Rabén & Sjögrenbloggen

 1. Fyra frågor till Elin Johansson och Ellen Ekman

  2016-08-25 10:00

  Vad är det för bok du skrivit Elin?

  Precis som titeln skvallrar om är Veckan före barnbidraget en bok om hur det är den där sista fattiga veckan innan pengarna äntligen kommer. Om hur det är att inte ha råd med saker som är självklara för andra och om längtan efter en mango eller ett par hela gummistövlar.

  Men boken handlar inte bara om pengabrist. Lika mycket är det en historia om kärleken mellan en förälder och ett barn, om solidaritet och om uppfinningsrikedom. "Bättre brödlös än rådlös" har min pappa alltid sagt och det tänker jag är en devis som mamman i boken lever efter.

  Hur fick du idén till boken?

  Idén till boken fick jag när jag efter en vända till bokbussen kom hem med ännu en kasse barnböcker som nästan uteslutande handlade om familjer som ägnade sig åt konsumtion på olika sätt. Detta gjorde mig en aning provocerad, då långt i från alla har möjlighet att lägga pengar på annat än det allra nödvändigaste.

  Jag tänkte att det måste finnas ett behov av en bok där lyxiga resor och nöjesshopping inte ingår i vardagen. Att pengarna inte alltid räcker till är inget som jag tänker behöver hemlighållas för barn, de förstår ju oftast ändå hur det ligger till. Istället tänker jag det är bra att prata om det och skönt att få höra att en inte är den enda som inte har råd att köpa och göra allt möjligt.

  Vem tycker du ska läsa boken?

  Jag tycker förstås att alla ska läsa boken, men jag hoppas att alla familjer som ibland, eller ofta, har lite för lite pengar på kontot ska läsa och känna igen sig i och kanske få lite pepp av den här historien. Rätt vad det är kommer barnbidraget och då kan vi andas ut, fylla skafferiet, kanske tanka ett par liter och hålla oss flytande ett tag till.

  Jag tror att det är lätt att glömma bort att alla faktiskt inte har råd att köpa allt det där som ett barn förväntas ha, och jag skulle vilja att barnen slipper vara de som måste lämna den upplysningen.

  Vad tyckte du Ellen var det roligaste/mest utmanande med att illustrera boken?

  Utmaningen med att teckna Veckan före barnbidraget var att gestalta en på många sätt politisk barnbok utan att falla tillbaka i 70-talets bruna barnboksklichéer, utan istället hålla den livfull, färgglad och rolig.

  Det är ett ämne med allvarlig botten, och jag ville att bilderna skulle kontrastera mot denna i färgval, känsla och tempo, men att miljöerna samtidigt skulle kännas realistiska och med hög igenkänning i detaljer och stök. Jag fångades redan från början av värmen i mamman och barnets relation, så jag kände starkt för dem när jag tecknade boken.


  Fotograf: Göran Segeholm

 2. Tre frågor till Anna Ahlund

  2016-07-27 12:02

  Vad är det för bok du skrivit?

  Du, bara är en romantisk historia om sextonårige John som blir kär i samma kille som sin storasyrra. Boken utspelar sig i ett somrigt Uppsala, på ett hustak och i en pappershandel, och är full av personer som nördpratar musik och böcker och viker papperstranor. Det handlar om att vara ung, att vara syskon, att vilja vissa saker litegrann och att vilja andra saker så mycket att det gör ont. Det handlar om sex och om vänskap, att komma nära någon och att bryta sig loss från något annat. Mest är det en berättelse om den ostoppbara kärleken, den som inte låter sig tämjas, utan härjar runt och gör precis som den vill.

  Vem ska läsa den, tycker du?

  Jag tror att boken kommer passa dig som gillar David Levithan men som liksom jag tycker att han är omotiverat snål med hånglet.

  Vad var det bästa med att skriva den här boken?

  Det bästa med att skriva Du, bara har varit att jag under hela skrivprocessen haft världens varmaste och mjukaste känsla i magen. Det är så mycket kärlek! Jag älskade att ge John och Frank en värld där de kunde vara hur kära de ville utan att någon behövde kommentera att båda är killar. I boken är det helt enkelt ingen som bryr sig. De får vara kära, bara. Jag önskar att jag kunde ge en sån värld till alla ungdomar.

  -----------
  Anna Ahlund, född 1987, är utbildad lärare i svenska och musik och arbetar som skolbibliotekarie. Du, bara är hennes bokdebut.


  Fotograf: Göran Segeholm

 3. Tre frågor till Per Nilsson

  2016-06-10 15:47

  Under sina 30 år som författare har Per Nilsson hunnit skriva nästan 40 barn- och ungdomsböcker – många av dem djupt älskade, uppmärksammade och prisbelönta. I den nya kärleksromanen Som hund, som katt utforskar han var gränsen går mellan vänskap och det som kallas kärlek.

  Dina böcker cirklar ofta runt de stora, eviga frågorna: kärleken, döden och mötet mellan människor. Varför?

  – När Hjärtans Fröjd kom ut 1992 fick jag stor respons, jag fick brev och förde samtal med många unga människor som ville diskutera med mig, ofta jämföra sina egna erfarenheter med min berättelse. Och under de kommande femton åren skrev jag ungdomsromaner som jag betraktade som Brev Till En Läsare. Jag tänkte aldrig att jag skrev till alla, men jag skrev alltid till någon. Och jag fick svar, nästan dagligen fick jag respons på mina böcker, och förde samtal om Livet och Världen. Och detta blev för mig själva värdet med just ungdomsromanen – att den kunde vara en väg in till viktiga samtal.

  För vem har du skrivit Som hund, som katt?

  – Jag tänker fortfarande att jag inte skriver för alla. Böcker, berättelser, är personliga saker. Några når fram till oss, några inte alls. Ibland handlar det om att vi känner igen oss, ibland om att vi kan förstå. Men jag tänker att jag skriver för unga människor. Och jag tänker att den här berättelsen är lättillgänglig både genom sitt format och språket. Jag har verkligen, mer än någonsin förr, försökt skriva snålt, enkelt och koncentrerat så att alla ska kunna förstå.

  Hur kan ungdomsromanen konkurrera idag?

  – När jag gör författarbesök i högstadieklasser blir jag alltid förvånad över hur många som påstår sig läsa böcker, berättelser, frivilligt. Och jag tror fortfarande att ungdomsromanens existensberättigande ligger i att vara något unikt som inte går att hitta i filmer, sociala medier och datorspel. Kanske handlar det helt enkelt om ett ärligt samtal.

  ----------

  Per Nilsson är född 1954 i Malmö och bor i Sölvesborg. Med Hjärtans fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992. Boken belönades också med det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis 1997 och holländska The Silver Kiss 1999. 1997 fick han Nils Holgersson-plaketten för Anarkai. Fem av hans romaner har Augustnominerats. Korpens sång, Du & du & du, Ett annat sätt att vara ung och Sjutton nominerades och för Svenne fick han Augustpriset 2006. 1999 fick Per Nilsson Astrid Lindgren-priset, bland annat för att han: "... sinnligt och ömsint fångar de ungas verklighet på kornet". Nominerad på 2002 års IBBY Honour List för Ett annat sätt att vara ung. Hösten 2003 kom den som film under titeln "Hannah med h". Du & du & du har även fått pris internationellt. 2005 utsågs den till Bästa ungdomsbok vid Los Angeles Times Festival of Books. Hans böcker har översatts till 20 språk.


  Foto: Malin Aghed

 4. 4 frågor till Patrik Lundberg

  2016-06-03 08:10

  Din debutbok Gul utanpå fick ett överväldigande mottagande när den utkom 2013. Hur upplevde du tiden då boken mötte sina läsare?

  Boken handlar ju om sökandet efter mina biologiska rötter. Jag tänkte att den skulle engagera ett antal människor, men mottagandet går knappt att beskriva och då jobbar jag ändå med ord. Blev intervjuad från morgon till kväll i flera veckor. Blev hyllad av recensenterna. Tyvärr hann jag inte riktigt njuta av stunden. Jag brände nästan ut mig, men nu mår jag bättre.

  Du är aktiv i adoptionsdebatten – ser du någon rörelse i den?

  Massor har hänt på sistone. Framför allt har fler författare skrivit sina vittnesmål, inte minst Maja Lee Langvad med diktsamlingen "Hon är arg" och Lisa Wool-Rim Sjöbloms seriealbum "Palimpsest". Jag ser att samtalen om adoption börjar få fler dimensioner, inte bara svart eller vitt där både barn och föräldrar skuldbeläggs.

  Nu finns Gul utanpå i pocket, lätt uppdaterad. Vad är nytt i pocketboken?

  Tungt uppdaterad skulle jag säga! Fotografen Anna Wahlgren (obs, inte barnläkaren) har varit i Korea och gjort ett superreportage om adoptionsindustrin. Vi har bland annat besökt en så kallad "baby box" där ensamstående kvinnor anonymt går och lämnar bort sina barn om natten. Jag har aldrig blivit så berörd av någonting i hela mitt liv.

  Vad ligger i framtiden? Skriver du på något nytt du vill berätta om?

  Jag försöker skriva ett epos om kärlek, men jag räknar kallt med att den tar femtio år att färdigställa och att den får utkomma postumt. Däremellan jobbar jag med ett hemligt projekt som förhoppningsvis kommer att offentliggöras inom kort.

  ------------
  Patrik Lundberg bor i Malmö och jobbar som författare, journalist och föreläsare. Han är kolumnist på Aftonbladet och aktiv i adoptionsdebatten. Gul utanpå är hans självbiografiska debut som författare. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och till Skånskans kulturpris och belönades med Sölvesborgs kulturpris. 2014 släpptes Patrik Lundbergs andra roman, Onanisterna.


  Fotograf: Anna Wahlgren

 5. Tre frågor till Petrus Dahlin

  2016-05-12 11:32

  Han har skrivit åtskilliga uppskattade barn- och ungdomsböcker, inte minst barndeckarna om Kalle Skavank. Efter sina första två skräckromaner har han hyllats som barnens egen Hitchcock av kritikerna. Vi säger grattis till Petrus Dahlin, nyligen utnämnd till vinnare av Bokjuryn 2015 och aktuell med nya skräckromanen Spöknät!
  Hur reagerade du på beskedet och hur känns det att vara barnens största favorit?

  - Självklart blev jag löjligt glad eftersom det är för barnen jag skriver, de är mina läsare. Någonstans verkar det vara så att barnen och jag upplever samma spänning när vi är mitt inne i mina fantasier och berättelser. Där i berättelsen möts vi.

  Du har fått mycket uppmärksamhet för dina två första barnskräckisar, Hjärtlös och Kurragömma. Hur kommer det sig att du började skriva skräck?

  - Jag har nog alltid tyckt om att skrämmas, och i perioder har jag försökt hitta på nya sätt att skrämmas på. Ibland har det gått överstyr som på en arbetsplats där jag jobbade. Där skrämde jag en medarbetare så mycket att hon inte vågade vara ensam efter det. Skrivandet upptäckte jag efter en märklig dröm jag hade som blev till trilogin Skogens systrar.

  Var hittar du ämnen och inspiration till dina skräckböcker? Till Spöknät specifikt?

  - De kan komma ifrån en dröm, en känsla jag får, en plats jag är på. Spöknät kom ifrån ordet spöknät. Det är ju nät som slitit sig från fiskare och driver runt i haven med döda och halvdöda fiskar. Så började jag tänka: hur skulle det vara om ett spöknät egentligen var till för att fånga spöken med. Och pang så rullades hela historien upp för mitt inre.

  ----------

  Petrus Dahlin debuterade 2004 och har sedan dess skrivit en lång rad barn- och ungdomsböcker, bland annat den mycket populära serien om Kalle Skavank, Skogens systrar-trilogin samt de båda rysarna Hjärtlös och Kurragömma.


  Fotograf. Leif Hansen

 6. Tre frågor till Mats Strandberg

  2016-04-07 15:50

  Med succéer som Cirkeln och Färjan i bagaget debuterar du nu som barnboksförfattare med serien om Monstret Frank. Vad är det för bok du skrivit?

  Monstret i natten handlar om Frank, en mörkrädd pojke som blir ett monster på sin nioårsdag. Han blir biten av en fluffig liten knähund, och blir ett slags varulv om nätterna – men den här varulven vill bara bli kliad honom bakom öronen och klappad på magen. Men människorna förstår inte. Rykten om "attackerna" sprider sig i den lilla staden Yrred, monstret blir allt större och farligare i folks fantasi, och paniken växer. Och räddast av alla är nog Frank, som inte vågar berätta för någon att det är han som är monstret.

  Vem ska läsa den, tycker du?

  Den här boken är förhoppningsvis rolig och spännande, men det finns ett allvar och vemod också. Det handlar om rädslan för det okända, om att inte passa in, och om att hitta sin flock när man minst anar det. Jag önskar att boken kommer att hitta till barn som känner sig ensamma och lite utanför ibland. Jag utgick mycket från mig själv när jag var barn, och den bok jag skulle velat läsa.

  Vad var det bästa med att skriva boken?

  Det har varit fantastiskt roligt att få samarbeta med den superbegåvade Sofia Falkhenhem, och skapa Frank och hans värld tillsammans!

  -----------------


  Fotograf: Henrik Lindsten