gräddtajm, i med 2–3 dl. Beroende på den typ av grädde du använder är den olika tjock. Vissa laktosfria sorter är ganska tjocka i konsistensen medan matlagningsgrädde och vanlig vispgrädde kan vara ganska tunn.
  Koka ihop en stund och när du är nöjd med såsens konsistens ska du i med osten. Låt såsen bubbla på låg värme tills osten är helt mjuk. Smaka av med salt, peppar, rejält med limesaft och koriander. Servera med ris och/eller bröd.
  Man kan naturligtvis använda kokosmjölk istället för grädde, jag råkar bara tycka att just kokosmjölk är fullständigt oätligt.

  ----------

  Linnea Wikblad är journalist och programledare i Sveriges Radio P3. Utöver det publicerar hon regelbundet bild och text om mer eller mindre lyckad matlagning på Instagramkontot Killmaterskan.

  Nu kommer boken Killmaterskan: en kokbok för dig som har ett kök som samlar många av recepten!

 2. Fem frågor till Charlotta Lannebo

  2017-05-12 13:15

  Charlotta Lannebo debuterade som författare 2009 med Lilla E ger sig ut på resa, en drömsk saga som genast möttes av entusiastiska läsare och kritiker. Sedan dess har hon skrivit ett flertal böcker för yngre barn. Jag vill vara jordens medelpunkt är hennes första ungdomsbok. Vi fick en pratstund med Charlotta.


  Fotograf: Göran Segeholm

  I din debutbok ger sig Lilla E in till stan alldeles ensam och möter äventyret i julnatten. Resor, äventyr och lite galna karaktärer förekommer i alla dina böcker, så även i Jag vill vara jordens medelpunkt. Vad är det med dig och resor?

  – Jag önskar att jag kunde svara att jag älskar att resa själv och att jag rest jorden runt flera gånger, men så spännande är det tyvärr inte. Jag gillar absolut att resa för att varje resa, oavsett liten eller stor, är ett äventyr. Men ännu mer handlar det här med resandet för mig om drömmen om den fria själen! Jag är hopplöst romantiskt när det gäller tanken på det fria obekymrade luffarlivet, den evigt resande vagabonden eller sjömannen som ständigt är i rörelse. Det smittar av sig på huvudpersonerna i mina berättelser, för de är nog alla i någon mån fria själar. Till min natur är jag visserligen både rastlös och äventyrslysten men också väldigt bekväm, ganska försiktig och mycket hemkär så sådär värst många våghalsiga äventyr har jag inte varit med om. Men jag har bott i New York en period, jag har plockat mangofrukter i Karibien och jag har gått i skolan på Nya Zeeland!

  Vad var upprinnelsen till Jag vill vara jordens medelpunkt?

  – 1991 var jag utbytesstudent på Nya Zeeland och hade mycket tid att skriva dagbok på. Det var en på samma gång bedövande enformig som omvälvande tid i mitt liv. Jag har hela tiden tänkt att jag skulle skriva om den upplevelsen på ett sätt så att det skulle kunna bli en spännande roman. Men en dagbok är ingen roman så även om jag till viss del har använt mig av mina egna erfarenheter till grund för boken om Lova, har jag fått fixa och trixa en hel del för att få till en bra berättelse. Det jag har fått jobba mest med är frågan: "Men varför gör Lova såhär?", särskilt från en av mina kompislektörer som också råkar vara domare ... 

  Alla som någon gång varit utbytesstudent kommer garanterat känna igen sig i din bok. Hur gick du till väga för att skildra Nya Zeeland på ett så trovärdigt sätt?

  – De yttre omständigheterna i Jag vill vara jordens medelpunkt stämmer väl överens med mina egna erfarenheter som utbytesstudent. Jag var också 16 år när jag åkte över halva jorden för att bo hos en ensamstående mamma med tre barn och 220 kor i en sliten gul barack långt ute på landsbygden. Eller korna gick förstås i hagen utanför! Så det var inte så svårt att skriva om just det. Jag läste också min dagbok många gånger, där jag beskriver allting som om jag är reporter på plats. Det hände mycket i världen i början av 1991, Sovjet föll samman och Kuwaitkriget höll på, och jag var väldigt intresserad av den yttre världen, följde nyheterna och skrev ner i dagboken. Så den innehåller mycket användbart. Sen minns jag ju själv tydligt kulturkrocken, skillnaden i standard och kanske mest den i mitt tycke litet underliga familj som jag hamnade hos, och som jag har låtit Lova överta i boken.

  Hur var det att skriva för en äldre målgrupp?

  – Fantastiskt roligt! Vissa scener skrev jag på café och kunde inte låta bli att skratta högt för att olika minnen från min egen tonår blev så tydliga. Särskilt gällde det när Debbie, den amerikanska utbytesstudenten, ska berätta om sig själv: "Jag har ridit sen jag var två år. Jag har fem egna hästar. Jag har legat med fyra killar. Min pojkvän hemma är 25 år."
  Hon är liksom urtypen för störig, jobbig och dessutom snygg brud så den repliken minns jag att jag fotade och skickade till min chattgrupp för omedelbar respons. Sen har jag hela tiden haft ett stråk av ömhet när jag skrivit om Lova och hennes kompisar – de är ju inte vuxna. De är varken barn eller vuxna, det kanske kan vara bra att ha i åtanke ibland. Livet är inte så lätt att leva.

  Vad ligger i framtiden, skriver du på något nytt?

  – Nästa bok som kommer heter Olle och Bolle är bröder – den kommer i höst. Det är en bilderbok (Ellen Ekman illustrerar!) som handlar om en storebror som inte riktigt får blomma ut som stor för hans lillebror vill vara med på allt mest hela tiden. De bor på Kungsholmen precis vid kyrkan och har en mamma som vill väldigt mycket men som ofta kommer så nära vansinnet, dåndimpen och nervsammanbrottet att hon får gå ut på balkongen och djupandas och räkna bilar medan brorsorna brottas över någon legobit. Den enda resa de lyckas med är att ta bilen runt kvarteret så att alla får frid! Sen har jag en idé till en ny ungdomsbok och det är alltid en bra början.

 3. En ny självbiografisk våg i serielitteraturen

  2017-05-05 12:36
  Kategorier:

  Två år har gått sedan vi gav ut de första titlarna i vår seriesatsning på Rabén & Sjögren. Oavsett om man har knäckt läskoden eller har en lång uppförsbacke till att läsa böcker, så erbjuder serier en fantastisk värld av roliga och spännande historier. Sammanlagt finns nu ett tjugotal serieböcker utgivna för barn från 6 år till unga vuxna!

  Josefin Svenske som är förläggare på Rabén & Sjögren ser en ny självbiografisk våg i serielitteraturen där nya röster gör sina berättelser och upplevelser hörda. Hon berättar vidare att många internationella stora serieromaner kommer ut i Sverige och bidrar till serieutgivningen här. De svenska serierna går också mer och mer på export och det finns ett stort intresse utomlands för vad vi i Sverige gör nu. ”Mer av allt” helt enkelt om vi ska sammanfatta det i en trendspaning.

  Några av de senast utgivna serieböckerna på Rabén och Sjögren är Stackars pappa, Superdövis och Tre feministiska sagor – två självbiografier och en sagobok.

  Sissel Gustafssons debutseriebok handlar om att växa upp med en missbrukande förälder. Det blir ett starkt och kärleksfullt porträtt i Stackars pappa.

  Cece Bells prisbelönta serieroman Superdövis handlar om Cece som blir döv som barn och försöker passa in i mellanstadiet med en stor hörapparat på magen. En stark och varm historia om att gå i skolan och inte vilja sticka ut mer än andra, och om att hitta en riktig kompis.

  I Tre feministiska sagor berättar Lilian Bäckman tre välkända sagor med en feministisk twist: Bockarna Bruse blir Brudarna Brrr, Törnrosa blir Rosa rosen och sagan om Guldlock och de tre björnarna blir sagan om prins Curl-Lock. Oemotståndligt roligt för både födda och ofödda feminister!

  Fler serieböcker hittar du här >>

 4. Sex frågor till Johan Unenge

  2017-04-27 11:00

  Johan Unenge debuterade redan som 25-åring med tecknade serien "Agent Annorlunda" tillsammans med Måns Gahrton. Tillsammans har de arbetat med en mängd projekt, bl.a. Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Hotell Gyllene knorren, men Johan har också skrivit ett stort antal egna böcker. Han sitter på stol nr 9 i Barnboksakademin och utnämndes 2011 till Sveriges första läsambassadör.

  En annan Albin är den första skönlitteratära boken Johan Unenge skriver för Rabén & Sjögren. Vi fick en pratstund med honom.


  Fotograf: Stefan Tell

  Hur fick du idén till En annan Albin?

  – Jag är mycket ute på författarbesök i skolor runt om i Sverige och påminns om hur svårt det är för vissa att höras och för andra att hålla tyst. Alla elever har olika status både hos varandra och hos lärarna. Min idé går ut på att undersöka vad som händer när man bryter det och vad som krävs för att det ska hända. Trolleri eller räcker det med vilja? Jag har burit på den här idén ett långt tag och plötsligt föll bitarna på plats.

  Berätta lite om Albin, vem är han?

  – Albin är en snäll lite tillbakadragen kille i mellanstadiet som vant sig vid att inte bli tillfrågad eller medbjuden. Plötsligt händer något som får honom att segla upp på toppen. Och det är inte så lätt att handskas med när man är ovan. Det blir lätt lite för mycket. Och precis det händer.

  Vilka funderingar tror du att boken kommer väcka hos läsarna?

  – Boken handlar på sätt och vis om självförtroende. Något som är en bristvara hos många i mellanstadiet. I bästa fall får läsaren en liten klapp på axeln och samtidigt en kärleksfull spark i baken.

  Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

  – Jag tycker om att krångla till saker som ser enkla ut. Att göra en snäll person till elak och tvärtom. Det är kul att vända upp och ner på saker och irritera läsaren lite.

  Vilken är den vanligaste frågan du får från elever när du är ute på skolbesök?

  – Varför blev du författare? (och svaret är att jag inte kunde låta bli till slut).

  Vad ligger i framtiden, skriver du på något nytt?

  – Jag håller på med en långfilm tillsammans med min kompanjon sen många år, Måns Gahrton. Vi jobbar vidare med både Eva & Adam och Gyllene knorren. För egen del jobbar jag både med en tecknad serie och en scifi-roman för unga.

  ----------

 5. Fem frågor till Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt

  2017-04-06 10:12

  "Mitt i Paris, inte långt från floden Seine, ligger en lång och bred gata, avenue des Temps Perdus. Gatan kantas av grönprickiga träd som växer i varsin liten sandcirkel där franska hundar lägger en och annan crotte. Mitt på avenue des Temps Perdus ligger ett vackert gammalt hus, och högst upp i det huset bor Mademoiselle Oiseau."

  Så börjar Boken om Mademoiselle Oiseau som utkom 2014. Boken möttes av entusiastiska recensenter och läsare och följdes året därpå av Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka. Nu har även den tredje delen, Mademoiselle Oiseau och landet Argentine, släppts. Vi har pratat med duon bakom böckerna, Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt.


  Fotograf: Olivier Jacquet

  Hur föddes egentligen den excentriska huvudpersonen, Mademoiselle Oiseau?

  LB: Jag hittade på henne för flera år sedan, men det var först 2010 då jag fick tillfälle att konkretisera henne genom Rörstrands porslinsserie. När jag blev intervjuad frågade journalister gång på gång om vem Mademoiselle Oiseau egentligen var. Jag förstod ganska snart att jag hade skapat en lockande liten person. Alla ville veta mer och till slut kom frågan: – Men kommer det en bok om henne? Varför inte, tänkte jag och frågade Andrea om hon ville skriva den. Det var viktigt att det var någon med ett poetiskt språk och som var lika förbehållslöst förälskad i Paris som jag.

  Kan ni berätta lite om handlingen i den nya boken?

  ABN: Boken heter ju Mademoiselle Oiseau och landet Argentine och Argentine är det absolut vackraste ord jag vet på franska. Det betyder såklart Argentina, men också silvrig, kristallklar, glänsande ... Det finns också en ganska anonym metro-station, uppkallad efter landet, mellan sextonde och sjuttonde arrondissemanget i Paris.

  Jag ville skriva om ett hemland som var som ett slags sagoland, en livsplats för några av karaktärerna i boken. Och om hur viktiga och starka känsloband till barndomens platser och minnen kan vara. I boken finns egentligen tre olika Argentine – alla tre är oersättliga platser för karaktärerna. Helig mark.

  Ni har fått beröm för att text och illustration gifter sig så perfekt, hur har ni gått tillväga?

  LB: När vi jobbar hoppar vi in i samma kreativa sagobubbla. Vi skapar den tillsammans, går i gång på samma saker, bygger upp den "petit à petit", gillar samma estetik, samma konstnärliga referenser, samma textreferenser ... Det bara är så att vi i 99 fall av 100 tycker likadant. Vi har absolut förtroende för varandra och ger varandra också total frihet.

  Era böcker har kallats för allåldersböcker. Vad har ni för tankar kring er målgrupp?

  ABN: Vår målgrupp är alla människor som tycker om att drömma sig bort med en bok. Vi har fått läsarbrev och mejl från 5-åriga flickor och pojkar och lika många från mor-och farföräldrar som köper böckerna lika mycket till sig själva som till barnbarnen. Vi tror att människor behöver sagor och inspirerande karaktärer oavsett hur gamla dom är eller var dom bor. Sen är ju Paris en viktig del av våra böcker. Paris är ju universellt, så då får vår målgrupp också vara universell.

  Vad ligger i framtiden, kommer det fler böcker om Mademoiselle Oiseau?

  LB: Det gör det! Vi har redan börjat prata lite försiktigt om en fjärde ... Men sen vill vi också ta lite tid att arbeta mer med vår POKALUR-värld. Mademoiselle Oiseau är väldigt speciell för oss båda. Jag har svårt att se att hon skulle släppa taget om varken Andrea eller mig.

  ------------

  PS: Vid sidan av böckerna om Mademoiselle Oiseau finns nu även: Mademoiselle Oiseau Målarbok, Mademoiselle Oiseau, Bonjour! samt Mademoiselle Oiseau, Mina vänner.

 6. Boktips på Internationella kvinnodagen

  2017-03-08 08:30

  8 mars = Internationella kvinnodagen! Här tipsar vi om böcker för små och stora där tjejerna tar plats.

  Ur Lilian Bäckmans bok Tre feministiska sagor


  Läsålder 3-6:


  Boken om Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren (ill. Ilon Wikland)

  När Lotta nyss hade fyllt fem år bestämde hon sig en dag för att flytta hemifrån. När mamma kommer in i barnkammaren är där tomt, där ligger bara en lapp som Lotta har skrivit. På den står det: JA HA FLÖTAT TITA I PAPERSKORJEN.

   

  Madicken av Astrid Lindgren (ill. Ilon Wikland)

  Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta.

   

  Snart blir det roligt! av Emma Adbåge

  Träffsäkert och med en stor portion humor berättas om förberedelser, förväntningar och kalasrus. Och inte minst den totala besvikelsen när det inte blir precis som man tänkt sig. Uppföljare till Augustnominerade Nu är det sent!

  PS. Missa inte heller Emma Adbåges klockrena böcker om Leni: Leni är ett sockerhjärta, Leni blir en bebis och Lenis Olle.

   

  Den fantastiska rufsitufsen av Beatrice Alemagna

  Edith är fem år och vill hitta den optimala födelsedagspresenten till sin mamma. En tufs? En rufsjacka? Nej, en liten rufsitufs! Men det tar tid att hitta en sån ... Edith är en fransk korsning av Lotta på Bråkmakargatan och Eloise – en liten tjej att beundra för hennes mod och påhittighet!

  Läsålder 6-9:


  Boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren (ill. Ingrid Vang Nyman)

  Pippi läses som en feministisk ikon, en anti-auktoritär frihetshjälte, en aktivist för barns rättigheter, en pacifist, en kämpe för de svaga och utsatta, en lekfull livsnjutare i ett teknifierat samhälle och mycket, mycket mer.

  Astrid Lindgren själv, som aldrig var särskilt intresserad av att tolka sina egna böcker, sa i en text till professorn och vännen Olle Holmberg: "Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren, utöver att roa mina späda läsare så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det allra svåraste. Överallt missbrukas makt." 

   


  Ronja Rövardotter - Åskvädersbarn av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

  Ronja Rövardotter, Astrid Lindgrens sista stora verk, kom ut 1981. Boken har översatts till 41 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar världen över, och filmatiserades i mitten av 80-talet av Tage Danielsson. Nu har den kommit i en helt ny tappning, signerad Goro Miyazaki på legendariska Studio Ghibli i Japan.
  PS. Missa inte heller Ronja Rövardotter - Vildvittrorna

   

  Nina och snöleoparden av Emi Gunér (ill. Loka Kanarp)

  Nina är fem och ett halvt år och har en bästa kompis som heter Nour. Nina har långt, rakt, mörkt hår, starka armar och hennes bästa färg är röd. Om Nina själv fick välja skulle hon mycket hellre vara världens farligaste snöleopard än en flicka på fem och ett halvt. För snöleoparder har tänder vassa som knivar och de ser och hör bättre än någon människa på jorden.
  PS. Missa inte den andra boken om Nina, Nina börjar skolan!

   

  Sigrid & Affe räddar djuren av Moa Eriksson Sandberg (ill. Eva Björkstrand)

  Sigrid är nio år och bor i den lilla byn Grönbetet. Hon tycker att djur och hemliga klubbar är det bästa som finns. Det tycker hennes bästis Affe också. Därför bildar de den hemliga klubben DAR, Djurens Arbetsrätt.
  PS. Missa inte uppföljaren, Sigrid och Affe öppnar restaurang.

   

  Handboken av Elias Våhlund och Agnes Våhlund

  Förhandstips – boken släpps i maj! En dag när Lisa i vanlig ordning blir jagad av killgänget, rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet Handbok för superhjältar – en bok som kommer att förändra Lisas liv! 

   

  Modiga Millan av Milena Bergquist (ill. Annika Huett)

  Millan har väntat i hela sitt liv på att få börja i skolan. Nu är det äntligen dags. Lite läbbigt känns det, men mest roligt. Med sitt röda hår och sitt humör sticker hon ut redan från början. Och hon är inte rädd för att ingripa när något är fel.

  Läsålder 9-12:

  Till häxornas försvar av Peter Arrhenius

  I andra boken om Fanny Falk har organisationen VAO, vän av ordning, ett nytt uppdrag åt henne, men Stickan är inte säker på att hon kommer att klara av det, kanske är det för farligt. Hon måste resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676.
  PS. Läs även första delen om Fanny Falk, I kungens spår.

   

  Ängeln utan vingar av Maud Mangold (ill. Alexander Jansson)

  Teas bästa vän Gabriel är försvunnen. Veckorna går och han kommer inte tillbaka. I stället dyker en underlig flicka upp. Hon erbjuder sig att hjälpa Tea att hitta sin vän. Men för att göra det måste Tea följa med flickan, djupt in i skogen.
  PS. Läs också den andra delen i serien, Dimmornas dal.

   

  Siri och vikingarna av Patric Nyström (ill. Per Demervall)

  Vikingen Torkel ska resa till Miklagård med en hemlig låda som ska överlämnas till självaste kejsaren. Men hans dotter Siri har lyckats smyga ombord på båten, och när hon blir upptäckt är det för sent att vända om. Samtidigt har Ivar, den elake hövdingen från grannbyn, fått nys om den mystiska lådan, och gör allt för att få tag på den ... En modern äventyrsserie!

   

  Roller girl av Victoria Jamieson

  En dag drar Astrids mamma med henne och kompisen Nicole på nåt annat än de vanliga tråkiga poesiuppläsningarna, de ser sin första Rollerderbymatch. Ljusen slocknar i hallen, samtidigt tänds gnistan i Astrid, från och med nu blir inget sig likt. "Jag skall bli en Roller girl!"

   

  Flickornas historia: Världen av Kristina Lindström (ill. Lina Bodén)

  Historia handlar vanligtvis om krig och kungar, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Här möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker. Några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. En kort faktatext avslutar varje kapitel.

  Unga vuxna:


  Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

  Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt – förutom att en uråldrig ondska jagar dem. Utan varandra kommer de inte att överleva. Cirkeln är första delen i den rosade och älskade Engelsforstrilogin, och följs av Eld och Nyckeln!

   

  Tre feministiska sagor av Lilian Bäckman

  Tre feministiska sagor (om Brudarna Brrr, Rosa rosen och Curl-Lock) är en bok för både födda och ofödda feminister, full av humor, kamplust och en och annan groda.

   


  M varken varken mer eller mindre av Petra Backström

  19-åriga Maj har trasslat in sig i fyra kärlekshistorier – samtidigt. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment som ska reda ut allt. En smart, rolig och drastisk debut, med en huvudperson som är omöjlig att värja sig för och ett språk som slår knockout.

   

  Röd som blod av Salla Simukka 

  Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling.
  PS. Fortsätt följa Lumikki Andersson, Finlands svar på Lisbeth Salander, i de fristående delarna, Vit som snö och Svart som ebenholts.