Rabén & Sjögrenbloggen

 1. Katten Nils firar 10 år!

  2017-08-15 09:00
  Kategorier:

  I år är det 10 år sedan en gul, inte så smart katt dök upp i KP. Sedan dess har serien blivit en av de stora läsarfavoriterna i tidningen och nu finns även tre serieböcker utgivna om Katten Nils och hans vänner. Vi bad Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson berätta om hur katten föddes.

  – Johanna gjorde den första Katten Nils serien "Katten Nils åker till månen" när hon gick på Serieskolan i Malmö. Det var hennes tävlingsbidrag till I Seriernas Värld 2003. Joakim var en av jurydeltagarna och hade Nils som favorit. Serien gick till final men vann inte.

  Efter tävlingen hamnade Katten Nils i botten på en flyttkartong, och Johanna började jobba på Posten. Efter några år tröttnade hon på det och hamnade på Seriestudion i Malmö, en ateljé för serieskapare. Och där satt Joakim! Han tyckte att hon skulle rota fram katten ur gömmorna igen, och tillsammans började de göra serie-strippar med Nils och hans vänner. De gjorde ett lass serier som de skickade till Kamratposten, som nappade direkt.

  Ola Lindholm, som var chefredaktör på den tiden, ringde upp och kallade oss för genier! Det visste ju förstås redan, men det är alltid kul att höra någon annan säga det. :-) Och på den vägen är det!

  Vilken karaktär är era personliga favoriter?

  Joakim: – Jag gillar Kattis, hon är smart och cool, och kan vara lite odräglig mot Nils och Morris, fast med glimten i ögat. Och så peppar hon ju Nils att våga visa sin kärlek för Lisa.

  Johanna: – Jag väljer Katten Nils såklart! Det var han som kröp ut ur pennan först. Innerst inne är jag nog lite som han ...  Katten Nils tar sig ton(fisk), 2017
  Katten Nils: Söndagsdisk, 2016
  Katten Nils: Bästa barnvakten, 2016

 2. Minnesord om Ulf Stark

  2017-07-06 14:27


  Foto: Leif Hansen

  Ulf Stark skrev enkelt och poetiskt, ofta om livsfrågorna. Han skapade sina världar av sorg och glädje, kärlek och längtan. Och han gjorde det alltid med humor och med ett absolut gehör för tonläget. Förmågan att beröra läsarna gjorde att han fick publikens öra och att höra hans berättelser högläsas är en upplevelse.

  Ulf var en av våra stora sagoberättare. Likt en H C Andersen av vår tid formade han sina historier till svindlande äventyr. Göran och draken (2001/2012) är ett exempel. Det är en makalös riddarsaga, som bjuder på Ulfs version av Göran­legenden och ett alldeles oväntat slut. Anna Höglund har gjort bokens underbara illustrationer. Det är också hon som tecknat de skimrande bilderna i Amos och Soma, sagan om den stora kärleken (2009). Berättelsen om de två aporna Amos och Soma utspelar sig i skuggan av ginkoträd och bambudungar i en japansk sagovärld.

  Ulf Stark skrev också tre geniala böcker om de två vännerna Kanel och Kanin: Kanel och Kanin -­ Dikter om kroppen (2006), Kanel och Kanin letar efter sommaren (2008) och Kanel och Kanin och alla känslorna (2012). Och han skapade dialogen mellan dem i form av skenbart enkla småbarnsverser, mästerligt illustrerade av Charlotte Ramel.

  När ett nytt barnboksformat initierades 2011 – adventboken - tillfrågades Ulf Stark om han ville skriva första boken i serien. Idé, manus och gestaltning var upp till honom och Ulf kom tillbaka med en alldeles underbar "julklapp till förlaget": Jul i Stora Skogen (2012). Illustratören Eva Eriksson skapade de mycket vackra och roliga illustrationerna.

  Ulf Stark och Eva Eriksson gjorde ännu en bok om Tomten Vrese och djuren: Sommar i Stora Skogen (2015). En härligt grönskande berättelse som både handlar om obevekliga naturlagar, stora under som sker och om den urgamla trollkraft som förvandlar drömmar till verklighet och verklighet till drömmar under midsommarnatten.

  En tråd av silver rör sig genom tid och rum och binder samman Ulf Starks barnboksvärldar. Den flyter och svävar med vindilar och virvlar. Särskilda händelser inträffar när uppvindar flyger och lyfter. En sidensjalsdrake stiger mot himlen, en änglasyster ger sig av, en röd liten tomteluva virvlar in i en stor skog. Tiden kan ta slut när som helst. Det är det han får oss att fatta genom att visa det vackra.

  Ulf Stark gjorde sorti med vind och åska, sol och regn en blåsig dag i juni.
  Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

  Birgitta Westin
  Ulf Starks förläggare och redaktör i 30 år varav 15 på Rabén & Sjögren

 3. Stockholm i vårt hjärta

  2017-06-29 09:30
  Kategorier:

  I år står Stockholm i fokus. Det är nämligen hundra år sedan Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström föddes. Det uppmärksammas runtom i staden med en mängd olika evenemang under 2017. Vi passar på att tipsa om några böcker för unga läsare som utspelar sig i Stockholm med omnejd.


  Ur Älvsommar. Text Mårten Sandén, illustration Lina Bodén.

  Läsålder 3-6

  Älvsommar
  är en stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén. En bok med stora känslor och oemotståndliga cliffhangers som kommer att älskas av både stora och små läsare. Och få den mest inbitne tvivlare att tro på älvor ...
  För alla som älskade 2015 års adventsbok, Skorstensjul, blir det ett kärt återseende med skorstensbarnen!

  Med 2016 års adventsbok En förtrollad jul lyckades Siri Spont skapa en aktuell och spännande berättelse som utspelar sig i julskimrande förortsmiljö och i djupaste skogar. Glimrande illustrerat av Alexander Jansson.

  Läsålder 6-9

  Med sina populära böcker om Jack har Martin Olczak och Anna Sandler skapat en äventyrsserie med perfekta läsa själv-böcker för 6-9-åringar. Handlingen utspelar sig i Stockholm och det är högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Det finns tre serier om Jack: Jakten på Jack (Trolldom i Gamla Stan, Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan, Häxor i tunnelbanan), Spådomen om Jack (Drakar i Globen, Bergtroll på slottet, Sjöodjur i Slussen, Demoner i Stadshuset) och Jacks förbannelse (Vampyrer på Sergels torg, Jättar vid Kaknästornet, Näcken i Riddarfjärden och Odjur på Gröna Lund som släpps i september).

  Uppe på taket på ett alldeles vanligt hus vid en alldeles vanlig gata i Stockholm bor en herre som heter Karlsson. Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år, och han bor i en liten, liten stuga som ligger gömd bakom den stora skorstenen. Karlsson på taket är god vän med Lillebror, som bor fyra trappor upp. En vacker dag kom Karlsson inflygande genom fönstret till Lillebror.
  "Karlsson på taket flaxar ju omkring i Vasastan i Stockholm. Den miljön känner jag också bra till efter att ha bott där i sextio år", har Astrid Lindgren sagt om sin figur.

  Lillebror och Karlsson på taket ingår i Astrid Lindgrens samlingsbibliotek, vackra volymer som intar sin självklara plats i vår svenska litteraturskatt.

  Kalle Skavank och Dilsa är Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver och ett oslagbart team när det gäller att lösa svåra fall. Petrus Dahlin har skapat perfekta pusseldeckare för nybörjarläsare och andra som gillar spänning, rikligt illustrerade av Sofia Falkenhem. Böckerna i Kalle Skavank-serien är: Stöld på Tistelvägen, Motorsågar i Björkhagen, Gravstenen i Enskededalen, Branden vid Söderbysjön, Snokar i Orminge, Hunden på Lugna gatan, Tavlan i Tallkrogen, Änglar på Skogskyrkogården, Skandalen vid Skanstull, Ugglor i Bagarmossen, Åska på Solsidan, Klotter i Kärrtorp, Trassel på Trohetsvägen och Lik på Stadavik.

  Lilla E har fått en väska i julklapp av sin mormor. Så hon packar den och ger sig ut på en resa in till stan - alldeles själv - mitt i Stockholmsnatten. Det är början på ett äventyr som utspelar sig precis på gränsen mellan dröm och verklighet. Charlotta Lannebos berättelse Lilla E ger sig ut på resa liknar ingen annan!
  PS. I augusti släpps Olle och Bolle är bröder, illustrerad av Ellen Ekman (Lilla Berlin, Veckan före barnbidraget), som utspelar sig i Stockholm.

  Julen står för dörren i Vasastan. En morgon, precis efter avslutad julstädning, upptäcker fru Eriksson att någon har gått in med leriga skor. Lite senare hittar hon en stor lortig hatt i köket. Och snart görs ytterligare en ryslig upptäckt -juvelerare Erikssons nyckelknippa saknas. Juveleraren bestämmer sig för att söka upp en skarpsinnig och djärv privatdetektiv. Ture Sventon är naturligtvis det självklara valet. Ture Sventon i Stockholm är en av Åke Holmbergs många böcker om detektiven som har problem med att uttala bokstaven S eftersom han läspar.

  Att Solgatan 1 är det bästa stället i hela världen, det hör man nästan på namnet. Där bor Hjördis med sin syster, sina föräldrar, katterna Mick och Prick och sin farmor ibland. I tolv kapitel skildras vänskap, lek och vardag, precis så rysligt, roligt och spännande som det kan vara. Jujja Wieslanders bok Hjördis med bilder av Lotta Geffenblad (släpps i augusti) skildrar Solna där Jujja själv är uppväxt.

  Läsålder 9-12

  När Annikas lillebror föds för tidigt blir sommaren ställd på ända. Istället för att åka till torpet i Småland blir de kvar i stan och Annika drar runt i Vasastan i jakt på något att göra. I Observatorielunden lär hon känna den tuffa Kaja som bor i en stor våning på Östermalm, Ingrid som kallas Kex och vars mamma är på turné, Tobbe som har smitit ifrån föräldrarnas påtvingade sportaktiviteter och så Finnen och Lövet. Tillsammans leker de sanning och konsekvens, men bara med konsekvenser, för som Kaja säger: "Ingen bryr sig ändå om sanningen."
  Sommar i Vasastan klockrent skildrat av Cilla Jackert i Vi ses i Obsan och Dagens katastrofer.

  De kallar henne för häxa. Önskar henne till helvetet. Vill att hon ska brinna. /.../ Den börjar få fäste i hela Stockholm nu. Häxskräcken.
  I Peter Arrhenius bok Till häxornas försvar måste Fanny Falk resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676. Det är finurligt, spännande, roligt – inklusive en lektion i historia.

  Gillar du skräck? I antologin Skräck – elva rysare för mellanstadiet har vi samlat några av Sveriges absoluta skräckmästare. Här får du uppleva kalla kårar, krypande skräck och spänning när den är som allra bäst. Några av novellerna utspelar sig i/runt Stockholm.

  Unga vuxna

  De förlorade är titeln på den kände mentalisten Henrik Fexeus första roman! När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som aldrig var menat för henne. Något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Är det någon som skämtar med honom eller håller han faktiskt på att bli galen på riktigt?
  Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr, ett klaustrofobiskt sådant, som ställer frågor vad sanning och verklighet är. Är världen som vi känner den bara en illusion?

  En tjej som bara är ett år äldre än du har hittats död på ett hotell här i Vasastan. Valentina nästan kastade från sig några tallrikar ner i vasken och det skrällde till av porslinet. Någon har strypt henne. Och bara lämnat henne under ett täcke.
  Med Flickan på hotellet debuterar den välkända kriminalreportern och författaren Katarina Wennstam som ungdomsboksförfattare!

  Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de första året på teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever helt olika liv. Men Norra Latin är en plats med en mörk hemlighet ...
  Sara Bergmark Elfgren (Engelsforstrilogin, De dödas röster i SR) har skapat en gotisk spänningsberättelse i modern tid. Norra Latin ges ut i september och är den första fristående boken i en kvartett om Stockholm.

 4. Fem frågor till Christoffer Holst

  2017-06-27 10:10

  Christoffer Holst, född 1990 i Stockholm, började skriva historier redan som 14-åring och har gett ut flera feelgood-romaner för vuxna. Nu är han aktuell med Väntar tills natten kommer, en skräckis för unga vuxna.


  Foto: Göran Segeholm

  Hur lättskrämd är du på en skala?

  – Jag klarar faktiskt av en hel del. Redan som tioåring hade jag sett alla Hitchcocks filmer och även alla delar i "Fredagen den 13:e"-serien. Jag blir mer rädd av att läsa nyheter och att följa kändisar som bråkar med varandra i sociala medier. En skräckis, både i bok- och filmform, får mig mest på gott humör. Adrenalin är härligt!

  Vad var upprinnelsen till din nya bok?

  – Mina föräldrar ägde i flera år en underbar liten stuga vid Vänerns kant i Dalsland och för några år sedan bestämde de sig för att sälja den. Jag visste att jag skulle sakna omgivningarna där så mycket, så jag bestämde mig för att skriva en bok som utspelade sig i trakten. Det blev som mitt avskedsbrev till stugan. Med några spöken på köpet.

  Du har växlat genre med den här boken. Vad var svårast med att skriva rysligt?

  – Ja, jag har tidigare skrivit feelgood, och kommer även att fortsätta skriva det. Jag tror det svåraste med att skriva en skräckis var att få det skrämmande att verka trovärdigt. Även om det handlar om spöken ska det kännas äkta. Och det är inte det lättaste! Dock var det väldigt roligt!

  Har du några litterära förebilder?

  Jag läser allt som Emma Hamberg skriver eftersom hennes sätt att beskriva människor är helt fantastiskt. Jag tycker även att Peter Barlachs serie om Caroline är riktigt härlig läsning! Men min ultimata förebild när det kommer till att SKRIVA böcker är Nora Roberts. Jag älskar att hon är så produktiv och att hon är så full av idéer.

  Vad ligger i framtiden, skriver du på något nytt?

  I september släpps min nya feelgoodroman För oss är natten ljus, som handlar om en familj som fastnar i New York i en vecka. Och sedan håller jag på att skriva på en deckare. Och en ny ungdomsroman också! Fingrarna går varma om man säger så ...

 5. Fyra frågor till Elias och Agnes Våhlund

  2017-06-15 13:30

  Lisa vantrivs i sin nya skola. Hon är mobbad av ett killgäng, och varje dag flyr hon in på biblioteket för att komma undan. En dag hittar hon en bok som beskriver hur man övar upp 101 förmågor för att bli superhjälte ... Vi fick en pratstund med Elias och Agnes Våhlund, aktuella med första boken i serien Handbok för superhjältar.


  Foto: Göran Segeholm

  Berätta, vad var upprinnelsen till serien?

  Elias: Min dotter berättade att hon var mobbad. Hon var nio år och hade precis bytt skola. När jag själv blev retad som liten, slog jag dem som var elaka mot mig varpå de slutade. Men det kunde jag ju inte säga till mitt barn. "Slå dem bara så ska du se att det löser sig."

  Efter en tid slutade mobbningen, men den perioden fick mig att börja fundera på hur vi kan närma oss problematiken utan att det blir förmanande eller skamfyllt. Kanske genom ett äventyr?
  Då finns det ju en möjlighet för barnen att prata om mobbning utan att det blir lika personligt. Det är ju karaktärerna i böckerna som de pratar om.

  Vad har ni för relation till superhjältevärlden? 

  Agnes: Jag är en inbiten superhjälte-nörd och har älskat den världen så länge jag kan minnas. Men de flesta superhjältarna är vuxna människor med övernaturliga förmågor, som de dessutom har fått på de mest konstiga sätt. Vad vi saknade var en helt vanlig ung tjej som läsarna kunde identifiera sig med.

  Vad har varit det svåraste med att göra bok tillsammans? Det roligaste?

  Agnes: Det bästa och roligaste är att vi tillsammans skapat en värld med äventyr som andra människor får ta del av. Det svåraste har varit att fortsätta jobba innan vi visste att böckerna faktiskt skulle bli utgivna. Jag illustrerade våra berättelser om Lisa på heltid i två år innan vi kom i kontakt med förlaget.

  Elias: Det svåraste är att vi alltid är tillsammans i processen. Det innebär att vi alltid jobbar. Vi har inget nio till fem-jobb som vi sedan kan koppla bort. Samtidigt brinner vi ju båda för de här berättelserna och det är en fantastisk känsla att skapa något tillsammans.

  Det ryktas om att det finns en "riktig" Lisa också – kommer man att kunna träffa henne?

  Ja, vi har utlyst en skylttävling bland alla bokhandlare i sommar. Den bokhandlare som vinner kommer att få ett personligt besök av vår superhjälte. Tävlingen gäller över hela Sverige. Under besöket kommer vår superhjälte att ge prov på några av sina superkrafter samt ge tips på hur barnen ska träna upp sin egen styrka. Dessutom kommer hon naturligtvis att signera böckerna.

  Vår superhjälte porträtteras av den 12-åriga Elli Siambalis. Hon har tidigare synts i Agenterna på Barnkanalen och är nu aktuell med filmen Halvdan Viking där hon spelar en av de två huvudrollerna. Elli är dessutom en av de absolut bästa i Sverige i Kata (karate) i sin åldersgrupp.

 6. Fyra frågor till Annelie Drewsen

  2017-06-06 08:30

  Annelie Drewsen har skrivit flera böcker för barn, men hon arbetar också som journalist och är i grunden utbildad lärare. Sedan våren 2016 sitter hon i styrelsen för den barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet (BULT). Vi fick en pratstund med Annelie.


  Fotograf: Ulrica Zwenger

  Vad var upprinnelsen till din nya bok, Pluto är ingen planet?

  – Det började faktiskt med titeln. Alla vet att Pluto var en planet, men så hände något som gjorde att han inte längre räknades. Man ändrade helt enkelt definitionen av vad en planet är. Precis så kan det vara för oss människor också, att vi inte får vara med i gemenskapen för att vi är annorlunda. Men boken handlar i grunden om vänskap. Det handlar om hur himla bra det känns när man äntligen träffar en människa som bryr sig om en och som man kan vara sig själv med. Och så handlar det förstås om rymden och vad det var som hände när Pluto slutade att vara en planet.

  Berätta lite om huvudpersonen Edwin.

  – Han är en fin och smart kille med rymden som sitt specialintresse. Man han har svårt att skaffa vänner. I skolan är han ofta för sig själv och är nästan alltid tyst, utom när han blir arg. Då tappar han kontrollen och kan göra nästan vad som helst. Precis så blir det när hans lärare Fredrik säger att Pluto är en planet. Edwin vet ju att det är fel, men kan inte få fram det till Fredrik utan stormar ut från klassrummet. Som tur är stöter han på skolans snälla bibliotekarie.

  Varifrån har du hämtat inspiration till huvudpersonen?

  – I mitt arbete har jag träffat många barn med olika slags svårigheter. Ibland har svårigheterna ett namn, till exempel Aspergers syndrom, ADHD eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ibland känner man sig bara annorlunda. Jag har lånat ganska fritt från olika personer jag har träffat och skapat en egen liten person som även liknar mig själv ganska mycket. Jag var också fascinerad av rymden när jag var liten. Det bästa jag visste var att sitta i min morfars knä och titta på stjärnkartan i hans stora världsatlas.

  Du gör många författarbesök i skolor. Vilken är den vanligaste frågan du brukar få?

  – Om personerna i boken finns på riktigt och hur mycket man tjänar på att vara författare. Det kommer också många insiktsfulla frågor som visar att barn och ungdomar verkligen går in i berättelsen och funderar över en enskild karaktär eller händelse. Många vill också uttrycka att de känner igen sig i någon av mina böcker. Det är alltid lika fint att höra.