Rabén & Sjögrenbloggen

 1. Fem frågor till Mats Berggren

  2017-02-22 10:00

  Mats Berggrens bok Det finns inga skridskor i öknen fyller femton i år. Boken har blivit något av en klassrumsfavorit och är fortfarande högaktuell. Med anledning av jubileet ställde vi några frågor till Mats.


  Fotograf: Sune Fridell

  Vad tror du är hemligheten bakom framgången med Det finns inga skridskor i öknen?

  – Kulturkrockar mellan infödda svenskar och muslimska invandrare har hela tiden varit och fortsätter att vara ett högaktuellt ämne. Att bokens tre huvudpersoner är en muslimsk flicka och två infödda svenskar – en kille och en tjej – gör dessutom att finns någon att identifiera sig med för många olika läsare.

  Du skildrar ofta förorten och dess invånare i dina böcker. Hur kommer det sig?

  – Jag är mycket ute i skolor och på andra håll, då stöter jag på historier som jag tycker är värda att berätta vidare – och de har inte sällan handlat om förorter, eftersom där finns mycket som inte tidigare har skildrats i ungdomsromaner.

  Vilka är de vanligaste frågorna eleverna brukar ställa?

  – "Hur mycket tjänar du?" Men också om var jag får min inspiration ifrån och hur det kom sig att jag ville bli författare. När de har läst någon av mina böcker kan de komma med båda avancerade och detaljerade frågor. "Är det vanligt att växla mellan två synvinklar på det sättet som du gör i Det finns inga skridskor i öknen?"

  Vad skulle du säga är drivkraften i ditt författarskap?

  – Det är en nyfikenhet på samhället och samtiden. Vad är det för Sverige vi lever i, vad är bra, vad är dåligt, vart är det på väg, vad kan vi göra åt det som är dåligt? Det är den nyfikenheten som får mig att ge mig ut i skolor, på fritidsgårdar, bland hiphopare, unga muslimer och andra.

  Vid sidan av ditt författande föreläser du om ungdomslitteratur och du har även arbetat som recensent. Vad tycker du har förändrats de senaste femton åren när det gäller ungas läsning och behandlingen av ungdomsböcker?

  – Många klarar i dag inte böcker som unga i samma ålder klarade att läsa för bara fem-tio år sedan. I senaste PISA-undersökningen hade läsförmågan blivit lite bättre, men den förbättringen skedde från en relativt låg nivå och klyftorna mellan eleverna växer. Samtidigt som larmrapporterna har duggat tätt minskar utrymmet för recensioner av barn- och ungdomsböcker i tidningarna – jag har fått färre recensioner för varje bok jag har gett ut. Kanske finns det ett samband. Alla säger att det är viktigt att unga läser böcker, men i praktiken visar massmedia att det inte alls är det.

 2. Sigrid och Affe, bästisarna som alltid står upp för varandra

  2017-02-21 09:27

  Moa Eriksson Sandberg är född 1981 och bosatt i Stockholm.  Hon skriver bokserien om Sigrid och Affe. I den nya boken öppnar de restaurang.

  Vi bad Moa berätta mer om sina karaktärer:

  – Serien handlar om de nioåriga bästisarna Sigrid och Affe i den lilla byn Grönbetet. Jag ville skriva en rolig serie där vänskap och fantasi står i fokus. Jag hoppas att den ska locka till mycket fniss, och en känsla av att ingenting är omöjligt. Den är inspirerad av lekarna mina kompisar och jag lekte som barn. Vi tog våra lekar på största allvar. Det blev liksom på riktigt. Och just krocken mellan barns lekar och vuxenvärlden blir ofta komisk. En annan inspirationskälla är Richmal Cromptons böcker om Bill som jag älskade både som barn och nu.

  Beskriv Sigrid och Affe!

  – Sigrid är lite lillgammal och självgod men framförallt full av fantasi. Hon tänker att hon kanske vill bli detektiv eller en snäll bankrånare när hon blir stor. Affe är lite mer tillbakadragen. Hon älskar Lady Gaga och djur. Båda tjejerna har mycket skinn på näsan. De står alltid upp för varandra! Karaktärerna är påhittade men har drag av både mig själv och barndomsvänner jag haft.

  Sigrid och Affe räddar djuren och Sigrid och Affe öppnar restaurang finns ute nu. Böckerna illustreras av Eva Björkstrand.

 3. Berättelsen om Vina Vinas tillkomst

  2017-02-16 12:39

  Jag skrev en text. Den byggde på intryck och känslor av ett möte med en tre-fyraåring en sommardag. Han ägnade sig åt en rätt typisk syssla för ett barn i hans ålder. Lek med en pinne.

  Under hösten letade jag och min förläggare Moa efter i en illustratör. Jag sa: Det måste vara nån som förstår sig på pinnar! och menade förstås någon som förutom att vara en skicklig illustratör, också vet hur grundläggande och väsentlig en sån lek kan vara.

  Vi hittade Lotta Geffenblad. Lycka!

  Det enda som fanns före denna text var själva namnet: Vina Vina. Det var fröet, ett sparat namn, taget ur ett barns mun. Jag ville att Vina Vina skulle vara ett barn, en pojke men inte ett vanligt svenskt förskolebarn. Vina Vina finns i utkanten av verkligheten. Det är vad Lotta fick veta.

  Lotta tyckte om texten men skulle just fara iväg på en långresa. På det där drastiska förlagsplanerande viset måste omslaget till boken komma bums. Det lovade hon. Sen for hon.

  Jag väntade och väntade. Och väntade lite till. Som en gravid. Så kom det ett mail. Jag öppnade det och tittade. Och tittade. Jag kände hur ett leende sakta spred sig över mitt ansikte. Jaså SÅ ser du ut min lille vän! Det var som att se sitt nyfödda barn. Från mina ord och Lottas bild föddes en helt ny person. Jag blev omedelbart kär. Han är faktiskt ett litet under. Ett barn som vi båda kommer att älska för att det är vårt. Som kliver ut som sin alldeles egna person och tar för sig av världen.

  Nu hade han fått liv. Och lite miljö. Jag behövde omedelbart veta, hur ser till exempel hans lilla säng ut? Visst har han väl en sån? Bor han i skogen? Oj oj. För att få reda på det var jag tvungen att fortsätta att skriva om honom.

  Efter långt om länge kom Lotta Geffenblad tillbaka från sin långresa och hade tid att illustrera berättelsen om Vina Vina, hans pinne och mötet med vargen. Jag fick fortsätta att vänta på bilder. Undra och fundera. I det här läget sitter man som författare med hjärtat i handen. Arbetet mellan författare och illustratör bygger sannerligen på ömsesidigt förtroende. Man kan ju inte komma och säga: Så där ser det inte ut. Texten och bilden är en gemensam skapelse.

  Jag vill att Vina Vina ska gestalta själva leken. Den som alltid vistas både i verkligheten och i barnets fantasi. Och som så mycket av de små barnens fysiska lekar som utspelas på marken, med stenar och lera och vatten, ville jag att han skulle finnas där.

  Så kom Lottas bilder. Hon hade fattat PRECIS! Hela lilla personen VinaVina, hans kroppsspråk och minspel, hans miljö... så förenklat och fantasifullt. Allt det som jag inte kunde se framför mig hade hon gestaltat. Och min allvarliga fundering över hur han bor, hade hon löst alldeles, alldeles underbart. Jag skrek rakt ut av lycka.

  Nu vet vi hur han ser ut och hur han är klädd. Han har stövlar, prickiga byxor och en rolig mössa. Är det en citron? Han bor i en liten husvagn som står i en skog, kanske vid en strand. Vina Vina ser nästan ut som ett litet troll. Men han är en pojke i tre-fyraårsåldern och som barn i den åldern, full av undersökande intelligens. Han prövar och leker – lite ensam, tills han träffar vargen. Boken kom att heta Vina Vinas vargpinne.

  Jujja Wieslander
  ---------
  Sedan Vina Vinas vargpinne (2013) har det kommit ytterligare fyra böcker om Vina Vina: Vina Vinas vän, Vina Vina springer fortare än flugan, Vina Vinas vinter, Vina Vinas födelsedag.

 4. Boktips på Alla hjärtans dag

  2017-02-14 08:30

  Lycklig kärlek, olycklig kärlek, komplicerad kärlek, förbjuden kärlek ... Här är några boktips om det största av allt – kärleken!

  Kärlekboken av Pernilla Stalfelt
  Läsålder: 3-6

  En klassiker! På sitt alldeles egna och humoristiska sätt gör Pernilla Stalfelt en djuplodande undersökning av ämnet kärlek. Dessutom finns här en hel del praktisk information, till exempel hur man gör för att flörta framgångsrikt och så ett fiffigt recept på en kärleksdryck.

   

  Tänk om ... Visboken av Lena Sjöberg
  Läsålder: 3-6

  Lena Sjöbergs Augustnominerade Tänk om ... som visbok med kompletterande cd, där Nina Persson sjunger verserna som tonsatts av Martin Östergren. Oemotståndligt om djurliv, busliv och om att få vara nära. 

   

  Gissa hur mycket jag tycker om dig av Sam McBratney och Anita Jeram
  Läsålder: 3-6

  Det är svårt att mäta känslor! Det upptäcker Pappaharen och Lilla bruna Barnharen när de tävlar om vem av dem som tycker mest om den andra.

     Just nu har vi varandra av Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich
  Läsålder: 3-6

  I Just nu har vi varandra förvandlas tråkig väntan till ett fantasieggande samtal om tid och liv, bin och dinosaurier. Rörande skildrar Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich ett ämne som aldrig slutar att fascinera oss - tid.

   

  Släppa taget av Katarina von Bredow
  Läsålder: 12-15

  Sista terminen i nian. Elsa är hemligt förälskad i Elliot, något som hon inte ens berättat för sin tvillingsyster Stella. Systerskapet, vänskapen och kärleken sätts på hårda prov i Katarina von Bredows rosade bok.
  "Det är en av de senaste månadernas absolut bästa ungdomsbok." Magnus Utvik, Gomorron Sverige
  PS. Den fristående uppföljaren Tappa greppet släpps i mars!

   

  Som hund som katt av Per Nilsson
  Läsålder: 12-15

  Som hund som katt handlar om kärleken. Och döden. Så enkelt, och så svårt. Avskalat och sparsmakat berättas historien om två unga människor och om förbjuden kärlek.
  "Jag förstår inte hur han lyckas vara så jäkla bra." Dagens Nyheter

   

  I dina ögon av Sarah Dessen
  Läsålder: 12-15

  När Sydney byter skola lär hon känna Layla och Mac, och plötsligt är hon inte så ensam längre. Layla och hon blir snabbt bästa vänner. Och det är något speciellt med Mac, han är inte som någon annan Sydney tidigare träffat ... Sarah Dessen är en av USA:s mest populära ungdomsboksförfattare – drottning på topplistorna!

   

  Bara tre ord av Becky Albertally
  Läsålder: Unga vuxna

  Simon är inte den dramatiska typen, men när ett mejl hamnar i fel händer riskerar hans stora hemlighet att komma ut. Han måste agera, men hur ska han berätta att han är kär i den mest fantastiska killen någonsin när omgivningen inte vet att han är gay?
  "Härlig och pirrig tonårsfeelgood om Simon som är 16 år." Vi Läser

   

  Du, bara av Anna Ahlund
  Läsålder: Unga vuxna

  Du, bara är en romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. En smärtsamt ärlig och vacker debut om hur kärleken alltid gör som den vill.
  "Detta är inte bara den bästa bok jag har läst i år men även en av de bästa böckerna någonsin." Sincerely Johanna

   

  M varken mer eller mindre av Petra Backström
  Läsålder: Unga vuxna

  Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre.
  "Skickligt! Ett ord som kan sammanfatta hela boken för mig blir just skicklig. Tre till: så jävla bra! Två till: läs nu!" Bokhora

   

  Sist men inte minst, ett par pocketfavoriter!


  Lite mer än en kram, mycket mer än en puss av Mårten Melin
  Läsålder: 12-15

  Lite mer än en kram (2014) och Mycket mer än en puss (2015) är 2010-talets motsvarigheter till Hans-Eric Hellbergs böcker Puss och Kram. Nu finns Mårten Melins populära böcker om Manne, Amanda, Isa, och alla de andra i en samlingsvolym i pocket!
  "En erotisk uppväxtskildring på mycket ungas villkor. Ja, faktiskt." Dagens Nyheter

   

  Det handlar om dig av Sandra Beijer
  Läsålder: Unga vuxna

  Historien om den första, stora kärleken – den som förändrar allt. Den utspelar sig i Stockholms innerstad och man kastas mellan hopp och förtvivlan, lycka och sorg, upphetsning och apati. En poetisk roman för alla som varit kära – det spelar ingen roll om man är 15 eller 45.
  "Får mig att vända sida efter sida, i ett slags besatthet." UNT 


 5. Ingelin Angerborn – mästare på mysrys!

  2017-02-10 10:55

  Ingelin Angerborn är mästare på att skriva mysrysare för slukaråldern. Hon har skrivit fler än 25 barn- och ungdomsböcker och vunnit barnens eget bokpris Bokjuryn tre gånger. Snart är det biopremiär för Rum 213, en av hennes mest älskade böcker som filmatiserats av Emelie Lindblom.


  Fotograf: Magnus Liam Karlsson

  Ingelin Angerborn tycker själv inte att hon medvetet skriver rysare. Hon skriver om ämnen som livet, döden, tiden, kärlek och andra existentiella frågor och så kommer ryset med på köpet. Vi ställde ett par frågor till Ingelin.

  Hur känns det nu när Rum 213 blir film?

  Fantastiskt kul och spännande, så klart! Och ganska knasigt ... att det där som jag satt hemma på min kammare och hittade på för några år sedan nu plötsligt finns nästan på riktigt. Eller ja, åtminstone på bio. :)

  Hur involverad har du varit i arbetet kring filmen?

  Inte så mycket, faktiskt. Jag har följt filmarbetet med stor glädje och nyfikenhet, men inte känt något större behov av att lägga mig i. Jag fick redan tidigt stort förtroende för de som jobbat med filmen och kom fram till att det nog var bäst att de liksom fick göra sin film på sitt sätt. Jag visste ju att de skulle göra något bra!

  Rum 213 är den första boken i en serie om tre fristående delar. Andra delen, Sal 305, kom förra året. Kan du avslöja något om tredje och sista delen?

  Haha, nej, det är ju hemligt. Men okej då ... jag kan väl avslöja så mycket som att den ska heta Fyr 137 och att det är Elvira, Meja och Bea som ska ut på ett nytt sommaräventyr. Vill man veta vad, kan man läsa sista sidan i Sal 305 ...

  -----------

  Rum 213 har biopremiär den 24 februari!

 6. Knäck läskoden med familjen Monstersson

  2017-02-02 09:30

  Det ska vara roligt att läsa – särskilt i början när man kämpar med att knäcka läskoden. Böckerna i Lättläst-serien har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer! Och det bästa av allt: det är så kul att man glömmer att man övar!


  Illustration av Pelle Forshed ur Vem bor i källaren?

  – Böckerna om familjen Monstersson handlar om vänskapen mellan ett helt vanligt barn (Ebba) och ett helt vanligt monster (Boris). De hamnar i olika situationer där deras två världar möts och där de oftast måste använda kunskaper från båda världarna för att lösa problemen. Så kan man se det. Man kan också se det som roliga böcker med knasiga figurer, helt enkelt, säger Mats Wänblad som skapat böckerna om familjen Monstersson tillsammans med illustratören Pelle Forshed.

  – Tanken med historierna är att de ska passa alla som har samma besynnerliga sinne för humor som vi har. Om man tycker att det fortfarande är lite svårt med små bokstäver kan man läsa pratbubblorna i versaler och låta en vuxen läsa resten.

  – Det roligaste är att ingen i familjen Monstersson verkar lägga märke till att de är monster. Eller i alla fall inte verkar tycka att det är något särskilt med det. Det är bara när de gör något väldigt ovanligt som folk reagerar.

  Titlar i serien om familjen Monstersson:
  Vem bor i källaren?
  Monster-mysterium
  Mysis är sjuk
  Bada i silver
  Ett monster går på bio
  Gamen Polly rymmer
  Ett monster sover över
  Monstermaskerad
  Min vän Boris

  Vårens nyheter i Lättläst-serien:
  Morgan och piraterna: Dubbelbluff
  Fasliga fakta om utdöda bestar
  Häst-tokig
  Joel spelar innebandy: Turneringen

  Ännu fler böcker i Lättläst-serien hittar du här >>